מנגו לאסי טבעוני קרררררר ומרענן. מיוגורט טבעוני שמכינים ב-10 שניות, מנגו מיה שסוף סוף הגיעה עונתו ונגיעה של הל ומי ורדים. מרגיש כמו אצל פפו לאסי על הגנגה ברישיקש.
אין הליכה בשוק של רישיקש שלא כוללת ביקור אצל פפו. יורדים מהשער הראשי והולכים ישר בין מוכרי הבדים לצורפי הזהב, ממשיכים בין חנויות כלי הבית למוכרי התבלינים, חולפים על פני חנויות הכדים ונרות החרס ורגע לפני הירידה ימינה אל הגנגה עומד הכוך של פפו. בכל מסעדה ברישיקש (וקרוב לוודאי בהודו כולה) יש לאסי בתפריט, אך לאסי כמו הלאסי של פפו לא תמצאו בשום מקום.
בכוך תמצאו מקרר גדול מלא בכוסות נירוסטה, ספסל אחד בפנים, אחד בחוץ, וזהו. הכוסות מצידן מלאות משקה קר ומרענן, לאסי. המקומיים יקחו תמיד סוויט לאסי או סולטי לאסי. לעולם לא לאסי עם בננה או מנגו. התיירים מצידם מעדיפים את הלאסי שלהם פירותי. על הספסל יושבים מקומיים ותיירים יחד, לוגמים בשקיקה מהלאסי, או אוכלים אותו פיסה פיסה עם כפית, מנקים טוב טוב את הכוס ואף מלקקים את השאריות. זוהי הפסקה קצרה ומרעננת בדרך אל הנהר הקדוש או לעמל היום.
היוגורט מחכה בקערות ברזל ענקיות. מאחור כוסות חרס לא שרופות.
לאסי הוא משקה יוגורט, סמיך וקרמי, מתובל בעדינות בהל ובמי ורדים. אל תוך הלאסי טוחנים לעתים גם פירות כמו מנגו או בננה, אך בגרסתו המסורתית, אין בו פרי, אלא רק יוגורט. הוא יכול לבוא מתוק או חמוץ. הכנתו המסורתית כרוכה בסיבוב מיומן של מוט עץ שבקצהו צורת צלב בקערה ייעודית, עד כי היוגורט מקציף ולאחר מכן הופך לקרם חלק ושמן. המהדרין מניחים בראש הכוס פיסה מהקאימאק, השומן הנוקשה של היוגורט.
הכנת לאסי מסורתית בוראנסי
בוראנסי תמצאו מוכרי לאסי, יושבים בכוכיהם, בכל פינה. בהגיעך, הם יוציאו כמות מדודה ומדויקת אל תוך קערת ההכנה ויתחילו במלאכת סיבוב המקל. את הלאסי הקר הם יצקו לתוך כוס חרס לא שרוף. מי שביקר לראשונה בחייו בוראנסי, בוודאי ראה את המקומיים, זורקים אחריהם כוסות חרס כלאחר יד. זהו חלק מהטקס. משנשתה הלאסי עד תום, זורקים את הכוס ומשיבים אותה לאדמה. החרס נשבר, מתפרק ועם הזמן חוזר למקורו. מעגל מושלם.
שתיית לאסי מכוסות חרס לא שרופות בוראנסי
אחד הדברים היחידים החסרים לי במטבח הטבעוני הוא ללא ספק היוגורט. יוגורט סמיך וחמצמץ, המקבל לתוכו באהבה כל תיבול ומקפיץ כל מנה.
החדשות הטובות הן שניתן להכין יוגורט טבעוני ממש בקלות וב-10 שניות. כל מה שצריך זה חלב סויה ללא ממותק וכמה כפות של מיץ לימון או חומץ תפוחים. החיבור שלהם יוצר התגבנות של החלבון ותוך שניות נוצר מול עיניכם יוגורט. זהו לא היוגורט הסמיך והפרוביוטי, אבל ניתן להשתמש בו למשקאות, עוגות ואפילו למרק יוגורט קר. בשילוב עם פרי שומני כמו מנגו או בננה, יתקבל מרקם סמיך, קרמי ומושלם. להכנת יוגורט פרוביוטי יש צורך ברכיבים ספציפיים ובזמן ועל כך בפעם אחרת.

ביום שלישי האחרון פתחתי את שעריה של ה"דהאבה" שלי שוב. בתוך מרוץ ההכנות והבישולים, התחלתי בהכנת הלאסי. ארגז מנגו מושלם שהזמנו מהמגדל במושב אלמגור נח לו מול עיני והיה ברור שמקומם של המנגואים בפנים מובטח. הלאסי מוכן, מתוק ומתובל ומושלם, אך כוסות אין לי מספיק. וכך נולדה לה ההמצאה החדשה – להקפיא את הלאסי בתבניות שקעים מסיליקון, ונולד לו מנגו לאסי בגירסת הגלידה. אז אפשר להקפיא במנות ולאכול כמו גלידה, או לקרר ולמזוג לכוסות, כך או כך ההנאה רבה והקרירות מושלמת. ניתן להמיר את המנגו כמובן בפירות אחרים לפי הטעם והעונה.
ה"דהאבה" שלי נמצאת אצלי בגינה במושב מטע. היא פתוחה מדי פעם בימות הקיץ, או לארוחות פרטיות מוזמנות. כדי להתעדכן בזמני הפתיחה מומלץ לעקוב בדף הפייסבוק שלי.
את שיטת ההכנה המסורתית המרתי בבלנדר ביתי חזק שנותן תוצאה מעולה ב- 5 דקות הכנה. חסר את הרומנטיות אבל יעיל ומהיר.

מנגו לאסי טבעוני
מה צריך
- 2 מנגו (הכי טוב מיה אבל מה שיש) בשלים
- 1 ליטר חלב סויה לא ממותק
- מיץ מ1.5 לימונים
- 1/2-1 כוס סוכר (או כל ממתיק אחר)
- 1/2 כפית הל טחון
- 2 טיפות מי ורדים
מה עושים
- מכינים יוגורט: במיכל הבלנדר שמים חלב סויה ומיץ לימון. תוך שניות תראו את הפרדות מוצקי החלבון ונוצר יוגורט.
- קולפים וחותכים את המנגו ומוסיפים למיכל הבלנדר. מוסיפים את שאר הרכיבים.
- טוחנים עד למרקם שמנתי, אחיד וחלק.
- טועמים ומתקנים תיבול. הלאסי צריך להיות מעט חמצמץ, מתוק במידה. המתיקות היא ענין של טעם, אפשר להוסיף או להחסיר על פי טעמכם.
- אם רוצים להקפיא: מוזגים לתבנית שקעים מסיליקון. הכמות הזו מספיקה לכ-12-16 מנות. אם רוצים לשתות כמשקה מעבירים לצינון במקרר. מוציאים, מוזגים לכוסות ושותים קר.
הארות
- להכנת היוגורט רק חלב סויה יעבוד מכיוון שאחוז החלבון בו גבוה.
- אני אוהבת את הלאסי חמצמץ, אך ניתן לשחק עם כמות הלימון על פי טעמכם.
- אל תוותרו על ההל הטחון ומי הורדים, הם שנותנים את טעמו של הלאסי.
שם המתכון
מנגו לאסי טבעוני
פורסם בתאריך
משך הכנה
זמן כולל
דירוג