מרק ריבולטה טוסקני "המרק של העניים" ⋆ נורה - מטבח שף מקומי
נורה - מטבח מקומי - לוגו

מרק ריבולטה טוסקני "המרק של העניים"

ריבולטה

החורף סוף סוף כאן ואיתו החשק לתבשיל מהביל ומנחם. כזה שאפשר לחמם את אצבעות הידיים הקפואות על שולי הקערה ולהתענג על ריחות של בית וחום של הלב. לכל תרבות יש את תבשיל השאריות שלה, אוכל של עניים. הדרך לנצל את חומרי הגלם הזמינים עד תום, מבלי לבזבז. בטוסקנה זהו הריבולטה.

ריבולטה
ריבולטה שעועית אדומה עם חומעה וגרגיר נחלים

הריבולטה הוא מרק של עניים. מספרים שבימי הביניים היו המשרתים מתאספים בערבו של יום ויוצרים ארוחה מהשאריות שהביאו להם האדונים. כך הורתח המרק מחדש ואליו הוכנסו חתיכות של לחם יבש, כדי לרככן.

בחורף שעבר טעמתי לראשונה ריבולטה בטוסקנה. הוא היה פשוט פשוט, ומכוער להפליא. הכנסתי כף אחת אל פי והתענגתי. הוא היה שונה מכל ריבולטה שהכנתי או אכלתי עד אז, אך היתה בו האיכות הזו, של חום ופשטות. האיכות של יד אוהבת שלא מנסה להיות מה שאיננה, אלא היא פשוט היא. מעולם לא נעמו שאריות לחיקי כמו באותו מרק.

ריבולטה
ריבולטה בפירנצה

כמו רוב המאכלים הטוסקנים, גם לריבולטה שלל גירסאות, אך בכולן יופיעו הלחם מאתמול, שעועית לבנה או אדומה, ירקות שורש שונים ועלי קייל או כרוב.

זהו ספק תבשיל ספק מרק, עשיר ומשביע ומלא כל טוב. ארוחה שלמה בסיר אחד.

בגירסה שלפניכם המרק מתחיל את בישולו על האש ועובר אחר כבוד להמשך בישול בתנור. שלב זה אינו חובה אך הטעמים הנוצרים בתנור עמוקים וטעימים לאין ערוך לעומת בישול פשוט על הגז. במקור האיטלקי משתמשים בכרוב שחור, בזיליקום ולחם לבן, אני מחליפה את הבזיליקום בעלי מרווה, את הלחם הלבן במה שיש ואת הכרוב השחור בעלי סלק בר/מנגולד או פקעות שומר.

את הריבולטה תיבלתי לקראת סוף הבישול בעלי חומעה קצוצים (נמכרים בשווקים בתור חמציץ) ועלי גרגיר נחלים. זה מוסיף חמצמצות נעימה מאוד, אך אפשר בקלות גם בלעדיהם. גירסה זו היא בהשראת יתיר שדה, מדריך ליקוט מדופלם ובשלן מעולה בעצמו. כאן תוכלו לקרוא את מה שכתב על החומעה היפה.

ריבולטה

קיץ אצל נורה

הקיץ בפתח. לעת עתה סיורי הליקוט יוצאים לחופש, עד הסתיו. זה לא אומר שאין פה פעילות בקיץ. הנה כמה דברים טובים שמתחילים ממש תכף…

טרואר – סדרת מפגשים על יין, אוכל ומקום
נורה מטבח מקומי מארחת את יקבי אפלסיון יהודה לסדרת מפגשי יינן.ית וארוחות שף.
בכל ערב יתארח אצלנו היינן.ית של אחד היקבים שאנחנו הכי אוהבות, לערב שכולו יין מעולה וארוחת שף המותאמת ליינות.
הערב יישלב טעימה מודרכת של יינות היקב, עם הסיפור של היקב ושל כל אחד מהיינות, לצד האוכל, שכתמיד, נוצר מתוך הקשר עם האדמה ועם מה שהיא מביאה.
ימי שלישי במהלך יוני-יולי. 19:30-22:00
– שלישי 4.6 אייל דרורי. יקב עגור
– חמישי 20.6 דרור אנגלשטיין. יקב אנדרדוג
– שלישי 25.6 דורון רבהון. יקב ספרה
– שלישי 2.7 יקב קסטל ורזיאל
– שלישי 9.7 לורי לנדר. יקב צפרירים
– שלישי 16.7 זאב דוניה. יקב סוסון ים
– שלישי 23.7 נבו חזן. יקב נבו
מתחת לעץ התות" ערבי קיץ בגינה של נורה חוזרים!
ימי חמישי החל מה-30.5.
תפריט קיץ מבוסס על מיטב התוצרת המקומית, ועל מה שייתנו לנו היער והמעיינות, לצד תפריט יין מיקבי הרי יהודה וקוקטיילים מקומיים.
בהזמנה מראש. לעוד פרטים, כתבו לנו

פרטים והזמנת מקום בקישור ניתן גם לקבוע אירועים וסיורים פרטיים

לעוד מרקים חורפיים וטעימים: מרק מינסטרונה, צ'ורבה טורקי וגם מרק חרירה

מרק ריבולטה – המרק של העניים

מה צריך:

  • 1 בצל גדול
  • 2 תפוחי אדמה צהובים חתוכים לקוביות
  • 2-3 גזרים פרוסים לעיגולים בעוסי ס"מ
  • 2 ראשי שומר פרוסים לאורך ואז לשישיות
  • 5-6 שיני שום
  • 4-5 גבעולי סלרי ועלים
  • 5-6 עגבניות בשלות חתוכות או אם אין עגבניות חתוכות משומרות איטלקיות (בבקשה לא רסק עגבניות).
  • שמן זית
  • מלח אטלנטי
  • פלפל גרוס טרי
  • 5-6 עלי מרווה קצוצים
  • 2 כוסות שעועית לבנה/אדומה מבושלת
  • 1 כוס לחם ישן קרוע לחתיכות
  • 1 כוס דחוסה עלי חומעה (חמציץ) קצוצים לא חובה
  • 1 כוס דחוסה עלי גרגיר נחלים או רוקט

סיר שניתן להכניס לתנור

איך מכינים מרק ריבולטה?

  • בסיר גדול מוזגים שמן זית ומטגנים עלי מרווה כ-30 שניות או עד שעולה מעט ריח אופייני, מוסיפים בצלים קצוצים ומאדים עד שקיפות.
  • מוסיפים עגבניות ומבשלים כ-10-15 דק׳ תוך ערבוב מדי פעם.
  • מוסיפים: גזר, שומר, סלרי, שום. מאדים את כל הירקות עוד לפחות 10 דקות תוך ערבוב מדי פעם. מוסיפים מים, שעועית לבנה מבושלת ומביאים לרתיחה.
  • מוסיפים מלח ופלפל. מכניסים את כל הכבודה לתנור על 170-180 מעלות ומבשלים עוד כשעה.
  • מוציאים בזהירות. מוסיפים את קרעי הלחם ועלי החומעה והגרגיר ומחזירים לתנור לעוד כרבע שעה.
  • בהגשה מזלפים מעט שמן זית מעל המרק.

הארות:

  • מומלץ להגיש עם לחם/פיתה מעט שרופים לספיגת הנוזלים והטעמים.
  • אם רוצים לדלג על שלב התנור ממשיכים את הבישול על האש ומוסיפים את הלחם הישן והעלים לקראת סוף הבישול.
  • ניתן להחליף את השעועית הלבנה בשעועית אדומה או אפילו עדשים כתומות.
  • אם הירקות ניתן להחליף לפי מה שיש בבית.
  • במקום חומעה וגרגיר אפשר להשתמש בעלי קייל.
דרגו את המתכון!
recipe image
שם המתכון
מרק ריבולטה טוסקני
מאת
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

איך לשמור את המתכון?

פרסום בפייסבוק
לשלוח לוואצאפ
לשלוח באימייל
להדפיס
לשמור בפינטרסט

12 תגובות

  1. נשמע ונראה מעולה, תודה רבה!
    בתמונה המקדימה נראה המרק טחון. האם צריך לטחון או שמא כך הוא נראה לאחר הבישול בתנור?
    שוב, תודה!

  2. הסיר כבר על האש! אבל לא כתוב אם מכניסים לתנור עם מכסה או בלי?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לא תפספסו יותר מתכונים חדשים!