עוגת תפוחים הפוכה לראש השנה

עוגת תפוחים הפוכה לראש השנה

עוגת תפוחים הפוכה טבעונית. חגיגית ויפהפיה לסוף הקיץ ולראש השנה. וגם הזמנה לארוחת סוף שנה אצלי בגינה בשישי ה-7 לספטמבר. כל הפרטים על הארוחה פה.

תמונות של קיץ. ילדים רצים יחפים על החוף בסיני, מחפשים סרטנים. רצים אל הגלים ואז בורחים מהם בקול מצהלות ילדותי.

גוני מגלה חברה חדשה על החוף. הם בוחנים לרגע אחד את השניה, ואז בהתמסרות תמימה של גיל שנתיים הם מתחילים לרוץ יחד לכל הכיוונים, משאירים אותנו המבוגרים פעורי פה על הקלות.

בן מנצח אותי בדמקה. מריע בקול של מנצחים ורץ לספר לאבא: "אבא, אבא, ניצחתי את אמא".

טשי מגלה את חדוות הצלילה. צוללת ועולה מלאת התרגשות. צוללת וחוזרת "אמא, תספרי לי כמה זמן אני צוללת". וגוני אחריה מכניס חצי ראש ועולה "תראי אמא, גם גוני צוצל".

עוגת תפוחים הפוכה טבעונית

פינה קסומה על הירדן. הגדולים משיטים רפסודה מאולתרת. בן מנסה ללכת על גזע הדולב שצמח לו באיזון מעל המים. "אבא, תן לי יד". ופתאום הוא כבר לא צריך לה ליד, והולך לבדו.

עוגת תפוחים הפוכה טבעונית

 

יושבים לנוח לצד בריכה קפואה בבניאס. זוללים תפוחים אדומי לחיים מהמטעים בחרמון. הילדים קופצים ישר למים. מתחילים לחתור בידיהם במעלה הזרם. אני מתבוננת מעט בחשש, שלאטו מתחלף בגאוה ואהבה אינסופית על הילדים המדהימים האלה שגדלים לי כל כך מהר. ואז גוני מושך לי בקצה השמלה "אמא תרימי אותי". אני מרימה אותו ועוטפת אותו בחיבוק אוהב מועך. הוא מקיף את צווארי בידיים קטנטנות, דביקות מעסיס פירות, מצמיד אלי את פניו "אמא, תאכלי אותי" ואני ממלאת אותו באלף אלפי נשיקות קטנטנות והוא מתפוצץ באלף אלפי צחקוקים קטנים ואני מרגישה את הלב שלי עוד שניה מתפוצץ מרוב אהבה.

עוגת תפוחים הפוכה טבעונית

והנה הוא חלף לו הקיץ הזה, החם והארוך, שלרגעים נדמה שלעולם לא ייגמר, ורוחות נעימות של תחילת הסתיו מחליפות את השרבים, וחצבים כבר פורחים בכל פינה, והרימונים, שתמיד יודעים מתי, מתפקעים מהחום, ואחרונות התאנים כבר מבשילות, ופירות אשחר ועוזרר אדום ממלאים את היער בניקוד אדום מתקתק, ודומים בשלים מחזירים אותי לילדות, ואני מתבוננת על הילדים שלי, רואה כמה הם גדלו ויודעת שגם הם, כמוני, לעד יזכרו בגעגוע את ריח התאנים על המים, שגם להם יום אחד יהיו ילדים שירוצו ברגליים יחפות צרובות מחום האדמה, ושאולי גם להם החופש הגדול יסתיים מהר מדי.

כמה חששנו מפניו, דיברנו עליו, התלוננו ללא הרף, והנה הוא נגמר. כל כך מהר. ואל תתעו, הוא היה מלא בהכל, גם ברגעי משבר, צרחות ומריבות, אבל גם בלא מעט רגעי שמחה ושובבות וצחוק. וגם הילדים האלה, הקסומים, גדלים מול עיני במהירות מסחררת, והנה התחילה עוד שנה, והילד שלי הגדול, כבר מתחיל כיתה ב' ובחיי שאני לא יודעת לאן כל הזמן הזה נעלם, אז בנתיים מפנקת את נפשנו הכמהה לחופש בעוגת תפוחים הפוכה. כי מה יותר ראש השנה מתפוחים?

עוגת תפוחים הפוכה, חגיגית וטעימה להפליא, טבעונית, רכה ונימוחה, עם תפוחים שעתה הם בשיא עונתם (ולא מהמקרר חלילה). את התפוחים מקרמלים במייפל, מסדרים בתחתית התבנית במניפה יפהפיה, עליהם יוצקים את בלילת העוגה ואופים. לאחר שהעוגה מתקררת הופכים בזהירות, משתאים לרגע מיופיה, ואז זוללים בתאווה.

עוגת תפוחים הפוכה טבעונית

תחל שנה וברכותיה! שנה טובה ומתוקה!

עוגת תפוחים הפוכה לראש השנה

מה צריך

לתחתית (שתהפוך ללמעלה)

  • 1/2 כוס מייפל אמיתי
  • 3 כפות שמן קוקוס (אפשר להמיר בחמאת קקאו או אפילו שמן זית בטעם עדין)
  • 1 כפית קינמון
  • 1/2 כפית מחית וניל או 1 כפית תמצית וניל איכותית
  • 2 תפוחי גרני סמית קלופים ופרוסים דק

לעוגה (תבנית פאי לא מתפרקת בקוטר 24 ס"מ)

  • 2 כוסות קמח כוסמין 70%/כוסמין לבן/לבן
  • 3/4 כוס סוכר קנים/קוקוס
  • 1/2 כוס שמן צמחי
  • 1/2 כוס חלב קוקוס (רצוי מקרטון ירוק של Aroy d)/חלב סויה לא ממותק
  • 1/2 כוס רסק תפוחים טבעי
  • 1 כפית קינמון
  • 1/2 כפית אבקת אפיה
  • 1 כפית סודה לשתיה
  • 1 כף חומץ תפוחים

הכנה

  1. מחממים תנור ל-170 מעלות.
  2. במחבת רחבה וכבדה שמים את כל רכיבי התחתית חוץ מהתפוחים. מבשלים כמה דק׳ על אש קטנה עד להמסה של שמן הקוקוס וצמצום הנוזל לסמיכות של סירופ. מוסיפים את התפוחים ומנערים בעדינות את המחבת כך שהם יכוסו בסירופ. מבשלים קצרות, כ-3-4 דקות.
  3. מרפדים תבנית עגולה לא מתפרקת בנייר אפייה. את הסירופ שנותר יוצקים על התחתית ומעליו מסדרים תפוחים בצפיפות בצורת פרח (ראו תמונה).
  4. בקערה מערבבים סוכר, שמן, רסק תפוחים וחלב קוקוס עד לתערובת אחידה.
  5. מוסיפים קמח, אבקת אפיה, סודה לשתיה, קינמון ומערבבים קלות רק עד לאיחוד החומרים.
  6. מוסיפים חומץ תפוחים, מערבבים ומיד יוצקים את התערובת על גבי התפוחים המסודרים בתבנית. מכניסים מיד לתנור. חשוב מאוד להוסיף את החומץ אחרון ומיד להכניס לתנור מכיוון שהתגובה הכימית שנוצרת מתרחשת מהר מאוד ואנחנו רוצים לאפשר לעוגה לעלות באפיה.
  7. אופים על 170 מעלות כ-40 דקות או עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.
  8. מוציאים את העוגה מהתנור ומקררים.
  9. הופכים את העוגה בזהירות בעזרת צלחת שטוחה שמניחים על העוגה. הצלחת צריכה להיות גדולה מקוטר התבנית. הפכו במהירות ובזהירות.

כדאי לחכות שהעוגה תתקרר לחלוטין לפני שאוכלים כדי שלא תתפרק.

 

 

לסיכום
recipe image
שם המתכון
עוגת תפוחים הפוכה טבעונית
מאת
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל

יש למתכון הזה 10 תגובות

  1. קמח תמי (אריזה כתומה) מעולה!!! עשוי מרכיבים איכותיים ומחליף אחד לאחד קמח רגיל בלי שום הבדל בטעם

    1. תודה שרון. ניסית את העוגה איתו? איך יצא?

      1. את העוגה הזו ספציפית עדיין לא אבל עשרות עוגות אחרות כן והוא באמת להיט. אין שום הבדל בינו ובין עוגה מקמח רגיל

  2. היי נורה,
    הכנתי את העוגה לערב החג ויצאה כל כך מוצלחת! יפה וטעימה!
    ממש אהבתי שהיא לא מתוקה מידיי. קצת חששתי מכמויות הקינמון ושמחתי שהטעם לא מאוד דומיננטי ומאוד מאוזן.
    חזרתי להגיד תודה על המתכון המעולה ושאני שמחה שמצאתי את האתר המקסים שלך. ממש נהניתי גם לקרוא את תיאור המקסים שלך של הקיץ… ממש נסחפתי בהנאה לתחושות ולחוויות.
    שתהיה שנה טובה וסתיו מרגש.

  3. היי נורה האם יש לך אלטרנטיבה ללא גלוטן לעוגה הזאת?

    1. הי מיכל. בנתיים לא. אין לי הרבה ניסיון עם עבודה עם קמח תמי או דומיו. מאמינה שאפשר לעשות איזה שילוב קמחים אבל זה דורש ניסוי וטעיה. בהצלחה

  4. נורה תבנית מתפרקת או לא מתפרקת? (בכותרת רשום מתפרקת ובמתכון עצמו לא מתפרקת)…
    ואת ההיפוך לעשות כשיוצאת מהתנור והעוגה חמה, או לתת לה להצטנן?

    1. תיקנתי בפוסט תודה. לא מתפרקת

  5. נראה נפלא, רק חסרה הכמות של אבקת האפיה.

    1. תודה הוספתי

כתיבת תגובה

רוצה לקבל מתכונים חדשים ישר למייל?

רוצה לקבל מתכונים חדשים ישר למייל?

סגירת תפריט
גודל גופן
צבעים ניגודיים