ניוקי בטטה טבעוניים, רכים ואווריריים, קריספיים מבחוץ, רכים מבפנים. מוקפצים בשמן זית, שום ועשבי תיבול מהגינה. כל כך טעימים שסיכוי טוב שהם לא יספיקו להגיע לצלחת.
את הבצק מערבבים ממש קצת. לא ללוש!
כבר הרבה זמן שאני מתכננת להתחיל לאהוב ניוקי. יש בהם איזה קטע. חמודים כאלה, ותמיד הם אחת משתי המנות היחידות הצמחוניות במסעדות עם הרבה בשר… אבל האמת, שבדרך כלל הם פשוט לא מוצלחים. קשים מדי, דחוסים, עם טעם לוואי של עמילן תפוח אדמה.
כשהם טובים, יש לומר, הם כל כך משמחים אותי. אמאמה…. טבעוניים הם בדרך כלל לא ממש.
אז החלטתי להכין לי ניוקי בעצמי. קודם כל המרתי את תפוחי האדמה בבטטות, כי הן כתומות ומשמחות ומתוקות, שיחקתי עם הכמויות והתוספות, עם צורות ההכנה השונות והתוצאה היא ניוקי בטטה מטורף, קריספי בחוץ, נמס בפה מבפנים, והרוטב? הם כל כך טעימים בפני עצמם שפשוט הקפצתי אותם עם קצת שמן זית, שום ועשבי תיבול וזהו. מושלמים!


לגבי הכמויות- הבצק צריך לצאת רך ודביק. יהיה קצת קשה לעבוד איתו אבל זה מה שיבטיח את רכותם וקלילותם של הניוקים. אז זהו המתכון הבסיסי, וממנו, נסו, אלתרו וספרו איך יצא😘
2 בטטות גדולות אפויות או מבושלות בשלמותן, קלופות ומעוכות. איך אופים בטטות שלמות? ככה
לזה להוסיף: בערך כוס וחצי קמח כוסמין מלא, 2-3 כפות שמרי בירה (לא חובה, אבל מוסיף טעם גבינתי), מלח, פלפל, בערך כף שמן זית. ולמה בערך? מכיוון שאת הבצק צריך להרגיש בידיים. הוא צריך לצאת רך ודביק, אבל גודל הבטטה משתנה וגם כמות המים שבה. ולכן כמות הקמח נגזרת ממשתנים אלו ויש להוסיפו בהדרגה.
את כל זה לערבב עד לעיסה אחידה. וזהו. לא ללוש. כמה שפחות עיבוד, הניוקי יצא אוורירי ורך יותר. הלישה משחררת את הגלוטן ותהפוך את הניוקי לדחוסים וקשים יותר.
הכי טוב לתת לזה לנוח איזה רבע שעה ואז להתחיל לעבוד.
יש 2 שיטות:
המלכלכת מבטיחה משטח מקומח למדי וים של בלאגן במטבח, אך ניוקים מעוצבים ויפים יותר.
העצלנית הזלפת הניוקי עם מזלף לסיר. קל ופשוט ופחות מלכלכך אבל הניוקים יוצאים פחות יפים.
נתחיל עם המלכלכת:
מקמחים משטח עבודה. לוקחים כל פעם חתיכה מהבצק מגלגלים אותה לנקניק ארוך מקומח היטב. חותכים לחתיכות של כ1.5 ס"מ.
מרתיחים מים בסיר בינוני ומוסיפים מלח. מעבירים כל פעם חלק מהניוקי למים הרותחים ומבשלים עד שהם צפים למעלה. זה לוקח 2-3 דקות. אפשר לתת עוד חצי דקה בישול וזה ימצק אותם טיפה יותר.
אחרי הסיבוב הראשון כבר תדעו אם דייקתם בעיסה או לא. אם היא יוצאת מתפרקת מדי צריך להוסיף מעט קמח.
מסננים את הניוקי המבושל ומניחים בצד, לחכות לשלב השני.
האופציה העצלנית:
ממלאים מזלף (כזה של קצפת) בבצק, וחותכים ישר לתוך הסיר חתיכות באורך של כס"מ וחצי. שיטה הרבה יותר קלה, הרבה פחות מלכלכת אבל יש יותר סיכוי שהם יתפרקו לכם ככה.

רגע, עוד לא סיימנו…
את הניוקי המבושל מטגנים במחבת רחבה עם מעט שמן זית עד להשחמה יפה מכל הצדדים.
אם מצליחים להתאפק ולא לנשנש הכל תוך כדי, מומלץ להוסיף רוטב שמן זית, שום ועשבי תיבול. אני השתמשתי בכל מה שיש לי בגינה: מרווה, לבנדר, רוזמרין, אזוב. וכמובן מלח ופלפל.
בשבוע שעבר אגב, קיבלתי בסל הירקות השבועי של חוות שער הגן הנפלאים צרור ענק של עלי מלוח, הוספתי גם אותם, והם יצאו קריספיים וטעימים להפליא.
שורה תחתונה, תנו ליצירתיות שלכם דרור והכינו ניוקי המון.

ניוקי בטטה טבעוניים ברוטב עשבי תיבול
מה צריך
- 2-3 בטטות בינוניות צלויות בשלמותן בתנור כמו פה למשל או מאודות בשלמותן
- 1-1.5 כוס קמח כוסמין מלא (או כל קמח אחר)
- 2-3 כפות שמרי בירה (לא חובה אבל מוסיף)
- מלח ופלפל גרוס טרי לפי הטעם
- כף שמן זית
לרוטב שמן זית ועשבי תיבול
- 3 כפות שמן זית
- חצי כוס דחוסה בעשבי תיבול: מרוה, רוזמרין, לבנדר, אזוב, טימין. מה שיש.
- מלח ופלפל גרוס טרי לפי הטעם
- 1-2 שיני שום פרוסות דק
מה עושים
- מועכים את הבטטות בקערה ומוסיפים בהדרגה את הקמח. תתחילו מכוס, תערבבו ותראו אם צריך עוד. מוסיפים את כל רכיבי הניוקי. מערבבים ממש קצת. לא ללוש! התערובת צריכה להיות לחה ודביקה אבל יציבה.
- מעבירים את הניוקי לבישול בסיר מלא מים רותחים לפי אחת השיטות המפורטות למעלה. כשהניוקי צפים מוציאים אותם בעזרת כף רשת ומניחים בצד.
- במחבת רחבה מחממים שמן זית, מוסיפים עשבי תיבול קצוצים, שיני שום, מלח ופלפל. מקפיצים דקה שתיים. מוציאים ןומניחים בצד.
- באותה מחבת מקפיצים את הניוקי המבושלים עד שהם קריספיים וזהובים מעט מכל הצדדים. מחזירים את רוטב עשבי התיבול ומקפיצים עוד כמה שניות יחד.
- מגישים.
שם המתכון
ניוקי בטטה טבעוניים ברוטב שמן זית ועשבי תיבול
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג