קרפ עדשים כתומות טבעוני ללא גלוטן וממרח סלק מטריף

קרפ עדשים כתומות טבעוני ללא גלוטן וממרח סלק מטריף

קרפ עדשים כתומות טבעוני, ללא גלוטן, קריספי וטעים, בכלום עבודה. מזכיר מאוד במרקמו את המסאלה דוסה הדרום הודית, אך דורש הרבה פחות עבודה ולכן מתאים גם למי שעתותיו במטבח אינן בידיו, וחנות הודית לא שוכנת ליד ביתו.

בזמן האחרון הרשת מוצפת במתכונים לטורטיה או קרפ מכוסמת ירוקה. על אף סלידתי הראשונית מכוסמת, להפתעתי טעמתי וזה אכן מעולה. ופשוט מאוד להכנה. וזה נתן לי את הרעיון, למה בעצם לא לנסות את אותו טריק, עם עדשים כתומות.

קרפ מעדשים כתומות טבעוני וללא גלוטן

הרעיון הוא פשוט ביותר: משרים עדשים כתומות ללילה. בבוקר טוחנים אותן לבלילה חלקה, מוסיפים כמה דברים והופ למחבת. מדקקים בתנועה מעגלית בדיוק כמו שמכינים מסאלה דוסה וממלאים בכל טוב.

קרפ מעדשים כתומות טבעוני וללא גלוטן

בניסיון השני שלי החלטתי לתת לבלילה לעמוד, כמו בתהליך הכנה של דוסה כדי לאפשר תסיסה, והתוצאה אכן טעימה הרבה יותר. אוורירית וקריספית ומעולה.

קרפ מעדשים כתומות טבעוני וללא גלוטן
שמרו מחתולים וילדים

שימו לב שרוב העבודה פה היא להמתין בסבלנות. כלומר כל שעליכם לעשות הוא לתכנן מעט מראש. השריה ללילה. טחינה בבוקר עוד לפני שיוצאים מהבית ואז לתת לבלילה לעמוד לה בסבלנות עד שתחזרו. לא במקרר, בחוץ בטמפרטורת החדר. בקיץ כדאי לתכנן מעט יותר כדי שלא תחמיץ לכם יתר על המידה, אך בחורף אתם יכולים בשקט להניח לה על השיש לשעות רבות. היא רק תשתבח עם הזמן.

קרפ מעדשים כתומות טבעוני וללא גלוטן
אפשר למלא במה שרוצים ואפשר גם פשוט לנשנש ככה ליד סלט רענן

מילוי: אפשר בעצם למלא במה שרוצים. אם אתם בעניין של אוכל הודי, אתם יכולים להכין מילוי תפוחי אדמה בעלי קארי וזרעי חרדל, כמו במילוי המסאלה דוסה המקורית, או להתפרע עם מרקמים וטעמים ככל העולה על רוחכם. אני אוהבת לשלב עלים ירוקים פריכים, עם ממרח סלק מתקתק, קוביות אבוקדו וטופו מוקפץ, אבל באמת שבמקרה הזה – האילתור הוא מה שיהפוך את המנה הזו באמת באמת לקלה וזמינה. השתמשו בדמיונכם ובמה שיש לכם בבית. רק הקפידו להכין את הקרפ עצמו לפי ההוראות כדי שיצא לכם דקיק וקריספי.

קרפ עדשים כתומות יכול להיות בקלות מנה ראשונה מפתיעה ומעניינת או ארוחת ערב ב-5 דקות כשממהרים באמצע השבוע. ועוד בונוס – הילדים מתים על זה. ארוחה חלבונית ובריאה ללא גלוטן. מה צריך יותר מזה?

קרפ מעדשים כתומות טבעוני וללא גלוטן

קרפ עדשים כתומות טבעוני ללא גלוטן וממרח סלק מטריף

מה צריך

לקרפ עדשים כתומות

  • 2 כוסות עדשים כתומות מושרות ללילה ומסוננות (זה הופך ל-4 כוסות אחרי השריה וזה בסדר)
  • 1/3 כוס קמח טפיוקה
  • 1.5 כפיות מלח
  • חצי כוס חלב קוקוס (רצוי מסוג ארוי די ללא חומרים משמרים)

לממרח סלק מטריף

  • 2 סלקים מבושלים בשלמותם עם הקליפה
  • 1/2 כוס אגוזי מלך/ זרעי חמניה
  • 1 כף עלי טימין טריים
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • 1 שן שום קלופה
  • 1 כף חומץ בלסמי

מה עושים

  1. מעבירים לבלנדר את כל הרכיבים ומים קצת יותר מכיסוי. טוחנים למשחה חלקה.
  2. מעבירים לקערה, עוטפים בניילון נצמד ומניחים ל-6-8 שעות (בקיץ 4-6 שעות). אפשר גם להכין מיד בלי שלב ההתססה אבל ממש שווה לחכות.
  3. מחממים מחבת קרפים או מחבת נון סטיק טובה ושטוחה. יוצקים כחצי מצקת ובעזרת החלק הקמור שלה פותחים את הבלילה בתנועה מעגלית מהמרכז החוצה כך שנוצר קרפ דקיק ביותר.
  4. כשצבע שחום ניכר מלמטה הופכים בעדינות בעזרת תרווד ומטגנים עוד כמה שניות מצד שני. אפשר גם לטפטף ממש טיפה שמן מלמעלה, על הצד העליון של הקרפ וזה יעזור בתהליך ההפרדה של הקרפ והפיכתו לצד שני.
  5. לממרח סלק: קולפים את הסלקים וחותכים אותם גס. מכניסים את כל רכיבי הממרח למעבד מזון וטוחנים למרקם חלק. טועמים ואם צריך מתקנים תיבול.
  6. מרכיבים את הקרפ: מניחים קרפ פתוח ומורחים שכבה דקה של ממרח סלק. מסדרים מעליו עלי חסה/בייבי פריכים, קוביות אבוקדו וטופו מוקפץ. מקפלים את הצדדים פנימה ומגלגלים מאיתנו והלאה לרול מושלם ומהודק. אפשר לחתוך ל-2 חצאים.
לסיכום
recipe image
שם המתכון
קרפ עדשים כתומות טבעוני ללא גלוטן וממרח סלק מטריף
מאת
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג
21star1stargraygraygray מבוסס על 7 דירוגים

יש למתכון הזה 25 תגובות

  1. אם אני משתמשת בקמח עדשים מוכן, בכמה קמח להשתמש וכמה מים?

    1. לא ניסיתי. אבל אם את מנסה תוסיפי מים עד למרקם של בלילה של פנקייק

  2. היי נורה, תודה על המתכון השווה.
    הכנתי היום וניסיתי להכין כמה קרפים לפני תסיסה יצאו נחמדים רכים וטעימים.
    אחרי תסיסה של 6 שעות בסתיו הבאר שבעי הטעם מלווה בחמיצות. יכול להיות שהגזמתי עם התסיסה?
    ומה עכשיו? לזרוק?

    1. עקרונית אמורה להיות תסיסה וחמיצות מסוימת אם יש ריח לא טוב זה עבר את הגבול של התסיסה. אם יש ריח חמצמץ כמו מחמצת זה בסדר

  3. עכשיו אני מבינה למה יצאו יבשושים….
    כי השריתי 2 כוסות ויצאו 4 אחרי השרייה ועל זה שמתי את כל כמות המתכון. אז כמויות החלב קוקוס והטפיוקה מתייחס לכוס אחת של עדשים לפני השרייה?

    1. הכמויות ממתייחסות לעדשים לפני השריה והן לא טעות. אם יצא יבשושוי יכולות להיות סיבות אחרות. למשל שלא דיקקת את הקרפ על המחבת. אם הוא נשאר עבה הוא אכן יכול להיות יבש. אם הבלילה במרקם של פנקייק אזי השתמשת בכמויות הנכונות ויש לעבוד על ענין הדקיקות של הקרפ. בהצלחה

  4. אחרי שהבנתי שצריך לעשות אותם ממש ממש דקים יצא מעולה. והכי כיף שלא ויתרתי על הממרח סלק!! מומלץ!

  5. אם ארצה להשתמש בזרעי חמנייה במקום אגוזי מלך.. יש לקלות לפני?

    1. לפי טעמך. מבחינה בריאותית עדיף שלא לחמם אגוזים בגלל השמן שהם מכילים, אבל הטעם בהחלט משתפר אם קולים מעט. וגם ללא קליה זה יצא טעים.

  6. הכנתי בינתיים רק את ממרח הסלק.. (פיילוט לחג..) יצא מעולה למרות ששמתי פטרוזיליה במקום טימין שלא היה לי.
    תודה רבה🙏
    אפשר להכין משהו דומה מירק אחר?
    שיהיה צבעוני על השולחן

    1. איזה כיף לשמוע. עוד כמה צבעים שתוכלי לעשות: ממרח דלעת צלויה, קישואים טחינה, עגבניות כמובן עם פלפל חריף או בלי, פלפל קלוי, לימון כבוש… כל אחד קצת אחר אבל הרעיון הוא בדרך כלל ירק + אגוז לבחירתך + שמן זית + תיבול.
      אם תרצי פירוט על אחד מהם בשמחה.

    2. איזה כיף לשמוע. עוד כמה צבעים שתוכלי לעשות: ממרח דלעת צלויה, קישואים טחינה, עגבניות כמובן עם פלפל חריף או בלי, פלפל קלוי, לימון כבוש… כל אחד קצת אחר אבל הרעיון הוא בדרך כלל ירק + אגוז לבחירתך + שמן זית + תיבול.
      אם תרצי פירוט על אחד מהם בשמחה.

  7. אה ועוד שני דברים –
    לגבי הקמח טפיוקה – לקחתי פניני טפיוקה וטחנתי בבלנדר… זה מה שזה, נכון? טפיוקה טחונה…?
    ולגבי העדשים – השאלה שעלתה כאן למעלה לגבי הכמות עזרה גם לי… אולי כדאי להבהיר במתכון עצמו שצריך להשרות רק כוס עדשים אחת, אחרת גם אני הבנתי שמשרים שתי כוסות…
    ושוב תודה רבה אהובה

    1. תודה אהובה הוספתי.
      יש מוצר בשם קמח טפיוקה. נראה כמו קורנפלור. לעניות דעתי יש בכל סופר היום, עולה כמה שקלים ומספיק למלא זמן.

  8. סחטיין נורה! עוד מתכון מעולה! את תותחית
    עשיתי היום גם את הקרפים וגם את הממרח ושניהם היו מעולים
    מודה שרק בקרפ השלישי זה התחיל להצליח
    השניים הראשונים לא יצאו, בדיעבד כי לא חיכיתי מספיק. מסתבר שהזמן הנכון להפוך זה כשזה מתנתק בקלות…
    חוץ מזה שאלה לי אליך – האם נראה לך יעבוד לעשות כמות גדולה ולשמור מה שנשאר מהבלילה במקרר עוד יום / יומיים..? או שלא כדאי?
    אגב הממרח סלק מעולה. הולך נפלא עם אבוקדו, אפילו ללא הקרפ..
    תודה מותק, ואגב האתר מקסים! מלא מתכונים משגעים שבא לי כבר לנסות את כולם !

    1. תודה מותק אחת. באמת לוקח זמן לעלות על דרך הטיגון הטובה, אם בשלישי כבר הצלחת זה ממש אחלה.
      הבלילה תחזיק מעמד יומיים שלושה במקרר ואולי גם יותר. רק לערבב לפני השימוש.

  9. שאלה של מתחילות… 2 הכוסות של עדשים הכתומות היבשות הפכו לכמעט 4 כוסות אחרי השריה… לשים את כל הכמות?

    1. הו סליחה על התגובה המאוחרת. כוס אחת עדשים יבשות/2 כוסות עדשים אחרי השריה

  10. הכנתי ויצא מעולה! ממליצה בחום

  11. הכנתי.. יצא מעולה.. תודה על מתכון מנצח…
    השאלה אם אפשר להכין גם קרפרי מתוק?

    1. איזה כיף. תודה!
      נראה לי שפשוט מעל לשים ריבה טובה/מייפל/פירות וכו יעשה את העבודה. ואפשר להוסיף 2-3 כפות ממתיק טבעי ולהוריד בהתאמה בכמות המים

  12. תודה זה נשמע נהדר! אפשר להחליף את קמח הטפיוקה בקמח אחר?

    1. עקרונית קורנפלור יעשה את העבודה

  13. נפלא. לממרח סלק אפשר להוסיף טחינה
    תודה

    1. נכון נכון זה ילך מעולה אבל טוויסט קצת אחר

כתיבת תגובה

רוצה לקבל מתכונים חדשים ישר למייל?

רוצה לקבל מתכונים חדשים ישר למייל?

סגירת תפריט
גודל גופן
צבעים ניגודיים