מרק חרירה טבעוני של סבתא (לא) שלי ⋆ נורה - מטבח שף מקומי
נורה - מטבח מקומי - לוגו

מרק חרירה טבעוני של סבתא (לא) שלי

מרק חרירה טבעוני

מרק חרירה טבעוני. מרק שהוא ארוחה. מרק חורפי עשיר בקטניות ובירוקים, חמוץ מהמון המון לימון. משובץ באטריות. בעצם… המינסטרונה של המרוקאים.

מרק חרירה טבעוני

סוף סוף חורף! איזה כיף. אוהבת חורף אנוכי. אוהבת קור ואוויר נקי מגשם, ואת רעש הגשם על החלונות. אוהבת את ריח העץ שנשרף בקמין ואת הריח של הלחות מעורבת בעשן קמינים שיש בכפר שלי, שישר שולח אותי להודו. חוזרת מהדרכה, אוספת את הילדים מהגן. טשי מתרגשת מהגשם. גוני דורך בשלולית, שפריץ של מים חומים קרים מפתיע אותו. הבגדים נרטבו לגמרי אבל הילד צוחק. טשי רוצה לרקוד בגשם. היא לוקחת מטריה ויוצאת החוצה. מתחילה לזוז. בהתחלה באיטיות ולאט לאט הקצב גובר. הילדה רוקדת את עצמה בגשם. אושר.

קיץ אצל נורה

הקיץ כבר פה במלוא עוזו. לעת עתה סיורי הליקוט יוצאים לחופש, עד הסתיו. זה לא אומר שאין פה פעילות בקיץ. הנה כמה דברים טובים שקורים פה גם בקיץ.

טרואר – סדרת מפגשים על יין, אוכל ומקום
נורה מטבח מקומי מארחת את יקבי אפלסיון יהודה לסדרת מפגשי יינן.ית וארוחות שף.
בכל ערב יתארח אצלנו היינן.ית של אחד היקבים שאנחנו הכי אוהבות, לערב שכולו יין מעולה וארוחת שף המותאמת ליינות.
הערב יישלב טעימה מודרכת של יינות היקב, עם הסיפור של היקב ושל כל אחד מהיינות, לצד האוכל, שכתמיד, נוצר מתוך הקשר עם האדמה ועם מה שהיא מביאה.
ימי שלישי במהלך יוני-יולי. 19:30-22:00
– שלישי 4.6 אייל דרורי. יקב עגור
– חמישי 20.6 דרור אנגלשטיין. יקב אנדרדוג
– שלישי 25.6 יעל נוח. יקב קסטל-רזיאל
– שלישי 2.7 דורון רבהון. יקב ספרה
– שלישי 9.7 לורי לנדר. יקב צפרירים
– שלישי 16.7 זאב דוניה. יקב סוסון ים
– שלישי 23.7 נבו חזן. יקב נבו
"מתחת לעץ התות" ערבי קיץ בגינה של נורה
ימי חמישי החל מה-30.5.
תפריט קיץ מבוסס על מיטב התוצרת המקומית, ועל מה שייתנו לנו היער והמעיינות, לצד תפריט יין מיקבי הרי יהודה וקוקטיילים מקומיים.
בהזמנה מראש. לעוד פרטים, כתבו לנו

פרטים והזמנת מקום בקישור ניתן גם לקבוע אירועים וסיורים פרטיים

מרק חרירה טבעוני

אז עם כבר חורף כזה קר ונעים, שסוף שסוף הגיע בזמנו, שלא אכין מרק? ואם כבר, אז חרירה. מרק כזה מהבית של סבתא (לא) שלי, מרק כזה, שאם היו לי זכרונות קולינריים מבית אמא, אליו הייתי מתגעגעת. אבל אני, מה לעשות, גדלתי בקיבוץ, והמרק היחיד שהכרתי היה מרק עוף עם מלא אבקת מרק ואטריות. האטריות נותרו ללא ספק ההתמכרות שלי, אבל את המרק התעשייתי זנחתי כבר מזמן. כבר כתבתי פה בעבר על חלומי משכבר לפתוח מרקיה. אז עוד הייתי חיילת משוחררת, מדריכת טיולים על שפת מכתש רמון, והחלום שלי היה לפתוח מרקיה על שפת המכתש. עד שיתגשם החלום התאמנתי במרקים שונים ומשונים. שעות של קריאת מתכונים וקבלת השראה, נסיונות על נסיונות וההבנה שגם סיר פשוט של מרק יכול לגרום לאדם להזיל דמעות של התרגשות.

מרק חרירה טבעוני

וכך נוצר גם מרק החרירה שלי. לא, אין לי סבתא מרוקאית, ששמה קצת מזה וקצת מזה ואם כבר אז אצל סבתא שלי, הפולניה, בטח היו מתכונים מאוד מדוייקים והייתי נותנת עכשיו לא מעט בשביל לטעום ממטעמיה, אבל כבר שנים שהיא לא פה, וכבר אין את מי לשאול. אז אימצתי לי בדמיוני סבתא מרוקאית, שעומדת מעלי ונותנת לי הוראות. היא סבתא כזאת מודרנית, קצת פיוז'נית, שמערבבת אטריות אורז ללא גלוטן במרק חרירה, ומסכימה שהוא יהיה טבעוני לגמרי. בכל זאת יש כמה יתרונות בלאמץ סבתא. אז המתכון שלי לא לגמרי מדויק, קחו עלים כאלה או עלים אחרים, תבלו לפי העין והלב, שנו את היחסים, העיקר שיהיה לב.

מרק חרירה טבעוני

מה יש במרק הזה? ארוחה שלמה בצלחת. חומוסים ועדשים ומלא מלא מלא ירוקים, וגם קצת ירקות, וכורכום וכמון ואטריות ומלא אהבה, והמון המון לימון.

לעוד מתכוני מרקים: מרק מינסטרונה מרק ריבולטה טוסקני, צ'ורבה טורקי לימוני או מרק וישיסואז מקומי.

מרק חרירה טבעוני

קיץ אצל נורה

הקיץ כבר פה במלוא עוזו. לעת עתה סיורי הליקוט יוצאים לחופש, עד הסתיו. זה לא אומר שאין פה פעילות בקיץ. הנה כמה דברים טובים שקורים פה גם בקיץ.

טרואר – סדרת מפגשים על יין, אוכל ומקום
נורה מטבח מקומי מארחת את יקבי אפלסיון יהודה לסדרת מפגשי יינן.ית וארוחות שף.
בכל ערב יתארח אצלנו היינן.ית של אחד היקבים שאנחנו הכי אוהבות, לערב שכולו יין מעולה וארוחת שף המותאמת ליינות.
הערב יישלב טעימה מודרכת של יינות היקב, עם הסיפור של היקב ושל כל אחד מהיינות, לצד האוכל, שכתמיד, נוצר מתוך הקשר עם האדמה ועם מה שהיא מביאה.
ימי שלישי במהלך יוני-יולי. 19:30-22:00
– שלישי 4.6 אייל דרורי. יקב עגור
– חמישי 20.6 דרור אנגלשטיין. יקב אנדרדוג
– שלישי 25.6 יעל נוח. יקב קסטל-רזיאל
– שלישי 2.7 דורון רבהון. יקב ספרה
– שלישי 9.7 לורי לנדר. יקב צפרירים
– שלישי 16.7 זאב דוניה. יקב סוסון ים
– שלישי 23.7 נבו חזן. יקב נבו
"מתחת לעץ התות" ערבי קיץ בגינה של נורה
ימי חמישי החל מה-30.5.
תפריט קיץ מבוסס על מיטב התוצרת המקומית, ועל מה שייתנו לנו היער והמעיינות, לצד תפריט יין מיקבי הרי יהודה וקוקטיילים מקומיים.
בהזמנה מראש. לעוד פרטים, כתבו לנו

פרטים והזמנת מקום בקישור ניתן גם לקבוע אירועים וסיורים פרטיים

מרק חרירה טבעוני

מה צריך

  • 1 כוס חומוס מושרה לילה ומבושל
  • 1 כוס עדשים ירוקות (לא מבושלות)
  • 4 מקלות סלרי קצוצים
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 2 גזרים חתוכים לעיגולים בעובי 1 ס"מ
  • חצי ראש שום קלוף ופרוס גס
  • 1 שומר חצוי ופרוס
  • חצי צרור כוסברה
  • חצי צרור פטרוזיליה
  • 1 כוס עלי סלרי
  • 5-6 עלי מנגולד גדולים קצוצים
  • 1 כוס עלי תרד
  • 1/2 כוס עלי סרפד (לא חובה כמובן)
  • 2 עגבניות טחונות לרסק
  • כמון
  • כורכום
  • מלח ופלפל גרוס טרי לפי הטעם
  • מיץ משני לימונים (לפחות)
  • 1/3 חבילת אטריות אורז דקיקות

מה עושים

  1. בסיר גדול וכבד מחממים מעט שמן זית ומוסיפים לו מיד בצל. מאדים את הבצל עד שקיפות ומוסיפים לו את שאר הירקות – מקלות סלרי, גזר ושומר. ממשיכים לאדות את הירקות בשמן עוד כ15 דקות עד שהם מתחילים להתרכך. הטכניקה הזו של אידוי ארוך רק עם שמן זית נקראת- סופריטו. היא מתחילה את ריכוך הירקות תוך מיצוי הטעמים שלהם. ממליצה לאמץ אותה לכל מרק ירקות.
  2. מוסיפים חומוסים, עדשים ומים עד שלושת רבעי גובה הסיר. סוגרים את הסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש. מתבלים בכמון, כורכום ופלפל. מוסיפים עגבניות מרוסקות, שום, פטרוזיליה וכוסברה וממשיכים לבשל עוד לפחות 40 דקות. אפשר ומומלץ לתת למרק להתבשל על אש קטנה גם יותר משעה.
  3. מוסיפים מנגולד, תרד וסרפד. ממליחים לפי הטעם וממשיכים לבשל עוד כ-10 דקות.
  4. כשכל הירקות מבושלים, והקטניות מבושלות היטב, סוחטים את הלימונים ומוסיפים את אטריות האורז. ממשיכים לבל רק עד שהאטריות מוכנות.
  5. מגישים עם טישיו בצד לספוג את הדמעות.

הארות

  • ניתן לשחק עם מגוון הירוקים, לשנות ולהוסיף על פי הטעם האישי, העיקר שיהיו המון המון ירוקים.
  • אפשר להשתמש גם באטריות רחבות למרק או אטריות מכל סוג שהוא.
  • אל תוותרו על הלימון.
  • לתיבול התחילו במעט ואם יש צורך הוסיפו לפי טעמכם.

 

דרגו את המתכון!
recipe image
שם המתכון
מרק חרירה טבעוני
מאת
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

איך לשמור את המתכון?

פרסום בפייסבוק
לשלוח לוואצאפ
לשלוח באימייל
להדפיס
לשמור בפינטרסט

14 תגובות

  1. מסיימת את בידוד הקורונה שלי. 3.5 שבועות. מחר אכנס למטבח להכין קצת אוכל. בא לי טבעוני עשיר.
    הגעתי לאתר שלך. ומצאתי ים של מתכונים מעוררי חשק. ואני דווקא לא ממש בעניין של לבשל. מוכנה למכור את המטלה למי שרק ירצה לקנות…אבל איכשהו עם האתר והמכונים שלך מראה לי שיוקל לי. תודה 🙂

    1. תראה, זה מתכון של סבתא, ככה וככה…
      וברצינות, תתחיל מכםית כמון וחצי כפית כורכום ומשם תתקדם

  2. נראה משגע!! שאלה: למה במקרה הזה את לא מוסיפה את התבלינים בשלב הטיגון?
    תודה 🙂

    1. טיגון התבלינים בא מהמטבח ההודי ומדובר בתבלינים שלמים, לא טחונים. כאן יש תבלינים טחונים ואותם מוסיפים בשלב מאוחר יותר.

  3. נורית היקרה אני עוקבת האהבה אחריך. תודה על כל המתכונים והשמחה. ציפורה סבתא של אוריה ואבינעם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לא תפספסו יותר מתכונים חדשים!