אין מישהו שטייל בצפון הודו ולא נתקל במלאי כופתה. קציצות פריכות מבחוץ ונימוחות מבפנים נחות בתוך רוטב מושלם של עגבניות וקשיו. מלאי בהינדי הוא קרם חלק, כופתה היא מעין קציצה. במקור הכופתות עשויות משילוב של תפוחי אדמה, גבינת פניר ופירות יבשים. המתכון שלפניכם הוא גירסה טבעונית למלאי כופתה, ללא גלוטן וללא גבינה.

הגירסה הטבעונית שלי, תאמינו או לא, זיכתה אותי בתחרות הבישול ההודי של שגרירות הודו וידיעות אחרונות, ומעשה שהיה כך היה:
את פסח שעבר חגגנו בהודו, בכפר קטן בעמק פרוואטי שבהימליה ההודית. צ'אפטי על תקן מצה, בננה ותפוח מעוכים שהפכו לחרוסת, דאל וצ'יפס כמנה עיקרית. היתה הפסקת חשמל, כנהוג בצפון הודו השלג מההרים עוד לא נמס. הצטופפנו ליד האח ושרנו שירי פסח. למחרת אימץ כל ילד מטה ויצאנו לדרך. יציאת מצרים מטוש לפולגה (הכפר בצד השני של הנהר).
לתחרות הבישול ההודי של השגרירות הגעתי לגמרי במקרה. חברה שפגשתי לפני שנים באחד מטיוליי להודו השתתפה בתחרות הראשונה ושלחה לי לינק לתחרות. שלחתי תמונה ומתכון ודי שכחתי מזה.
יום לפני חצי הגמר פתאום טלפון. התפנה מקום אחד לחצי הגמר, את הבאה בתור. מחר, בביתה של סגנית השגריר. תבואי?
באתי.
לחצי הגמר בישלתי מנת פטריות ברוטב טיקה מסאלה טבעוני, אורז בסמטי מתובל בהל וקינמון ומיני צ'אטני שונים. השולחן היה עמוס במיני מאכלים ריחניים ומפתים ואנשי השגרירות הסתובבו בין המנות, טועמים, מצקצקים, מניעים את ראשם בהנאה.
הגעתי בשביל החוויה. לא היתה מופתעת ממני לשמוע את שמי בין שלוש העולות לגמר.
רינה פושקרנה ממסעדת טנדורי והשף ניצן רז נתנו לנו את ההנחיות לגמר. המשימה שהוטלה עלינו היתה להכין ארוחה מלאה הכוללת אורז, לחם הודי כלשהו, מנת עוף בקארי וכל התוספות מסביב. את העוף המרתי במנה טבעונית, מה שגרם לכך שגם לגמר באתי בלי שום ציפיות לנצח. העיקר החוויה.

לקראת הגמר נעמדתי במטבח והתחלתי לעשות נסיונות. במשך שבועיים המטבח היה מלא במיני צ'אטנים, תבשילי קארי, קינוחים הודים בניחוח הל ומלא פלפלים חריפים. החברים טעמו והחליטו – מלאי כופתה. היתרון הבולט – זוהי מנה עשירה מעין כמותה, יכולה לשמש בקלות כמנה עיקרית ולהתחרות גם במנות בשריות. החסרון הבולט – מאוד קשה להכין מלאי כופתה טוב. זוהי מנה שיכולה להיחשב בנאלית להחריד וקל לפשל איתה. לקחתי את הסיכון.
לגמר הגעתי עם ארגז מלא כל טוב, כדי לבשל ארוחה במקום. התנאים איך לומר, היו די קשים, מתוך 2 עמדות של פלטה חשמלית, אחת לא עבדה ואחת קרטעה. הכופתות התפרקו בשמן שסירב להתחמם, הזמן הלך ואזל ואני לא הצלחתי להפסיק לחייך. השופטים עברו בינינו, שואלים, מריחים, בודקים מה קורה. רינה שאלה אותי בחצי חיוך "את לא רוצה להוציא את מקל הקינמון הזה?" מפה לשם הארוחה היתה מוכנה. והשופטים טעמו. ומסתבר שגם אהבו.
לצד המנה העיקרית – מלאי כופתה, הכנתי גם אורז לימוני צהבהב, נאן, צ'אטני מנגו וצ'אטני עגבניות תמרים ולקינוח קוקוס לאדו.
מכיוון שהמשימה המקורית היתה בשרית, לא העליתי על דעתי שבכלל יש לי סיכוי עם מנה טבעונית, ועוד כזאת שבמקור היא עם גבינה ושמנת.
הרגע הגדול הגיע. מקום שלישי הוכרז, מקום שני הוכרז, והלב שלי חישב להתפוצץ בתוכי כשהבנתי
ש א נ י ט ס ה ל ה ו ד ו !!!
אז קבלו את המתכון שלי למלאי כופתה שהטיס אותי להודו.
הוא יכול בקלות להיות מנה עיקרית טבעונית וללא גלוטן. תשקיעו בו והמשפחה/חברים שלכם לנצח…
למי שלא היה בהודו ולא נחשף לשלמות הזאת מלאי כופתה היא מנת קציצות תפוחי אדמה עם פירות יבשים וגבינת פניר (במקור) בתוך רוטב על בסיס עגבניות וקשיו. היא דורשת דיוק, והשקעה. והיא שווה כל רגע של עבודה.
לפני הכל, לכו לחנות התבלינים הקרובה לביתכם. חומרי הגלם פה די בסיסיים, אבל רשימת התבלינים ארוכה. אפשר גם לא להשתמש בהם, אבל זה לא יצא אותו דבר. מצטערת. הפעם אין קיצורי דרך.
אוהבים אוכל הודי? מוזמנים לנסות גם את המתכונים האלה: פקורה כרובית אלו גובי דאל מעדשים כתומות סמוסה

מלאי כופתה טבעוני
מתכון מלאי כופתה טבעוני ללא גלוטן. שלב אחר שלב.
לכופתות
- 5-6 תפוחי אדמה אדומים מבושלים, קלופים ומעוכים לפירה
- 1 כוס קמח תירס דק או שקדים טחונים
- 2 כפיות אבקת צ'ילי אדום או פפריקה מתוקה
- 2-3 כפיות גאראם מסאלה
- חופן כוסברה קצוצה
- 10 כפות קורנפלור
- 1 כוס תערובת פירות יבשים (קשיו, צימוקים, שקדים, פיסטוקים)
- 3 כפות קסורי מטהי (עלי חילבה מיובשים)
- מלח לפי הטעם
- קורנפלור לגלגול הכופתות – לא חובה. רק אם התערובת לא יציבה מספיק.
- שמן לטיגון עמוק
למלאי (הרוטב)
- 3 עלה דפנה (רצוי טרי)
- 2 מקל קינמון קטן
- 6 תרמילי הל ירוק, מעט מעוכים
- 4-5 מסמרי ציפורן
- 1.5 כוסות בצל טחון למשחה ומסונן מנוזלים. ניתן לטחון במעבד מזון בפולסים קצרים או קצוץ מאוד מאוד דק
- 3 כוסות עגבניות מרוסקות למרקם חלק
- 2 כוסות קרם קשיו במרקם של שמנת (טוחנים בבלנדר חזק קשיו ומים עד למרקם חלק)
- 1 כפית כורכום
- 2 כפיות אבקת צ'ילי אדום/פפריקה מתוקה
- 5 ס"מ ג'ינג'ר + 10 שיני שום טחונים למשחה חלקה עם קצת מים
- 1 כפית גאראם מסאלה
- 1-2 כוסות מים (לפי מידת הסמיכות הרצויה)
- 3 כפות קסורי מטהי (עלי חילבה)
- מלח לפי הטעם
- 1/2 כף סוכר – לא חובה
להכנת הכופתות
- מערבבים היטב את כל החומרים עם תפוחי האדמה, למעט הקורנפלור והשמן לטיגון. טועמים ומתקנים תיבול.
- יוצרים כופתאות עגולות בקוטר של 3 ס"מ.
- מחממים שמן לטיגון עמוק. ניתן לגלגל את הכופתות בקורנפלור לפני הטיגון אם הן לא יציבות מספיק. מטגנים עד השחמה.
- מוציאים לצלחת עם נייר סופג.
להכנת המלאי (הרוטב)
- מחממים 1.5 כפות שמן בסיר רחב ונמוך ומטגנים בהם את התבלינים השלמים כ10 שניות, עד שהארומה מתפשטת.
- מוסיפים בצל ומאדים עד הזהבה. להיזהר לא לשרוף.
- מוסיפים את הג'ינג'ר והשום ומאדים עוד כדקה.
- מוסיפים עגבניות, מערבבים ומאדים 2-3 דק'.
- מוסיפים את קרם הקשיו, כורכום וצ'ילי טחון. מערבבים היטב ומבשלים על אש נמוכה עם סיר מכוסה עד שהשמן מתחיל להיפרד בצדדים. זה לוקח כ-10 דק'.
- מוסיפים מים (להתחיל מחצי הכמות ולראות אם צריך להוסיף עוד, לפי הטעם. אם רוצים מאוד סמיך, פחות מים ולהיפך). מנמיכים את האש, מערבבים ומבשלים עוד כ-10 דק' עד הסמכה. היזהרו לא לשרוף את התחתית!
- לקראת הסוף מוסיפים מלח, סוכר וקסורי מטהי (עלי חילבה) מעוכים. מערבבים, מבשלים עוד 2 דק' ומכבים את האש.
- להרכבת המנה: מניחים בקערת הגשה כופתות ומעליהן את הרוטב. מעטרים בכוסברה קצוצה. מומלץ להגיש עם אורז בסמטי או נאן.
שם המתכון
מלאי כופתה טבעוני
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג