מרק קובה דלעת צמחוני ⋆ נורה - מטבח שף מקומי
נורה - מטבח מקומי - לוגו

מרק קובה דלעת צמחוני

מרק קובה דלעת צמחוני טבעוני

הסתיו רשמית פה, לפחות לשבועיים, הטמפרטורות ירדו והיורה סוף סוף ירד. זה בדיוק הזמן לחזור לסירים מהבילים מכילים כל טוב. קובה צמחוני במילוי פטריות, במרק דלעת חמצמץ ומלא טעמים.

אין הרבה סירים מספקים ומנחמים כסיר טוב של מרק קובה. האושר שבכדור הלוהט הנמס בפיך, ממלא אותו בטעם של געגוע. אני לא גדלתי עם סבתא כורדיה, וגם אצל הסבתא הפולניה שלי לא ישבתי על השיש. אצלנו, ביום שישי בצהרים, במקום מרק קובה היו אטריות עם סוכר וקינמון או רוטב אדום ובערב שבת מרק עוף עם לוקשען. אז מהיכן הגעגוע? כנראה שיש דברים שעוברים בחוש הריח גם אם לא באת מהעדה הנכונה. כזה הוא מרק קובה.

מרק קובה דלעת צמחוני טבעוני

בסוף שנת 2005 עברתי לירושלים. הייתי אז סטודנטית ולפרנסתי עבדתי כמדריכת טיולים. מדי שישי היינו הולכים אל השוק. מחנה יהודה כבר אז, טרום עידן הסיורים הקולינריים, היה צפוף מאוד בימי שישי. היינו נכנסים מהכניסה האחורית אל השוק העירקי, בפינתו שכנה אז מסעדת עזורה. סירים גדולים מונחים על פתיליות, ארבעה שולחנות ותור עד קצה הרחוב. משהגיע סוף סוף תורנו לשבת, היה שבי מגיש לנו את המנה הקבועה. לי אורז, מג'דרה וסלט קצוץ מעל, ולו, קובה מטפונייה. לעתים, קובה חמוסטה חמוץ, העיקר, קובה. כמה קינאתי בו. עם הזמן עזורה התרחבו ועברו לרחבת ה"חמארות" ואני התחלתי לנדנד לצ'יקו, אחיו של שבי, שיכינו גם קובה צמחוני. לשוא. מה צמחוני? איך קובה צמחוני? זה לקח בערך 10 שנים, בהן המשכתי להגיע לעזורה כל שבוע, לעתים לבדי, לעתים עם תיירים שהדרכתי, ויום אחד צ'יקו קרא לי. "בואי נורית. הכנתי לך קובה צמחוני". הו, זה היה כל מה שדמיינתי ויותר. לוהט, מתובל ומנחם. כמעט הרגשתי כמו האדם הקדמון, אחרי שלגמרי במקרה הוא המציא את הקבב הרומני…

קובה פטריות טבעוני

כך או כך, שוק מחנה יהודה של ימי הקורונה, עצוב ושומם. הקורונה הרסה כל חלקה טובה, תיירים אין וגם קונים ירושלמים לא ממהרים לצאת מהבית. לעתים בימי שישי עוד ניתן לחוש בתנועה, המזכירה את ימי הזוהר, שחלפו לא כל כך מזמן. ובנתיים, עד שתשובנה המסעדות לפעול, והתור שוב ישתרך מחוץ לעזורה, זהו זמן טוב לתמוך בהם ולקנות את מרקי הקובה והתבשילים הנפלאים שלהם הביתה.

סיורים קולינריים בירושלים עזורה
שלל מרקי קובה אצל עזורה בימים יפים יותר

לפני שבוע התכנסנו חבורה עליזה של חברים לערב גלגול קובה. גלגול קובה היא מלאכה הדורשת זמן, וחברה טובה. הכופתאות עצמן, הרי הן אוכל של עניים. מעט מילוי, הרבה בצק, המון זמן עבודה. אז גייסנו את ניסים למלאכת הכנת הבצק, פינינו ערב שלם, הרבה יין, ויאללה לעבודה. יצאנו כעבור כמה שעות מבוסמים ועם מגשים עמוסי כדורים של אושר.

מתכונים של מרק קובה, לעד יהיו ארוכים ומלאי שלבים. ניתן ואף רצוי לפצל את ההכנה לשתיים. את הקובה להכין מראש ולהקפיא, כך שכשתרצו להנות מהם, רק תכינו מרק ותזרקו אותם פנימה לקראת סוף הבישול.

עם המילוי ניתן לשחק. אני אוהבת מילוי של פטריות ובצל, אבל תרגישו חופשי לשחק איתו. הבצק עצמו במקרה הזה עשוי משילוב של ג'רישה וסולת. ברחבי הרשת והמסורות תמצאו גם הרבה מתכונים רק מסולת. שחקו עם הרכב הבצק עד שתגיעו למתכון המועדף עליכם.

קובה פטריות טבעוני

למתכוני מרק נוספים נסו: קציצות טופו ואגוזים במרק חמוסטה, מרק מינסטרונה, מרק ריבולטה או מרק חרירה של סבתא לא שלי.

קיץ אצל נורה

הקיץ בפתח. לעת עתה סיורי הליקוט יוצאים לחופש, עד הסתיו. זה לא אומר שאין פה פעילות בקיץ. הנה כמה דברים טובים שמתחילים ממש תכף…

טרואר – סדרת מפגשים על יין, אוכל ומקום
נורה מטבח מקומי מארחת את יקבי אפלסיון יהודה לסדרת מפגשי יינן.ית וארוחות שף.
בכל ערב יתארח אצלנו היינן.ית של אחד היקבים שאנחנו הכי אוהבות, לערב שכולו יין מעולה וארוחת שף המותאמת ליינות.
הערב יישלב טעימה מודרכת של יינות היקב, עם הסיפור של היקב ושל כל אחד מהיינות, לצד האוכל, שכתמיד, נוצר מתוך הקשר עם האדמה ועם מה שהיא מביאה.
ימי שלישי במהלך יוני-יולי. 19:30-22:00
– שלישי 4.6 אייל דרורי. יקב עגור
– חמישי 20.6 דרור אנגלשטיין. יקב אנדרדוג
– שלישי 25.6 דורון רבהון. יקב ספרה
– שלישי 2.7 יקב קסטל ורזיאל
– שלישי 9.7 לורי לנדר. יקב צפרירים
– שלישי 16.7 זאב דוניה. יקב סוסון ים
– שלישי 23.7 נבו חזן. יקב נבו
מתחת לעץ התות" ערבי קיץ בגינה של נורה חוזרים!
ימי חמישי החל מה-30.5.
תפריט קיץ מבוסס על מיטב התוצרת המקומית, ועל מה שייתנו לנו היער והמעיינות, לצד תפריט יין מיקבי הרי יהודה וקוקטיילים מקומיים.
בהזמנה מראש. לעוד פרטים, כתבו לנו

פרטים והזמנת מקום בקישור ניתן גם לקבוע אירועים וסיורים פרטיים

מרק קובה דלעת צמחוני

לבצק הקובה של אמא של ניסים

  • 3 כוסות ג'ריש
  • 2 כוסות סולת
  • חצי כפית מלח
  • 2-3 כפות שמן
  • 2 כוסות מים חמימים ועוד קצת לפי הצורך
  • עוד סולת לקימוח

למילוי

  • 2 סלסילות פטריות פורטבלה/שמפניון/ שיטקי טריות
  • 1 בצל גדול
  • 1/2 כוס שבבי סויה (משרים במים כחצי שעה, מסננים ושוטפים היטב) או: אגוזי מלך
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • מעט בהרט איכותי
  • 2-3 כפות שמן זית

למרק

  • 1 בצל גדול קצוץ גס
  • 5-6 גבעולי סלרי חתוכים באורך של 2 ס"מ (שמרו את העלים בצד)
  • 2 גזרים בינוניים קלופים וחתוכים לקוביות של 2 על 2 ס"מ
  • 1 דלורית בינונית או דלעת קלופה וחתוכה לקוביות גדולות
  • 1 צרור מנגולד או עלי סלק בר גבעולים מופרדים מהעלים
  • 1 צרור כוסברה
  • 1/2 צרור נענע
  • 4-5 שיני שום חתוכות גס
  • 3 עגבניות טריות מרוסקות
  • מיץ מלימון אחד
  • מלח ופלפל גרוס טרי לפי הטעם
  • 2 כפיות בהרט
  • 1/2 כפית כורכום
  • 1/2 כפית כמון

מכינים את הקובה

  1. בקערה רחבה מערבבים ג'ריש, סולת ומלח. מוסיפים שמן ומתחילים להוסיף מים בהדרגה. תתחילו בכוס ואם צריך תוסיפו עוד. לשים לבצק דביק מעט, מכסים במגבת רטובה ומניחים למנוחה כחצי שעה.
  2. המילוי: במחבת רחבה מאדים את הבצל בשמן זית עד הזהבה, מוסיפים פטריות קצוצות ומטגנים עד שהפטריות משחימות מעט. מוסיפים תיבול ואת שבבי הסויה או אגוזי המלך ומטגנים יחד עוד כמה דקות. מניחים לתערובת להתקרר מעט וטוחנים בפולסים לתערובת גסה ולא אחידה.
  3. בודקים את הבצק. אם יש צורך מוסיפים מעט מים ולשים.
  4. ממלאים את הקובה: בידיים רטובות קורצים כדורי בצק בגודל של כדור פינג פונג. משטחים את כדור הבצק על משטח עבודה נקי, ממלאים בתערובת הפטריות וסוגרים היטב. יש לעבוד עם ידיים רטובות ולהמנע מחורים בבצק. אם נוצר לכם חור, אפשר להטליא עם עוד חתיכת בצק קטנה. לאחר שסוגרים את הבצק מכדררים לכדור יפה וחלק. מערבבים את הכדור בסולת. את כל הקובות מניחים על גבי מגש עם נייר אפיה ומרופד במעט סולת למניעת הדבקות הכדורים זה לזה. ככל שתכינו יותר כך תוכלו להגיע לבצק דק יותר ולמילוי רב יותר ביחס אליו, אך זה דורש מיומנות.
  5. את הקובות המוכנות מקפיאים. לאחר שקפאו במגש ניתן להעבירם בקלות לשקיות ולהוציא אותם ממש לזמן הבישול. הקובה נשמר כמה חודשים במקפיא בשקית אטומה.

מכינים את המרק

  1. בסיר רחב מאדים את הבצל בשמן זית עד שקיפות, מוסיפים את מקלות הסלרי והגזרים, בוזקים מעט מלח וממשיכים לאדות עוד כמה דקות. מוסיפים את הדלורית ומאדים בשמן עוד כ-10-20 דקות תוך ערבוב מדי פעם.
  2. מוסיפים עגבניות מרוסקות, שום, כוסברה, עלי סלרי ומים עד פי 2 מגובה הירקות. מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה. מעבירים לאש קטנה, מוסיפים תבלינים ומבשלים עוד כשעה על אש קטנה.
  3. מוסיפים את הנענע והמנגולד, סוחטים לימון שלם פנימה, טועמים ומתקנים תיבול עם צריך.
  4. מביאים שוב לרתיחה. מכניסים בעדינות את הקובות, ומבשלים על אש בינונית עוד כ-20 דקות עד שהקובות מתרככות וצפות.
  5. מגישים לוהט.

 

דרגו את המתכון!
recipe image
שם המתכון
מרק קובה דלעת צמחוני טבעוני
מאת
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

איך לשמור את המתכון?

פרסום בפייסבוק
לשלוח לוואצאפ
לשלוח באימייל
להדפיס
לשמור בפינטרסט

8 תגובות

  1. היי, אם נשאר לי הרבה קובה וקצת מרק ואני רוצה להוסיף מרק, איך את ממליצה לעשות את זה מבלי להכין הכל מהתחלה ?

    1. בגדול ההכנה הגדולה זה הקובה עצמו. אז אפשר להקפיא וכשרוצים שוב להכין את המרק ולהכניס את הקובות הקפואות ישר למרק. על רתיחה עדינה מאוד.

  2. אני פשוט מאוהבת במתכונים שלך!
    עד לפני כמה חודשים הארוחה שלי הייתה לכל היותר פיתה עם גבינה צהובה לא היה לי זמן לאכול ועבדתי מסביב לשעון. לפני כמה סמן אובחנתי במחלה לא כיפית (בלשון המעטה) ומצאתי את עצמי שקועה ברחמים עצמיים ומרה שחורה אבל עם זאת החלטתי לעשות שינוי בחיים ולהתחיל לבשל בעצמי. המתכונים נפלאים יוצא לי מדהים (מי היה מאמין) ועם ההכנה והאכילה אני מוצאת נחמה רבה. תודה!

    1. כמה כיף לשמוע. שתהיה רק בריאות טובה! ושתמשיכי לבשל לעצמך אוכל טעים גם אז 🙂

  3. מדהים….
    פתרון אידיאלי ,לאלה שלא אוכלים בשר, כל הכבוד לרעיון וליוזמיו
    תודה רבה,
    ציונה
    האם אפשר לוותר על הג'ריש כשאין… ולהוסיף יותר סולת או קמח…?

    1. תודה ציונה. אפשר להחליף את הג'ריש בסולת, לא ממליצה קמח על אף שהוא יעשה את הבצק נוח יותר לעבודה, הקובות יתקבלו דחוסות מדי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לא תפספסו יותר מתכונים חדשים!