נאן. לחם הודי שטוח טעים בטירוף. שמכינים על מחבת. מתכון שני במרתון המתכונים ההודיים לכבוד פסטיבל האוכל הכפרי שמתקיים בשבועות אלה בכל מטה יהודה.
אין מי שטייל בהודו ולא אכל את המאפה המדהים הזה – נאן. מאפה שטוח, שביר ומתפצפץ בצידו האחד, הדבוק לקירות הטנדורי, ורך ומתנפח בצידן העליון. שכבה נאה של גהי משוחה עליו מיד עם יציאתו מהטנדורי החם ונספגת כולה אל תוך הבצק המושלם.
לכל מדינה המאפה שלה, אם זה לחם מחמצת, או פיתה, או באן, או באו צה, טורטיה, או באגט, לחם תמיד היה המזון הבסיסי. זה שאליו כמהים ומתגעגעים במסעות ארוכים.

בהודו יש מגוון מאפים, אך אין תנורי אפיה. בבתים משתמשים בצ'אפאטי פאן, מחבת שטוחה מברזל יצוק עליה אופים את הצ'אפאטי. זהו הלחם הבסיסי. בצק מהיר מקמח מלא (שנקרא בהינדי Maida), ללא שמרים, ללא תפיחה. קמח, מים, ידיים. זהו הלחם של פשוטי העם.
כשרוצים להתפנק על לחם נחשב, אוכלים נאן. פה מדובר כבר בקמח לבן, כיאה לאנשים עשירים, שמרים, לרוב גם יוגורט מעורב בתהליך ויוצר בצק רך וגמיש ומאפה מושלם. את הנאן במסעדות אופים בטנדורי, תנור אדמה המוסק בעצים וחללו מזכיר רחם ממנו נולדים הלחמים הטריים. את הבצק מותחים קלות, ומדביקים בזריזות לקירות התנור הפנימיים. הצמידות הזו לקירות התנור הלוהטים, היא שיוצרת את תחתיתו הקריספית של הנאן. צידו העליון לעומת זאת, מתנפח במהירות וונותר רך וענוג.
מיד עם היוולדו מבטן התנור, נמשח הנאן בכמות נדיבה של גהי, חמאה מזוקקת.
את הנאן אוכלים עם תבשילי קארי עשירים כגון המלאי כופתה או פטריות טיקה מסאלה או פאלאק פניר. טובלים את הנאן ברוטב הסמיך ופותחים בקריאות תענוג בלתי נשלטות.

כמו כל מאפה שמרים יש להכין את הבצק מראש על מנת לתת לו את הזמן לתפוח ולטעמים להתפתח. מכיוון שגם אצלנו אין טנדורי בכל בית אני מכינה את הנאן פשוט על מחבת. חשוב להשתמש במחבת כבדה, רצוי כזו מברזל יצוק, להניח לה להתחמם היטב ורק אז להניח עליה את הנאן. לאחר דקה או שתיים להפוך בעדינות. את הצד השני ניתן לאפות ממש מעל האש, זה ייתן לנאן עוד טעם נהדר. מיד כשמוכן, מירחו בנדיבות שמן זית או שמן קוקוס מומס ומעט שום כתוש, והתענגו על כל ביס. אם יש ברשותכם תנור פיצות, זה יעבוד מעולה גם.
ואם חשקה נפשכם פשוט לבוא לאכול נאן שמישהו אחר הכין בשבילכם אתם מוזמנים אלינו, לארוחה הודית טבעונית מדהימה, במושב מטע, במסגרת פסטיבל האוכל הכפרי של מטה יהודה. כל הפרטים על הפסטיבל פה. אצלנו מתקיימת ארוחה הודית נהדרת של 7 מנות כולל קינוח וצ'אי, עם מנות פתיחה, תבשילי קארי משובחים, מאפים (כן כן, בהחלט גם נאן) וקינוחים נהדרים בעלות של 120 ש"ח.
ארבעה סופי שבוע החל מה-27.4 ועד ה19 למאי 2018. יש להזמין מקומות מראש.
נאן – מאפה הודי שטוח שאופים על מחבת
מה צריך
- 1.5 כוסות קמח לבן
- 1 כפית שום טחון למשחה
- 1 כפית סוכר
- 1/4 כפית שמרים יבשים
- 1 כפית מיץ לימון (או כף יוגורט טבעוני)
- 2 כפות שמן (אפשר שמן זית)
- 1/3 כוס ועוד טיפה מים
- 1 כף שום קצוץ
- 1 כף כוסברה קצוצה (לא חובה)
- 1/2 כפית קצח (לא חובה)
- שמן זית או שמן קוקוס מומס למשיחת הנאן
מה עושים
- בקערה קטנה מפוררים את השמרים והסוכר במים חמימים ומערבבים.
- מוסיפים קמח, משחת שום, מיץ לימון (או יוגורט), מלח ושמן.
- לשים היטב לבצק חלק. אם יש צורך מוסיפים מים.
- מכסים בבד לח/שקית ניילון ומניחים לשעה וחצי/שעתיים בטמפרטורת החדר.
- מחלקים את הבצק לכדורים ומניחים מכוסה לעוד 15-20 דק'.
- על קרש עץ מפזרים תערובת של שום קצוץ, כוסברה קצוצה וקצח. מרדדים כל כדור על גבי התערובת.
- צולים על מחבת חמה עם הצד של התבלינים למטה. מעבירים את הנאן לאש גלויה וצולים את הצד השני.
- בסיום הצלייה מורחים את הנאן בשמן זית או שמן קוקוס מומס.
- ניתן גם לאפות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות צלסיוס. כ- דק' או עד שהנאן משחים מעט בצדדים. ניתן להעביר לגריל של התנור ל2- דק' אחרונות להשחמה נוספת, אבל בזהירות שלא יישרף.
שם המתכון
נאן - לחם הודי שטוח שאופים על מחבת
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג