קינוח חגיגי במיוחד לליל הסדר – טארט שוקולד טבעוני עשיר עם בצק פריך עדין ללא גלוטן, משקדים, גאנש שוקולד, אגוזי לוז קלויים ומעל הכל קרמל מלוח.
עוד רגע פסח. כולם שקועים בהכנות. גם מי שאינו מאמין מוצא עצמו בדחף לאוורר, להשיל, לנקות, לשחרר את מה שאין בו צורך יותר ולפנות מקום למשהו חדש ונקי. רוחות האביב והשרבים הראשונים כמו מאיצים בנו לצאת החוצה, להתעורר משנת החורף, להתחיל להניע, לנוע. הירוק מסביב כבר מתחיל לדהות, עד אחרי פסח ייעלם לגמרי ויותיר אותנו עם כאב עמום בבטן, קצר פה כל כך האביב.

בילדותי, אי שם בשנות השמונים הרחוקות, איש לא דמיין שיום אחד, יהיו כל האפשרויות הקולינריות פתוחות, גם בפסח, בטח שלא בגרסתן הטבעונית. אז, עם התקרב החג, היו מדפי החנות הקיבוצית מתרוקנים באחת ומותירים אותנו עם עוגיות קוקוס דביקות, ועוגיות בוטנים לאוכלי קטניות בלבד. אמי היתה מכינה את עוגת המצות המפורסמת שלה, מבשלת רוטב שוקולד, טובלת את המצות ביין קידוש מתוק ומורחת שכבה נדיבה מהשוקולד. כך נבנתה לה העוגה שכולנו ציפינו לה בקוצר רוח. שכבות שכבות. מעל הכל פיזרה אמי בנדיבות אגוזים קצוצים, ושלחה את העוגה למקרר. ערב חג, הבית מצוחצח ושקט. יוצאים לאכול גולאש בדשא הגדול של הקיבוץ. אני, מנקרת בצלחתי, לא טועמת דבר. מצפה לחרוסת של ליל הסדר. ולעוגה ההיא. ומגיעים הביתה, ומוצאים תירוצים מתירוצים שונים לגשת למקרר. לפתוח לרגע. לראות שהיא עוד שם. והיא, עומדת לה במקרר, מחכה לבוקר שאחרי ליל הסדר. אנחנו נטולי סבלנות. לה יש את כל הזמן שבעולם. שבעה ימים. או אז תיעלם תבניתה המרובעת ותועלה חזרה למעמקי הבויידם. היכן שמונחים כלי הפסח, עד לשנה הבאה.

אמא שלי אהובה – העוגה הזו מוקדשת לך. ושיהיה חג שמח ומתוק!

אז מה השתנה הלילה הזה, או העשורים האחרונים? גדלנו, התפתחנו, נפתחנו קולינרית. טעמים חדשים, טכניקות חדשות, מוצרים שפעם מעולם לא חלמנו עליהם. מי היה מאמין, שניתן ליצור עוגה, כשרה לפסח, שתרצו לאכול כל השנה???

טארט שוקולד טבעוני, בצק פריך שקדים, גאנש שוקולד, אגוזי לוז שמשתלבים בצורה מושלמת עם השוקולד וקרמל מלוח מעל, נותן את הקונטרסט המושלם למתיקות השוקולדית.

עוד קינוחים לפסח: פאי פקאן, טארט שוקולד ותותים, עוגת גבינה RAW קשיו לימונית עם קצפת ופירות יער

טארט שוקולד שקדים טבעוני עם אגוזי לוז וקרמל מלוח
לתבנית טארט מתפרקת קוטר 24
לקלתית
- 2 כוסות שקדים טחונים (ניתן לקנות טחון או לטחון לבד במטחנת תבלינים)
- 1 כפית קינמון טחון
- 1/3 כפית מלח ים דק
- 1/4 כפית סודה לשתיה
- 4 כפות סירופ מייפל אמיתי
- 3.5 כפות שמן קוקוס/חמאת קקאו מומס
- 1.5 כפיות תמצית וניל איכותית
לגאנש שוקולד
- 1 כוס קרם קוקוס (עדיף של ארוי די הצהוב או הירוק)
- 2/3 כוס שמן קוקוס/חמאת קקאו
- 115 גרם שוקולד מריר איכותי לפחות 60% מוצקי קקאו
- 1/3 כוס + 2 כפות קקאו איכותי
- 1/3 כוס + 2 כפות סירופ מייפל אמיתי
- 1 כפית תמצית וניל איכותית
לאגוזי לוז
1.5 כוסות אגוזי לוז קלופים
לרוטב קרמל מלוח
- 100 גרם (1/2 כוס) סוכר
- 175 מ"ל (3/4 כוס) קרם קוקוס
- 25 גרם שמן קוקוס/חמאת קקאו
- 1 כף סילאן
- 1/4 כפית מלח ים אטלנטי
מה עושים
- מכינים את הקלתית: בקערה מערבבים חומרים יבשים. ממיסים את שמן הקוקוס או חמאת הקקאו (בסיר אדים כפול) ומוסיפים. מוסיפים גם את שאר החומרים הרטובים. מערבבים עד איחוד. צובטים עם שתי אצבעות כדי לראות שנדבק. אם לא מוסיפים כף מים. מעצבים כדור ומניחים לקרור במקרר חצי שעה.
- מחממים תנור ל160 מעלות. מרפדים תחתית של תבנית טארט מתפרקת בנייר אפייה. מוציאים את הבצק מהמקרר ומצמידים לתחתית ולדפנות התבנית בעובי שווה. שימו לב שאין לכם עודפי בצק בחיבור. אופים 15 דקות, או עד שהבסיס מזהיב. מקררים לחלוטין לפני הוספת המילוי.
- מכינים את הגאנש: בסיר קטן מחממים קרם קוקוס ושמן קוקוס/חמאת קקאו. כשמגיע לרתיחה מכבים את האש. מוסיפים פנימה את השוקולד הקצוץ ודואגים שהוא מכוסה כולו בקרם קוקוס. מניחים לדקה. מערבבים היטב עד המסה מלאה של השוקולד. עכשיו מוסיפים אבקת קקאו, מייפל ווניל ומערבבים עד ליצירת קרם חלק ומבריק. שופכים לתוך הקלתית האפויה ומכניסים למקרר להתייצבות. לפחות חצי שעה.
- אגוזי הלוז: מחממים תנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפיה ועליו שמים את האגוזים. קולים כ-10 דקות. מוציאים. מקררים. אם יש קליפות חומות, מקלפים אותן. קוצצים את האגוזים גס ומניחים בצד.
- רוטב קרמל מלוח: במחבת רחבה עם תחתית עבה מחממים את הסוכר. לא מערבבים עד שהסוכר מתחיל להנמס בצדדים. מנערים בעדינות את המחבת עד שכל הסוכר נמס והופך לקרמל. במקביל מחממים בסיר קטן קרם קוקוס, שמן קוקוס, סילאן ומלח ים עד לסף רתיחה. כשהקרמל מוכן שופכים בזרם דק את תערובת הקרם קוקוס ומערבבים עד להטמעה מלאה. זהירות הקרמל רותח! לא להכין ליד ילדים או כשלא מרוכזים!
- מקשטים את העוגה: מסדרים אגוזי לוז במעגל פנימי על גבי השוקולד, או בכל צורה אחרת העולה כל רוחכם. שופכים רוטב קרמל מעל.
הארות
- ניתן להמיר שמן קוקוס בחמאת קקאו, יש לשים לב לא להמיסה ישירות על האש אלא בסיר כפול (באן מארי).
- את בשקדים הטחונים ניתן להמיר באגוזים טחונים אחרים.
- ניתן להכין רוטב קרמל גם כמה ימים מראש ולשמור במקרר. כשרוצים להחזירו למצב נוזלי מחממים את הצנצנת בתוך סיר או קערה עם מים רותחים.
- אפשר לשמור את העוגה עד 5-6 ימים במקרר. לא ממליצה להקפיא.
- אפשר ורצוי לגוון עם הקישוטים. במקום אגוזי לוז וקרמל אפשר לקשט בפירות העונה, קצפת, פירות יער, שבבי קוקוס קלוי ועוד.
שם המתכון
טארט שוקולד שקדים עם אגוזי לוז וקרמל מלוח מיוחד לפסח
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג