טופו מוקפץ בקלי קלות, בטעמים רעננים של ירוקי חורף, עם רוטב מיסו מעט חריף ומעט חמצמץ. עשיר בחלבון איכותי, מלא מלא ויטמינים, טבעוני וללא גלוטן. והכי חשוב – קל קליל להכנה.
בכל יום רביעי עומד המקרר ריק. מצפה. ואנחנו איתו. מחכים בקוצר רוח לארגז הירקות האורגניים שיגיעו אל סף ביתנו. מגירות הירקות עומדות בעזבונן, כמו מצפות לאיזה נס שיגיע וימלא אותן בכל טוב.
ואז מגיע הסמס המיוחל :"הסלים ממתינים בנקודת החלוקה". הסל מועלה אחר כבוד הביתה ומחכה בסבלנות לבוקר שלמחרת. או אז מתעוררים הילדים, פורצים בריצה מחדרם (מרחק של 2 מטר…. לא מי יודע כמה) ומתחילים את יום השוק. ארגזים מתהפכים, משקלי מטבח נשלפים והרוכלים הקטנים מתחילים לקרוא בקולי קולות: "רק היום רק היום, עגבניות מתוקות אדומות"
או: "הקשיבו הקשיבו, בואו לקנות. אצלי הכי יקר. כדאי לכם"
"אמא אמא, רוצה לקנות ממני? אבל לא בכאילו בכסף אמיתי טוב?"
"נו אמא, לא בכסף הודי"
"טוב. אני רוצה 2 בטטות, 4 עגבניות וחופן אפונת שלג". הוא לוקח מכאן ומשם ומתחיל לסדר לי את הקניות. "אפונת שלג? תזכירי לי אמא?" "אז כמה זה יעלה לי?" "אמא, בשבילך מחיר מיוחד רק 100 שקל".

ואני, אחרי שרוששוני ילדיי (תוך כדי שהקטנצ'יק בודק אחת אחת את העגבניות, נוגס בפלפלים ומשליך אחריו את הקולורבים), ניגשת לסידור הירקות במקרר. והמקרר של חמישי בבוקר, שמח וטוב לב, מלא וגדוש וצבעוני. וריח של ירקות טריים ואדמה לחה מתערבבים בו, ומחשבותיי כבר נודדות לארוחת שישי ומה אכין ומה ארקח.
ולפעמים, כשצריכה משהו מהיר. אז חותכת במהירות קוביות טופו, מוציאה מכל הירוקים הטובים, מקפיצה עם זה ומקפיצה עם זה, והרי מנה בעשר דקות, מלאה בכל השפע הטרי, האורגני, העונתי. מלא חיים.
מאיפה הירקות הנהדרים? הנה מכאן מחוות שער הגן, שמגדלים ירקות בשמחה וללא ריסוסים כלל וכלל.
עוד מנות עם טופו? קציצות טופו ברוטב פאלאק הודי, מרק קארי תאילנדי עם טופו, אטריות אורז וטופו ברוטב שומשום וג'ינג'ר

טופו מוקפץ עם ירוקי חורף ברוטב מיסו טבעוני וללא גלוטן
מה צריך
- 1 חבילת טופו (330 גרם)
- חופן אפונת שלג/שעועית ירוקה ללא הקצוות
- 4-5 פרחי ברוקולי קטנים
- 1 צרור באק צ'וי קצוץ גס
- 4-5 פטריות שיטקי מושרות במים עד ריכוך ופרוסות
- 2 כפות שמן קוקוס/זית
- 1 כפית ג'ינג'ר מגורר
- 1 כפית שום כתוש
- 2 כפות משחת מיסו בהירה
- רבע כוס מים רותחים
- רוטב סויה (ללא גלוטן של TAMARI)
- צ'ילי גרוס לפי הטעם
- כמה טיפות שמן שומשום
- 2-3 כפות שומשום שחור או רגיל לקישוט
- חצי לימון
מה עושים
- מייבשים חבילת טופו עם נייר סופג כמה שאפשר. חותכים לקוביות של ס"מ על ס"מ ומניחים בצד.
- מכינים את כל הירוקים לשימוש. במחבת גדולה או ווק מניחים פרחי ברוקולי וכרבע כוס מים. מכסים ומאדים כמה דקות עד שהברוקולי בצבע ירוק עז. מוסיפים אפונת שלג ומאדים עוד כחצי דקה. מסננים את המים, מעבירים לקערה עם מי קרח או למקצרים שוטפים מעט עם מים קרים. מעבירים לקערה בצד.
- מכינים את רוטב המיסו: בצנצנת זכוכית מערבבים משחת מיסו ומים רותחים. מערבבים עד המסה של המיסו. מוסיפים ג'ינג'ר, שום, ורוטב סויה. מערבבים היטב.
- באותה מחבת/ווק מחממים מעט שמן ומקפיצים בו את קוביות הטופו עד הזהבה קלה. מוסיפים את הרוטב ומקפיצים כך שכל הטופו נעטף ברוטב. מוסיפים פטריות שיטקי ואת הירוקים ומקפיצים עוד כ2-3 דקות. מכבים את האש. מקשטים בצ'ילי גרוס, כמה טיפות שמן שומשום ומעט שומשום שחור.
- מעבירים לצלחת. מטפטים כמה טיפות לימון או ליים. אפשר להגיש על אורז או על נודלס.
הארות
- ניתן לשחק עם הכמויות של כל הרכיבים.
- אפשר להחליף בכל ירק או עלה שיש לכם בבית ומתבשל/מוקפץ מהר.
שם המתכון
טופו מוקפץ עם ירוקי חורף ברוטב מיסו טבעוני וללא גלוטן
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל