"סינייה" כרובית חגיגית לפסח. מנה פשוטה ומרשימה שיכולה בקלות לעלות על שולחן הסדר או על כל שולחן חגיגי אחר. הכרוביות המדהימות הגיעו אלי היישר מחוות שער הגן, מהם אנחנו מקבלים מדי שבוע ארגז ירקות אורגניים מדהימים. בחווה משתמשים בשיטות גידול אותן הם מכנים "תומכות חיים".

למה הכוונה? אני שואלת את עמיחי. תראי בעצמך. הוא עונה לי ולוקח אותי לסיבוב בחווה. בשטחי החווה גדלים זה לצד זה ירקות עונתיים, עם עשבי תבלין ועצים. כשנותנים לצמחים לגדול יחד בערוגה נוצרות סימביוזות התומכות בגידול של הצמחים השונים. הם תומכים זה בזה ומייצרים חיים.

בניגוד לעולם המודרני ההולך יותר ויותר לכיוונים של פירוד והתמקצעות בגידול יחיד, כאן מגדלים כל מיני וביחד. אין שימוש בריסוסים או חומרי הדברה משום סוג שהוא, גם לא כאלה המאושרים בגידול אורגני. על האדמה נפרשות יריעות של שלטי פרסומת ישנים או קרטונים המתכלים ונספגים חזרה לאדמה. אין שימוש בניילון או פלסטיק ההופכים בסופו של דבר לזבל שאינו מתכלה לעולם. בין הערוגות מסתובבות העזים והתרנגולות וגם הן תומכות בניקוי העשבים, הרמוניה מקסימה בין אדם ואדמה.

את עמיחי אני מכירה מאז שהיה ילד. אחותו הגדולה הגיעה לבית הספר שבו למדתי ונפשנו נקשרה זו בזו. כששמעתי שהוא פתח חווה לגידולים עונתיים אורגניים היה לי ברור שאני מזמינה ממנו.
התחלתי בגלל החברות ונשארתי עד היום בגלל האיכות. כל שבוע, סל מרגש אחר, הכל טרי ועונתי ועם רגבי אדמה על השורשים והעלים. בעולם שהולך ונהיה מסחרי ותאגידי יותר ויותר, אין תחליף בעיני לקשר הישיר עם החקלאי.

אז הלכתי לבקר אותו בחווה. "קחי. פול טרי" הוא מתכופף וקוטף לי. "אין פעם שאני עובר בחלקה הזו ולא קוטף לנשנש". איזה טעם. יא אללה. לבסוף הוא מכניס אותי לחממת הפאפאתות. פאפאתות על שום מה? "כי יש פה פאפאיה, ותות". לוקחת ביס מהתות, והעיניים שלי מתמלאות דמעות. כמה טעם יש בתות שזה עתה נקטף.
אז אם חשקה נפשכם בסל ירקות שמגיע עד פתח ביתכם מדי שבוע הכנסו לאתר של חוות שער הגן.

ואם כבר כרוביות כאלה יפות הגיעו אלי עד הבית, מן הראוי לתת להן כבוד. אז סינייה.
סינייה הוא שמה של התבנית המסורתית בה מכינים תבשיל של בשר ברוטב טחינה. מעין תבנית מתכת או חרס, עגולה ורדודה. במקור המנה עשויה מקציצה מבשר כבש הנצלית בתבנית יחד עם עגבניות ורוטב טחינה. כאן אני עושה שימוש בכרוביות המדהימות שנתנה לנו העונה וצולה אותן בתנור עם עגבניות, המוסיפות עסיסיות ועומק טעמים ורוטב טחינה ועלי זעתר (אזוב) טריים.
זוהי לא המצאה שלי, רבות וטובים כבר הכינו סינייה כרובית בגרסה זו או אחרת, אבל יש מתכונים שהם כל כך טובים וגאוניים דווקא בפשטותם.

זוהי מנה קלה להכנה, שכל כולה בתנור. מומלץ לאפות בכלי איתו תגישו.
מתכוני ירקות נוספים לפסח: קציצות פראסה, מנגולד וחוביזה ממולאים באורז, וגם הטארט שוקולד קרמל מלוח המטורף הזה.
סינייה כרובית חגיגית לאביב
מה צריך
- 1 כרובית גדולה ויפה או 2 קטנות
- 3 עגבניות אדומות ויפות או 15 עגבניות שרי תמר
- חופן עלי אזוב (זעתר) טריים
- 1/2 כוס טחינה גולמית איכותית
- שמן זית
- 1/2 כוס מיץ לימון טרי (או יותר, תבדקו)
- מלח ופלפל גרוס טרי
- מעט כמון
- מים לפי הצורך
- אופציונלי: צנוברים קלויים
מה עושים
- מחממים תנור ל-200 מעלות.
- מפרקים את הכרובית לפרחים בינוניים ומנקים היטב.
- פורסים את העגבניות לחצי ואז כל חצי ל-3 או 4 פלחים.
- משמנים תבנית בשמן זית. מסדרים את פרוסות העגבניה ומתבלים במלח ופלפל. מסדרים את פרחי הכרובית, מזלפים שמן זית בנדיבות ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם. אופים בתנור עד שהכרוביות מזהיבות או משחימות.
- מוציאים מהתנור ומפרידים בין הכרוביות לעגבניות.
- בתבנית חרס מסדרים עכשיו את הכרוביות ומעליהן את העגבניות.
- מכינים רוטב טחינה: בקערה גדולה מערבבים טחינה עם לימון, כמון ומלח, אפשר כמובן גם שום או כל דבר אחר שאתם אוהבים להוסיף לטחינה ומוסיפים מים עד למרקם של טחינה דלילה. הטחינה מתקשה באפיה ועל כן יש להכינה דלילה הרבה יותר מהרגיל.
- מפזרים עלי אזוב מעל העגבניות בנדיבות. מזלפים רוטב טחינה עד כיסוי חלקי של הירקות.
- אופים עד שהרוטב מבעבע ומשחים.
- מגישים לוהט עם צנוברים קלויים וזוללים.
הארות
- לשומרי קטניות ניתן להחליף את הטחינה בחמאת שקדים או קשיו.
- ניתן להחליף את הכרוביות בשומר, קולורבי, שורש סלרי או כל ירק אחר שמתאים לכם.
[thercipeend]
חג שמח!
שם המתכון
סינייה כרובית טבעונית חגיגית לאביב
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג