מסאלה דוסה המלכה של דרום הודו ⋆ נורה - מטבח שף מקומי
נורה - מטבח מקומי - לוגו

מסאלה דוסה המלכה של דרום הודו

מסאלה דוסה

מסאלה דוסה – קרפ דרום הודי טבעוני ונטול גלוטן שעשוי מאורז ועדשי אורד. תהליך ההכנה מעט ארוך, אך רובו זמני המתנה. התוצאה – קרפ דקיק וקריספי, ממולא בתפוחי אדמה מנוקדים בזרעי חרדל ועלי קארי. הכינו לכם גם צ'אטני קוקוס לצידו והרכבת לדרום הודו בוא תבוא.

צילום: אביב נווה

את ראש השנה האזרחית של שנת 2010 חגגנו ברכבת הודית כחולה ואיטית להחריד. איתנו חגגו איש עסקים ממדרס (צ׳נאי), משפחה ממומבאיי וחבורת טרנסג׳נדרים עליזה. אה… ועוד כמה מאות אנשים שנדחקו בקרונות, כולם רוצים להגיע לעיר הבירה של מדינת טאמיל נאדו שבדרום מזרח הודו, צ׳נאי. גם את היום שאחרי העברנו על אותה רכבת, קצת פחות חגיגיים וכבר לא כל כך אופטימיים לגבי הגעתה הקרובה של הרכבת ליעדה. זה לקח 40 שעות ארוכות ומיוזעות, שבסופן עצרה הרכבת, עם הזריחה בתחנת הרכבת ההומה של צ׳נאי.

מי שלא ביקר ברכבת הודית כנראה לא ראה מהו כאוס מאורגן מימיו. אלפי אנשים עוברים בתחנה מדי יום, חלקם ישנים על שמיכה בגודל גופם על הרציף, מחכים לרכבת שלהם, חלקם יושבים ובוהים בחלל, מעשנים בידי (סיגריה מגולגלת מעלה של אקליפטוס), מוכרי צ׳אי מסתובבים בין ההמונים מציעים צ׳אי מתובל בכוסות חרס, אותן משליכים בתום השתיה אל הפסים. לתייר הממוצע מציאת הרציף הנכון היא משימה בלתי אפשרית, אולם המקומיים יודעים את דרכם מבלי לשאול, כמו נולדו עם איזה ידע קדום של מפת הרכבות הארצית בראשם.

יוצקים מהבלילה על המחבת. צילום: אביב נווה
פותחים את הבלילה בתנועה סיבובית לקרפ דקיק. צילום: אביב נווה
מניחים מהמילוי ומקפלים. צילום: אביב נווה

על הרכבת עלינו בהרידוור, עיר קדושה וצפונית, וירדנו ממנה כעבור 40 שעות בצ׳נאי שבדרום, עייפים, מרוטים ורעבים מאוד. בשארית כוחותינו העמסנו את התיקים על גבינו ודידינו אל הרחוב ההודי המתעורר וכבר רועש וצפוף להחריד. מדלגים על תחנת האוטובוסים, מסתכלים סביב תרים אחר דוכן הצ׳אי הקרוב. עיניי ננעלו על דוכן קטן, מוקף אנשים. כלל ידוע הוא בטיול, שבאשר תראו המון אדם, שם האוכל טרי ומשובח.

בתוך דקה הונחו על צלחתנו קציצות אידלי לבנות, מאודות וחמימות לצידן נחו בקעריות קטנות מרק סאמבר לוהט וחריף וצ׳אטני קוקוס ריחני.

עושר הטעמים שהתפשט בפינו היה משכר. התאהבנו במקום!

האידלי והדוסה הם האוכל הנפוץ ביותר בחלקה הדרומי של הודו.

מתאימים להפליא לאקלים החם והלח, הם עוברים השרייה, טחינה ותסיסה ארוכה שיוצרים בלילה לבנה וחמצמצה.

האידלי – קציצות מאודות מאותה הבלילה, המורכבת מאורז ועדשי אורד (urad daal), מוגשים עם מרק סאמבר חריף, חמצמץ מתמרהינדי ועם צ׳אטני קוקוס, מטבל ארומתי מתובל בזרעי חרדל ועלי קארי טריים.

מסאלה דוסה – קרפ דקיק וקריספי עשוי מאותה התערובת. את הקרפ ממלאים בתפוחי אדמה מבושלים ומתובלים בתבלינים דרום הודיים ומגישים בליווי סאמבר וצ׳אטני.

הכנתם של האידלי והדוסה דורשת זמן, סבלנות ומצרכים שיש להשיג מראש.

ביניהם תמצאו את האורד דאל (Urad dal) – מאש שחור חצוי וקלוף שניתן להשיג בחנויות הודיות או במזרח מערב.

עלי קארי– התבלין הדומיננטי המאפיין את המטבח הדרום הודי. ארוחה דרום הודית לא תהיה שלמה בלעדיו. ניתן להשיגם בגינותיהם של יוצאי הודו, או בחנויות ההודיות. ואפשר להשיג שתיל ולגדל בגינה וכך תהיה לכם אספקה קבועה.

תמרהינדי- במחית או בוואקום.

זרעי חרדל שחורים.

ועוד…

התערובת נטולת גלוטן, טבעונית ומהווה ארוחה מלאה של חלבון מלא. ועוד בונוס- הילדים מתים עליה!

אז יאללה לעבודה…

אוהבים אוכל הודי? אולי תאהבו גם מלאי כופתה או דאל הודי או אלו גובי

צילום: אביב נווה

מסאלה דוסה קרפ דרום הודי טבעוני נטול גלוטן

לבלילה

  • 1 כוס אורז בסמטי
  • 1/3-1/4 כוס אורד דאל (מאש שחור קלוף וחצוי. להשיג בחנויות הודיות או במזרח מערב)
  • 1 כפית זרעי חילבה
  • 1 כפית צ'אנה דאל
  • 1 כפית מלח

למילוי

  • 5 תפוחי אדמה גדולים מבושלים, קלופים וחתוכים לקוביות.
  • כ-20 עלי קארי (רצוי טריים ואם אין אז מיובשים)
  • 1 כפית זרעי חרדל שחורים
  • 1 כפית כורכום
  • 1.5 כפות שמן
  • מלח לפי הטעם

הכנת הבלילה:

  1. משרים אורז בקערה עם מים למשך הלילה או כ-8 שעות. משרים אורד דאל (urad dal), צ'אנה דאל וזרעי חילבה בקערה נפרדת למשך הלילה או כ-8 שעות.
  2. מסננים את המים. את מי השריית הדאל שומרים בצד.
  3. בבלנדר חזק טוחנים את האורז ואת הדאל עם מעט מים מהשריית הדאל. המים צריכים להיות קצת פחות מכיסוי עד כיסוי. לא יותר. טוחנים הרבה זמן עד שמגיעים למרקם חלק ושמנתי ללא גושים.
  4. מוזגים את הבלילה לקערה ומוסיפים מלח. מערבבים היטב. הבלילה צריכה להיות מעט סמיכה. מניחים במקום חמים להתססה, לפחות 6-8 שעות. בחורף ייתכן שצריך להכין יום מראש ואפילו יותר. בקיץ זה ממש מהיר. הבלילה מוכנה לעבודה כאשר ניכרים בה בועות אויר רבות. בימים קרים, אם הבלילה מסרבת לתסוס ניתן להכניס לתנור על הטמפרטורה הכי נמוכה (40 מעלות) מכוסה בניילון נצמד לכמה שעות.
  5. להכנת אידלי משתמשים בבלילה הסמיכה כמו שהיא. להכנת דוסה יש לדלל מעט את הבלילה לפני הכנתה. המרקם שלה צריך להיות כמו של פנקייק.

הכנת המילוי

  1. בקערה רחבה מועכים את תפוחי האדמה המבושלים לפירה גס.
  2. מחממים מעט שמן במחבת ומוסיפים לו זרעי חרדל. כשהזרעים מתחילים לקפוץ (כמו פופקורן) מוסיפים מיד עלי קארי ומערבבים מקפיצים עוד כ-20 שניות.
  3. שופכים מיד את תערובת החרדל קארי על התפוחי אדמה. מוסיפים כורכום ומלח, מערבבים קלות וטועמים תיבול.

הרכבת הדוסה

  1. מחממים מחבת שטוחה טובה, רצוי נון-סטיק, היטב. הכי טוב מחבת קרפים.
  2. יוצקים מצקת קטנה מהבלילה ומדקקים אותה במחבת בתנועות סיבוביות בעזרת אחורי המצקת עד לפנקייק דקיק.
  3. כשהפנקייק מתחיל להיפרד מהמחבת בצדדים מטפטפים קצת שמן מלמעלה. ממלאים בתפו"א ומקפלים.
  4. מגישים עם סאמבר וצ'אטני קוקוס.

אידלי

מאדים במתקן אידוי אידלי כרבע שעה. מגישים עם סאמבר וצ'אטני קוקוס.

דרגו את המתכון!
recipe image
שם המתכון
מסאלה דוסה ואידלי דרום הודיים
מאת
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

איך לשמור את המתכון?

פרסום בפייסבוק
לשלוח לוואצאפ
לשלוח באימייל
להדפיס
לשמור בפינטרסט

9 תגובות

  1. הי אורלי. צ'אנה דאל, לא צ'אנה מסאלה. שני דברים שונים. צ'אנה דאל זה החומוס הקטן החצוי. ניתן להשיג בחנויות המתמחות.
    ותודה, כיף לקרוא 🙂

  2. הי תודה על המתכונים הנפלאים.
    בתור מי שהייתה שנים בהודו ומבשלת אוכל הודי תמיד כיף לתרענן.
    שאלה למה את קוראת צ'אנה דאל
    האם הכוונה לחומוס?
    לקמח חומוס?

  3. כמה זה קריטי להשתמש באורד דאל חצוי ומקולף לעומת שלם? זה מה שמצאתי בחנות תבלינים

  4. תודה! המתכון מעולה. הדוסות נטרפו. ואת כותבת כל כך יפה ומרגש ובא לי הודו ….תודה!!

  5. נורה היי,
    מתכון מעולה!!!
    הייתי שמחה למתכון טוב של סאמבר, אכלתי בטנדורי ומאוד התלהבתי…
    מלבד זאת, רציתי לדעת האם את מעבירה סדנאות?
    אני טבעונית ללא גלוטן וללא סוכר כבר הרבה שנים, ולא מוצאת סדנאות מתאימות או מסעדות מתאימות (זה תמיד או טבעוני או ללא גלוטן, שלא לדבר על סוכר ששמים בכל דבר ובכמויות), לאחרונה גיליתי את המטבח ההודי מחדש, הייתי בהודו פעם אחרונה בשנת 99, ומאז דיי זנחתי את האוכל ההודי וחבל … עכשיו אני מוצאת בו הרבה מתכונים שמתאימים לתזונה שלי.
    אשמח לעבור סדנת בישול אצלך המתכונים שלך הם תאווה לעיניים ולחיך!!!

    1. הי זיו המון תודה בהחלט מתכון מדהים. אצלנו מכורים 🙂
      מתכון לסאמבר קצת ארוך, מבטיחה להעלות בקרוב.
      בהחלט מעבירה סדנאות. מוזמנת ליצור קשר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לא תפספסו יותר מתכונים חדשים!