טארט תאנים קיצי, עשיר ומתוק. טבעוני וחושני. עם קרם שקדים והל עשיר ותאנים בשלות טריות. הנה הנה הן פה. תאנים מתוקות, נוטפות עסיס. סגולות וירוקות, מאורכות או פחוסות. אין עוד פרי חושני כתאנה. נראה שלא סתם כיסו עליה את מבושיהם של אדם וחוה בגן עדן.
מכל בחינה שהיא אני אוהבת את החורף יותר מהקיץ. איך שמתחיל החום הגדול מתחיל הגעגוע להימליה ההודית. לקרירות, לגבהים, לרוח שנושבת בעצמות, ואם לא ההימליה, תנו לי מרחבים גבוהים וקרירים ללכת בהם לאיבוד מעט, או לפחות בריכה קפואה ברמת הגולן. מוקפת תאנים שריחן משכר.
רק דבר אחד משאיר אותי פה בציפיה דרוכה: פירות הקיץ. מתחרה בציפורים על המשמשים בעונתם הקצרה, "נו מתי כבר יגיע מנגו מאיה"? שואלת את המוכר בשוק, בוחנת בקפידה את הענבים אם כבר הגיעו לשיא מתיקותם, עולה בכל בוקר לבדוק אם כבר הבשילו התאנים על העץ, בוחנת כל עץ ועץ במושב.
טבעם של ריחות שהם לוקחים אדם למקומות שזכרונו כבר שכח. ריח התאנה, לעד יחזיר אותי לבריכות של רמת הגולן בקיץ. טארט התאנים הקיצי הזה מגיע עם סיפור, שכל כולו געגוע לקיץ אחד רחוק, ולחברים אהובים.
"מי יודע מה זה ערגונות?" הוא שואל.
אנחנו יושבים על שפת הבריכה. הכי יפה בארץ. אי שם ברמת הגולן.
שעות לקח לנו למצוא אותה. מנווטים בין קוצים לשלדי טנקים עזובים. ירידה תלולה. רגלינו מעלות אבק מהאדמה היבשה. חבורת קיבוצניקים בשבת של קיץ.
שום דבר לא הכין אותנו ליופיה של הבריכה הסודית. היא נגלית לעינינו בבת אחת, מתוך סבך הפטל הקוצני. צנועה ושקטה. מכה את קצות עצבינו בתדהמה במימיה הקפואים. הגוף כמו לא מאמין שייתכן קור כזה בתוך החום שמסביב. עטים על הבריכה ושוחים במהירות למפל. נותנים לזרם המים הקפוא לשטוף מעלינו את אבק הדרך הארוכה. להרפות את שרירינו הדווים.
אחד מתחיל לפזם "זרעי קיץ…".
"מי יודע למה מאיר התכוון במילה ערגונות?"
מסתכלים עליו בשאלה. זורקים ניחושים
"בנות הצפון המהלכות יחפות במכנסיים קצרים". ברור. רק פה, בבריכה הקפואה, המעלה ניחוח של תאנים טריות, שפתו המיוחדת של מאיר אריאל נשמעת הגיונית.
עוד עליה ארוכה לפנינו. אבל בנתיים יושבים על שפת הבריכה. זוללים תאנים, משתכרים מריחן.
לחברים שעשו איתי לא פעם ולא פעמיים את "קפיצת הדרך"

לעוד מתכוני טארט: טארט שוקולד ותותים, טארט שקדים ותות, פאי פקאן, טארט שוקולד קרמל ללא גלוטן

טארט תאנים קיצי טבעוני
לתבנית פאי מתפרקת קוטר 24 ס"מ
מה צריך
לקלתית
- 2/3 כוס שמן צמחי
- 1/4 כוס סוכר
- 1/4 כוס מים
- 2 כוסות קמח
- בקערה מערבבים שמן, סוכר ומים. מוסיפים את הקמח ומערבבים עד לקבלת בצק פירורי (זה נראה בהתחלה יותר מדי שמן ואז נהיה פירורי מהמם).
- מהדקים לתחתית של תבנית פאי. מחוררים בכמה מקומות בעזרת מזלג.
- אופים על 180 מעלות כ-15 דקות או עד שהבצק מזהיב.
לקרם שקדים
- 3/4 כוס שקדים פרוסים או טחונים
- 3 כפות רסק תפוחים טבעי ללא תוספת סוכר
- 6 כפות סוכר/סוכר קנים/סוכר קוקוס/ מייפל
- קליפה מגורדת מלימון אחד
- 2 כפיות תמצית וניל איכותית
- 6 כפות מים חמים
- 1/2 כפית הל טחון
- 2 כפות ליקר שקדים או ברנדי
- 2 כפות קמח טפיוקה
- לעבד הכל בבלנדר למרקם חלק מאוד.
- לשפוך על הקלתית האפויה
- חותכים כל תאנה לחצי. מסדרים את התאנים מעל הקרם כך שהן שקועות מעט בקרם.
- אופים ב-180 מעלות כ-20 דקות או עד שהמלית מתייצבת.
- מקררים לחלוטין לפני שפורסים.
מגישים בערב קיץ חמים לאנשים אהובים 