דאל הודי אמיתי מעדשים כתומות שמכינים בפחות מחצי שעה. טבעוני וללא גלוטן. עם ניחוחות של תבלינים קלויים בעדינות ממש כמו בהודו.
"אמא, אני כבר לא אוהב דאל" הוא אמר לי ושבר את לבי. הילד המתוק הזה, בני בכורי, עוד לא בן 6 וכבר היה פעמיים בהודו, שורשיו נעוצים עמוק בגנגה הקדוש, מאז שהתחיל לאכול, הדבר היחיד שהיה מובהק אצלו זה שהוא מ מ ש א ו ה ב דאל! אם היה משהו שיכולתי לסמוך עליו בעולם המשוגע הזה, הוא שאורז ודאל, הילד שלי אוכל. והנה הוא נעמד על הכיסא, וצועק עלי "אמא אני כבר לא אוהב דאל!". אבל מה קרה? אני מנסה להבין. "כלום. פשוט הטעמים שלי משתנים".
דאל מעדשים כתומות
אני מודה, זה לקח לי כמה שבועות לעכל את העניין. מזל שאפילו הוא לא הצליח לעמוד ביופי של המרק הזה בתוך קערת הנחושת מהודו…..
אז מאתמול…. הילד שלי שוב אוהב דאל! אפשר לנשום לרווחה.
מה זה דאל? תבשיל או מרק עדשים. המילה "דאל" בסנסקריט פירושה חצוי. על כן בהודו לכל קטניה חצויה קוראים דאל, בעוד שלקטניות השלמות קוראים רק בשמן בלי תוספת הדאל. יש לו אינספור גרסאות בהודו, אבל תמצאו אותו בכל תת היבשת, בכל מקום. אורז ודאל הם המזונות הבסיסיים ביותר בהודו, והדאל הנפוץ ביותר הוא הדאל הצהוב, שנקרא במסעדות גם Dal Fry.
העדשים עשירות מאוד בחלבון, ברזל, סידן, אשלגן, אבץ, ויטמינים מסוג B וחומצה פולית. אכילתן מפחיתה את הסיכוי לסרטן, כולסטרול גבוה וסוכר בדם, ו… הן לא משמינות כלל וכלל. נו השתכנעתם שדאל זה המאכל המושלם?
אוהבים מתכונים הודים? תוכלו לראות פה גם מלאי כופתה טבעוני או פטריות טיקה מסאלה וגם אלו גובי זריז ופקורה.

Dal Fry – מורכב מעדשים צהובות (טור דאל), בצל, ג'ינג'ר ושום, עגבניות והמון המון תבלינים.
אני מכינה בארץ לרוב את הדאל מעדשים כתומות, כי הן הכי זמינות פה ומהירות הכנה. ניתן למצוא את הטור דאל בחנויות הודיות, אתיופיות ובחלק מחנויות הטבע.
במקור מבשלים את העדשים בנפרד ואז מערבבים עם רוטב הקארי שמתבשל בסיר אחר, אבל אפשר גם לחסוך כלים ולבשל הכל בסיר אחד. פשוט מוסיפים את העדשים בשלב העגבניות ומבשלים עד ריכוך עם הכל יחד.
בבישול ההודי לרוב נתחיל בפתיחת התבלינים ע"י קלייתם עם או בלי שמן. התהליך הזה פותח אותם ומחזק את ניחוחם ונוכחותם בתבשיל.
קליית תבלינים במחבת
זהו שלב עדין ומהיר יחסית, טיגנתם יותר מדי, התבשיל יתקבל מריר, פחות מדי – גם. לכן יש להיות בעירנות לסיר כשאתם מטגנים את התבלינים. ראשונים ייכנסו זרעי החרדל. הסימן לשלב הבא יהיה כאשר הם יתחילו לקפץ בעליזות בסיר כמו פופקורן. אז מכניסים את זרעי הכמון. זרעי הכמון רגישים ביותר ויש לטגנם ממש כמה שניות, רק עד שצבעם מכהה מעט. אז נוסיף את הבצל הקצוץ ואחריו לפי הסדר את שאר הרכיבים.
חשוב להוסיף את המלח רק בסוף כי קטניות לא מתבשלות טוב עם מלח.
דאל כתום
- 4 כוסות עדשים כתומות
- מים לבישול
- 2 כפות זרעי חרדל שחורים
- 2 כפות זרעי כמון
- 1 כף זרעי כוסברה מעט מעוכים
- 1-2 מקלות קינמון
- 2 בצלים קצוצים דק
- 2 כפות משחת ג'ינג'ר –שום (שום וג'ינג'ר בכמות שווה טחונים יחד עם מש מעט מים למשחה חלקה. תכינו פעם בשבועיים לכמות של צנצנת קטנה ואתם מסודרים. נשמר יופי במקרר ואפשר לשמור גם בתבנית קרח בכמות מדודה ולהוציא ישר לסיר כשצריך)
- 5 עגבניות בשלות מרוסקות
- חצי צרור כוסברה קצוצה
- 2 כפיות כורכום
- 1 כף פפריקה מתוקה/חריפה
- 1 כף גראם מסאלה (תערובת תבלינים הודית. ניתן להשיג בחנויות תבלינים)
- 1.5 כפות קסורי מטהי (עלי חילבה מיובשים – להשיג בחנויות הודיות או פרסיות)
- מלח לפי הטעם
הכנה:
- בסיר רחב מחממים מעט שמן ומוסיפים זרעי חרדל שחורים מטגנים עד שמתחילים לקפוץ. מוסיפים זרעי כמון, מקלות קינמון וזרעי כוסברה ומטגנים עוד 20 שניות בערך.
- מוסיפים את הבצל ומאדים כמה דקות, עד שקיפות.
- מוסיפים משחת ג'ינג'ר שום. מאדים עוד 1-2 דקות עד שהארומה החיה של השום מתנדפת.
- מוסיפים עגבניות מרוסקות, כורכום, פפריקה מתוקה או חריפה, כוסברה קצוצה, מערבבים ומכסים. מבשלים כ-5 דקות.
- מוסיפים את העדשים ומים עד פי 2 מכמות העדשים. מכסים את הסיר, מביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים עד שהעדשים רכות עד מתפרקות.
- מוסיפים מלח לפי הטעם, גראם מסאלה וקסורי מטהי. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול אם צריך. מכבים.
מגישים על אורז בסמטי הודי. מומלץ להגיש עם צ'אטני כוסברה ונענע בצד
שם המתכון
דאל עדשים הודי
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג