גספאצ'ו עגבניות שרופות ונירית הקמה

גספאצ'ו עגבניות שרופות ונירית הקמה

עגבניות שרופות ועגבניות טריות חוברות יחד לפרי קיץ עונתי, מעט חומץ ועלים עדינים של נירית הקמה, מין הבר של השמיר. מתכון פשוט מלא בטעמים ומרענן לרגל כניסתו הבלתי מעורערת של הקיץ.

אני לא אוהבת את הקיץ. אולי זה כי אני ילדת חורף. נולדתי בינואר, בשיאו של החורף שפתח את שנות השמונים העליזות. העשור שהביא לעולם את החותלות וכריות הכתפיים, את משינה ואת רוקסט, את קרם הבוואריה, את מרק הבצל המוקרם, את הרובוטריקים ואת דגראסי, את הוידיאו והווקמן, את אהבה בשחקים ואת טום קרוז.

גספאצ'ו עגבניות שרופות ונירית הקמה

כך או כך נולדתי בחורף, ואהבתי לקור ולירוק נשארה חלק ממני עד היום. איך שמתגלים סימניו הראשונים של הקיץ, הירוק שממהר כל כך להתייבש ולהצהיב, גלי החום הראשונים והיתושים, אני מכריזה מלחמה על מזג האויר. בגדי החורף מפנים את מקומם מיידית לבגדים קצרים, דקיקים ומאווררים, היין הלבן נכנס למקרר ואני איתו, וכמובן דואגת למלאי בירות קרות שיספיק לי להסתגרות ארוכה עד בוא החורף המיוחל. במטבח אני עוברת מיידית לפס קר. סלטים, סלטי אטריות קרים, כאלה שאינם דורשים עמידה מרובה ליד הכיריים, ומרקים קרים ומרעננים.

נירית הקמה שמיר הבר
נירית הקמה שמיר הבר

את הגספאצ'ו מעולם לא חיבבתי. משהו בפלפלים ובמיץ עגבניות מעובד מעולם לא עשו לי את זה. עם כל חיבתי לשנות ה-80, קולינריה לא היתה הצד החזק שלהן, ואותו גספאצ'ו עמוס ברכיבים לא טובים, הוא אחת הדוגמאות לכך.

את הגרסה שלי לגספאצ'ו אני עושה משילוב של עגבניות שרופות, פלפלים חריפים שרופים, עגבניות טריות, פרי קיצי כמו שסק או נקטרינה ועלים מרעננים. בעונתה הקצרה של נירית הקמה אני מעדיפה אותה. היא מעניקה טעם עדין של שמיר בר ופרחיה הצהובים יפהפיים ומקשטים את המרק בצורה מושלמת. אם תצאו בשבועות הקרובים, תזכו לראותה פורחת עתה במרבדים צהובים יפהפיים בצידי הדרכים. נירית הקמה, כרבים מבני משפחת הסוככיים מתאפיינת בקבוצת פרחים קטנטנים המסודרים כסככה. על מנת לזהותה בוודאות, קטפו מעט מהעלים העדינים, מוללו אותם והריחו. אם יש להם ריח של שמיר, הרי שמדובר בנירית הקמה. ניתן להשתמש בעלים ובפרחים כשהם טריים, כבושים (תיבול נהדר לחמוצים) או מבושלים. משתחלוף עונתה של נירית הקמה, ניתן להחליפה בנענע קצוצה מרעננת או בעלי קייצת קצוצים דק, המעניקים חריפות אניסית.

מה עושים באוגוסט? באים לאכול בהרי יהודה - פסטיבל האוכל הכפרי 2020

פסטיבל האוכל הכפרי של מטה יהודה מתחיל ממש עוד רגע, וזוהי שנתו ה-20! הפעם, לאור החום והקורונה, לעת ערב, במרחבים פתוחים ובטוחים.

ארוע פתיחה חגיגי בשיתוף עם יקב נבו יתקיים בערב טו' באב, ה-5 לאוגוסט. מהכרם אל היקב. בעונה הכי יפה של הכרמים, ורגע לפני הבציר, אנחנו מזמינים אתכם לארוחת שף רומנטית שתתחיל בכרם ותימשך ביקב, בליווי היינות המשובחים של היקב. לפרטים והרשמה התקשרו 052-6071780.

לאחר מכן אארח בכל יום חמישי של הפסטיבל, אצלי בגינה לערבי טאפאס ויין. הכל על טהרת העונתי, המקומי, הטעים. יש להזמין מקומות מראש בטלפון 052-8333844 או בהודעה אלי.

מוזמנים לבקר ברחבי האזור ולהנות מהשפע המדהים של בשלנים ובשלניות מקומיים, מכל הסוגים, מכל העדות, ותיקים וחדשים. ממש הכל. אפשר להתרשם ממגוון האפשרויות ממש כאן

גספאצ'ו עגבניות שרופות ונירית הקמה

בשדה ובשוק

  • 2 קילו עגבניות אדומות ויפות
  • 2-4 פלפלים ירוקים חריפים
  • מלח ופלפל גרוס טרי
  • 2 כפות חומץ בן יין לבן
  • שמן זית
  • 1/2 כוס עלי ופרחי נירית הקמה או: עלי נענע / עלי קייצת / עלי שומר קצוצים
  • 4 יחידות שסק פרוסות לרצועות דקות או: 2 נקטרינות פרוסות לרצועות

במטבח

  1. מחממים תנור ל-200 מעלות.
  2. מסדרים מחצית מכמות העגבניות (אפשר את אלה הבשלות והרכות יותר) על תבנית אפיה. מוסיפים את הפלפלים החריפים, מזלפים שמן זית ומתבלים במלח ופלפל גרוס טרי. צולים בתנור עד שקליפת העגבניות משחימה ונראית שרופה. כחצי שעה. מוציאים ומקררים.
  3. בבלנדר: מכניסים את העגבניות הטריות, חתוכות לרבעים, העגבניות השרופות, הפלפלים החריפים (ללא העוקץ), 8-10 קוביות קרח, מלח ופלפל וחומץ. טוחנים הכל למרק חלק. מזלפים מעט שמן זית תוך כדי הטחינה. אם אוהבים את המרק דליל יותר מוסיפים עוד מים קרים.
  4. מקררים היטב לפחות שעתיים.
  5. להגשה: יוצקים גספאצ'ו בכל קערה. מוסיפים את השסק או הנקטרינה הפרוסים, מזלפים מעט שמן זית ומקשטים בעלי נירית הקמה/ קייצת/ נענע/ שומר. מגישים קר.

הארות

  • לחובבי הז'אנר ניתן להוסיף כחצי כוס עראק או אוזו לרכיבים בעת הטחינה.
  • ניתן להשתמש בעגבניות בסוף ימיהן. אני משתמשת לפעמים בעגבניות שרי תמר שנס ליחן והירקן מוכר אותן בחצי מחיר.
  • למי שאינו מחבב חריפות ניתן להשמיט את הפלפלים החריפים. לא להחליף בפלפלים רגילים. פשוט לא!

 

 

כתיבת תגובה