סמוסה מלכת הרחוב או: סיפור אהבה הודי

סמוסה מלכת הרחוב או: סיפור אהבה הודי

סמוסה היא ממאכלי הרחוב ההודים המפורסמים. משולשי בצק פריכים ומטוגנים במילוי של תפוחי אדמה ואפונה. הם מוגשים עם צ'אטני, מטבל חריף ומתובל. תמצאו אותם בכל פינת רחוב בהודו. כאן בגירסה טבעונית אפויה ומעט יותר בריאה.

סמוסה ברחוב במקלוד גאנג', צפון הודו

איך התאהבתי בהודו והפכתי לאוהדת כוסברה מושבעת?
בכלל לא התכוונתי להגיע להודו. בחיי. לא אוהבת ללכת עם הזרם. רציתי מרחבים וארץ לא נודעת וגבוהה וללכת לאיבוד בלי עוד אלפי מטיילים ישראלים על "שביל החומוס". אבל פתאום מצאתי את עצמי בנפאל, הגבול לטיבט וסין סגור והחיים היו מה שהם תמיד- מפתיעים, ומצאתי את עצמי בהודו. לא סתם בהודו, ברכבת הודית עמוסה לעייפה של 20 שעות. עוד הייתי תרמילאית מאוד חדשה והסתובבתי עם חגורת כסף ותיק על הגב שגובהו פי שתיים משלי, וחברים חדשים שפגשתי אתמול ומחר אפרד מהם, ותהיה גדולה בלב "מה לעזאזל אני עושה כאן?" ואז הם הגיעו. 2 אחים. ילדים קטנים. אולי בני 8 ו-10. מתופפים ורוקדים ושרים. יודעים שאם לא יפליאו באומנותם, לא תעלה ארוחת ערב על שולחנם.
אחריהם הגיע איש עם קערה ענקית ובה משולשי בצק מטוגנים. הוא העמיס עליהם עוד מיני מינים של דברים שטרם הכרתי. טעמתי. הפה שלי עלה בלהבות של חריפות וידעתי שאני מאוהבת בארץ הזאת.

מקפלים חצי עיגול לצורת קונוס, ממלאים וסוגרים למשולש

מהרגע הראשון שהגעתי להודו התאהבתי. ברחוב המבולגן, הכאוטי, הרועש, מטריף החושים.
האוכל ההודי, כמו התרבות ההודית, פועל על כל החושים. ראשון מתעורר חוש הריח, העיניים נפקחות לצבעוניות שאין כמותה, הידיים נשלחות למשש ולחוש, בלוטות הטעם מקבלות טיפול בהלם. הפה מתמלא בשלמות של טעמים המשתלבים זה עם זה מבלי להעלים אחד את השני.

אוכלים עם צ'אטני אדום וטעים

אוכל הרחוב ההודי הוא משתה צבעוני בעלה של בננה. סמוסות פריכות מונחות ועליהן רוטב צ׳ולה (חומוס) חמים ומתובל, צ׳אטני אדמדם חריף מתוק, סלט עגבניות ובצל קצוץ דק דק וחופן כוסברה טריה וריחנית מעטרת את הכל מלמעלה.
בכל ביס הפה מתמלא באלף טעמים. כל נגיסה היא עולם ומלואו. ראגה שלמה של טעמים וניחוחות.
הגירסה שלפניכם היא לסמוסה אפויה (קצת יותר ידידותית מאחותה בטיגון עמוק).
שחקו עם המילוי. החליפו את הצ׳אטני.
התענגו על הזכרונות.

סמוסה אפויה בתנור. קצת יותר בריאות במשולש מושלם

סמוסה כיסוני בצק ממולאים מאמא הודו

לבצק

  • 11/4 כוס קמח (אפשר חצי מלא חצי לבן)
  • 1/2 כפית אבקת אפיה
  • 2 כפיות קצח/זרעי כמון
  • 1/2 כוס מים
  • 3 כפות שמן צמחי
  • חצי כפית מלח

למילוי:

  • 2 תפו"א גדולים קלופים ומבושלים
  • 1/2 כוס אפונה ירוקה (אפשר קפואה)
  • 1 צ'ילי ירוק קצוץ דק (אופציונלי) אפשר יותר או פחות לפי הטעם
  • 1/2 כפית גאראם מסאלה (תערובת תבלינים הודית. להשיג בחנויות תבלינים)
  • 1/2 כפית צ'ילי אדום טחון (אופציונלי)
  • 1 כפית זרעי כוסברה טחונים
  • 1 כפית זרעי כמון שלמים
  • 2 כפות עלי כוסברה קצוצים
  • כף שמן
  • מלח לפי הטעם

הכנה

  1. בקערה רחבה להניח את הקמחים, הקצח והמלח ולערבב.
  2. להוסיף את השמן ולערבב עם הידיים.
  3.  להוסיף מים בהדרגה וללוש עד ליצירת בצק גמיש ואחיד. להניח בקערה מכוסה למשך 30-40- דק'.
  4. המילוי: לבשל תפוחי אדמה בקליפתם עד ריכוך. לקלף ולקצוץ לקוביות. אפשר גם למעוך גס.
  5. לחמם מעט שמן במחבת גדולה/ווק ולקלות את זרעי הכמון עד השחמתם (כמה שניות). להוסיף את הצי'לי ולאדות כדקה.
    להנמיך להבה ולהוסיף את כל שאר התבלינים.
    לערבב.
  6. להוסיף תפוחי אדמה, אפונה ומלח ולערבב היטב. לבשל עוד כ-2 דק'.
    לכבות את האש. להוסיף עלי כוסברה קצוצים ולערבב היטב. להניח לקרור לפני המילוי.
  7.  לרדד עיגולים בקוטר של כ-10 ס"מ מהבצק. לחתוך כל עיגול ל-2 באמצע כך שנוצרים לנו 2 חצאי עיגולים.
  8.  נניח קערה קטנה עם מעט מים לידינו. נטבול אצבע במים ונסמן את החלק הישר של חצי עיגול אחד. נסגור ונדביק אותו לצורת קונוס. נמלא בכף מילוי. נרטיב שוב את הקצוות ונדביק לצורת משולש.
  9.  לאפות בתנור מחומם על 180 מעלות עד שהסמוסות משחימות מעט. מגישים עם צ'אטני כוסברה או צ'אטני אדום.
לסיכום
recipe image
שם המתכון
סמוסה כיסוני בצק ממולאים מאמא הודו
מאת
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג
51star1star1star1star1star מבוסס על 1 דירוגים

יש למתכון הזה תגובה אחת

  1. זה לא אמור להיות עם זרעי חרדל גם?

כתיבת תגובה

רוצה לקבל מתכונים חדשים ישר למייל?

רוצה לקבל מתכונים חדשים ישר למייל?

סגירת תפריט
גודל גופן
צבעים ניגודיים

הכי כיף לדעת כשמתפרסם מתכון חדש!