דאל הודי מעדשים שחורות ודלעת יפנית צלויה. שילוב של הודי ומקומי עם אחד מהירקות הלוהטים של העונה. את הדלעת נצלה בתנור עם מעט שמן זית, את הדאל נבשל עם זרעי חרדל שחורים ושאל תבלינים, נמלא את הדלעת ומעל הכל נטפטף מעט צ'אטני נענע כוסברה מרענן וחמצמץ, והרי לכם מנה מקומית הודית קיצית וטעימה.

זה התחיל מזרעי החרדל. הם בדיוק הגיעו לעונתם. התרמילים התייבשו ובלי משים מצאתי את עצמי ממוללת אותם. הזרעים השחורים נשרו אל כף ידי ובדמיוני התחלתי לרחף למחוזות רחוקים. שומעת את פצפוצם הנעים של הזרעים על המחבת, ניחוחם האופייני מחזיר אותי לדהאבה ההודית ההיא, בדרך לגנגוטרי. מקורותיו של נהר הגנגה הקדוש מתחילים בהרים הגבוהים של אוטאראנצ'ל. בהרי ההימליה הירוקים. שם, אם מתמידים במסע המפרך עולים מעל קו היערות ירוקי הצמרת ומגיעים לקרחון. עולים בדרדרת הסלעים האפורים, הסלעים נעים מתחת לרגליים. לא פעם ולא פעמיים, נפלתי על ההר הזה. ברישיקש אמרו לנו שייקח לנו יומיים להגיע לגומוק, שם נובע הגנגוטרי, אחד מיובליו של הגנגה. לקח לנו שבוע. הלכנו בנחת. נושמים את אויר ההרים הקר והיבש. מתבשמים בריחות הלענה הנשברת תחת רגלינו. עוצרים ללון בדהאבות לאורך הדרך. הדהאבות, מחנות שדה פשוטות, כיסוי פלסטיק כחול, כירות קרוסין שעומלות על בישול האוכל הפשוט בגובה הרב. אורז, תבשיל תפוחי אדמה ודאל. המגוון אינו קיים בהרים הגבוהים. מסתפקים במועט. לכאן, האספקה מגיעה על גב החמורים. לא מעמיסים גרם אחד מיותר. אבל התיאבון, בהרים, הו כמה גדול הוא. צלחת טאלי מועמסת ונגמעת עוד בטרם הספיקה להתקרר.

"?can I have some refill sir" הוא מעמיס בנדיבות עוד מנה של דאל שחור מהביל, ואורז בסמתי ריחני. כאן הפשטות מקבלת ערך אחר. הטעמים מתחדדים. אויר הפסגות נושב בקרירות ומשרה עלינו את קדושתו של המקום.
"dhanyavaad ji" אני מצמידה את ידיי מול לבי לאמירת תודה. כהרגלי מציצה לתוך הסירים. רואה אותו לוקח חופן זרעי חרדל וזורק לשמן. זרעי החרדל מתפצפצים וריחם עולה באויר הדליל. הוא מוסיף חופן זרעי כמון, מאדה בצל קצוץ, מוסיף ג'ינג'ר ושום כתושים במכתש ועלי, הריחות כבר משגעים. עתה מגיע תורם של העדשים. עדשים שחורות קטנטנות, מים, תבלינים טחונים וסיר הלחץ נסגר. כאן בגובה, בלי סיר לחץ אין תקווה לדאל להתבשל. הסיר שורק בפעם הראשונה, סימן לרתיחה. הטבח משחרר מעט לחץ, ענני אדים ממלאים את החלל, עוד 3-4 שריקות והדאל מוכן. הוא פותח בזהירות את הסיר, מוסיף נגיעות אחרונות, מלח, גאראם מסאלה ריחני ועלי חילבה מיובשים (קסורי מטהי). מוכן. עתה ייערם הדאל השחור על ערימת האורז הלבן המהביל. ייטבל בצ'אפטי חמים וטרי לעוד ארוחה הררית פשוטה ומושלמת.

אז מה להרי ההימליה ההודית הגבוהים ולארצנו החמה?
זוהי עונתם של זרעי החרדל. אותם מרבדי פריחה צהובה שמילאו את הארץ אך לפני חודשים ספורים הם עתה תרמילים צהבהבים יבשים ובתוכם מטמון של זרעים שחורים וארומטיים. את זרעי החרדל ניתן לשמור בצנצנת אטומה בטמפרטורת החדר. כדי להשתמש בהם, יש לטגנם תחילה במעט שמן עד שהם מתחילים להתפצפץ כמו פופקורן וריח קלוי טעים מתפשט בחלל. לאחר מכן נוסיף בשלבים את שאר התבלינים הטחונים, הבצל הקצוץ, הגי'נג'ר והשום ועוד. שילובם של הזרעים המלוקטים, עם עדשים, גם הם חומר גלם מקומי וקדום, עם התיבול ההודי האופייני ממלאים אותי שמחה. היכולת לשלב שני מטבחים כה שונים וכה אהובים עלי בסיר אחד, בתוספת של ירקות מופלאים שאני מקבלת מדי שבוע מחוות שער הגן…. איי יאיאיי, חגיגה.
הדלעת היפנית, אחת מזנים רבים של דלעת שהופיעו בארצנו בשנים האחרונות, ומהטעימות שבהן. היא בשרנית ומתקתקה, אך עם זאת אינה כבדה. הטיפול הפשוט והטוב בה בעיני, הוא לחצות אותה לרוחב, לרוקן אותה מזרעיה (אותם אפשר לשמור ולהנביט) ולצלות בתנור על חום גבוה עם מעט שמן זית עד שהיא מקבלת מעטה פריך ושחום. את הדאל נבשל בסיר נפרד ולבסוף נחבר בין כל המרכיבים. מעל הכל טפטפתי צ'אטני נענע כוסברה שמקפיץ את המנה לגבהים אחרים.
עוד מתכוני דלעת כי קיץ ויש שפע מהמם: קיש כרישה ודלעת טבעוני, קארי דלעת דרום הודי.
עוד מתכונים הודים: דאל הודי של עדשים כתומות שבן אוהב במיוחד, מלאי כופתא, אלו גובי לעצלנים ויש עוד המון.

דלעת יפנית צלויה ממולאת דאל עדשים שחורות עם צ׳אטני נענע כוסברה מרענן
בשוק
- 1 דלעת יפנית גדולה ויפה או 2 קטנות יותר
- 1 כוס עדשים שחורות
- 1 בצל קצוץ דק
- 2 שיני שום כתושות
- 1 ס"מ ג׳ינג׳ר טרי מגורר
- 1 כפית זרעי חרדל שחורים
- ½ כפית מכל תבלין: פפריקה חריפה או מתוקה, כורכום, כוסברה טחונה
- מלח
- 1 כפית גאראם מסאלה
- אופציונלי: 1 כפית עלי חילבה מיובשים
לצ׳אטני
- 1 כוס עלי נענע
- 1 כוס עלי כוסברה
- 2 ס"מ ג׳ינג׳ר טרי
- 1-2 פלפל ירוק חריף (לפי מידת החריפות של הפלפל והחריפות האהובה עליכם)
- 1 כוס חלב קוקוס
- מיץ מחצי לימון
- מלח לפי הטעם
במטבח
- מחממים תנור ל-200 מעלות. חוצים את הדלעת לרוחב ומרוקנים מגרעינים. מסדרים בתבנית, מעסים בשמן זית ומתבלים במלח ופלפל. אופים עד שהדלעת מקבלת צריבה נאה ותוכנה רך. כ-20-30 דק׳.
- מכינים את הדאל: מחממים מעט שמן בסיר ומוסיפים את זרעי החרדל. כשהם מתחילים להתפצפץ מוסיפים בצל ומאדים עד שקיפות. מוסיפים ג׳ינג׳ר ושום ומאדים עוד כדקה.
- מוסיפים עדשים ומים עד פי 2 מגובה העדשים. מביאים לרתיחה.
- מתבלים בפפריקה חריפה או מתוקה (לפי טעמכם), כורכום וכוסברה טחונה.
- מבשלים עד שהעדשים רכות לגמרי ונוצר תבשיל סמיך וריחני. אם צריך מוסיפים מים.
- לפני סיום הבישול מתבלים במלח, גאראם מסאלה ועלי חילבה מיובשים. מערבבים ומכבים את האש.
- צ׳אטני: מכניסים את כל החומרים לצ׳אטני לבלנדר או בלנדר מוט וטוחנים למרקם משחתי.
- מרכיבים את המנה: ממלאים כל "קערת" דלעת בדאל ומזלפים צ׳אטני מעל. אפשר גם להגיש את הצ׳אטני בקערה בצד.
שם המתכון
דלעת יפנית צלויה ממולאת דאל עדשים שחורות עם צ׳אטני נענע כוסברה מרענן
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל