סלט מנגו ועגבניות קיצי וצבעוני. ניגודים של מתיקות, חמיצות וחריפות המשתלבים יחד לסלט קיץ מושלם וקליל.
כל השנה אני מחכה לעונה הזו. העונה הכה הקצרה של המנגו מיה. אותו זן מושלם, פרי פיתוח ישראלי, שאך נותנים בו ביס ואדוות של עונג מתפשטות בכל הגוף.
הפעם הראשונה שטעמתי מנגו זכורה לי היטב. הייתי אז בת 17 או 18 והמנגו רק הגיע לארץ. אי שם, בשלהי שנות ה-90, בקיבוץ, הכרנו רק את מה שהביא האקונום לקיבוץ, והמנגו שהיה יקר להחריד (כנראה, כך סיפרו לנו) זכה לעלות על שולחן ראש השנה במקום של כבוד כ"פרי שהחיינו". פרי שהחיינו, היה אותו פרי שנקנה במסורה, וחולק לכל משפחה על פי מפתח סודי שקבע האקונום. לרוב, פירות "שהחיינו" עוד לא היו בשלים לגמרי, אך נסלח להם בשל היותם הראשונים לשנה החדשה. וכך היה הטקס הקבוע בבית הוריי. אבא מקלף לנו קלמנטינה "שהחיינו", ירוקה וחמצמצה ומיד מעווה את פניו לאות חמיצות, וכולנו… מדלגים על הטקס ועוברים לעוגה שאמא אפתה. באותה שנה, היה המנגו פרי ה"שהחיינו" שלנו. זו היתה הפעם הראשונה שפגשנו בו. כל משפחה קיבלה אחד ונראה כי הוראות הפעלה הגיעו איתו, שכן אבי ידע מיד איך ראוי לחתוך אותו ללחיים ואותן לריבועים קטנים, להלן "קיפודים". עוד לא ידענו שצריך לריב על הגרעין, ובאינסטינקט ילדי מיד התחלנו לעשות זאת. את השעות שלאחר הארוחה בילינו בשליפת שערות המנגו מהפה, ואהבה חדשה נולדה.

מאז עברו מעט מים בירדן, והרבה מים במטעי המנגו הסמוכים לכנרת. זנים מקומיים התפתחו, ומעל כולם מתבלט המיה. מתוק במידה מושלמת, לא שעיר, מרקם מוצק יחסית וטעמו מענג מכולם. וכך בכל שנה משמתחיל הקיץ, אני נהיית קצרת רוח. רק כמגיעה עונת המיה, נרגע קוצר הרוח והחיוך מגיע. או אז אני מתחילה להזמין ארגזים על ארגזים של הכתום הכתום הזה, לפחות פעם בשבוע, נוחת אצלנו ארגז, היישר מהחקלאי.

מה עושים עם כל כך הרבה מנגו? קודם כל, אין דבר כזה יותר מדי מנגו. דבר ראשון מפרקת 6-7 מנגואים, לכל המשפחה. אחר כך מתחילה להכין איתם ה כ ל. חותכת לקוביות ומכינה סורבה מתוק, קולה תבלינים ומכינה צ'אטני חריף מתוק, קולפת חותכת ומקפיאה לאחרי העונה, שיהיה, ומשלבת בסלטי קיץ מרעננים.
בסלט שלפניכם שילבתי כמה מהגרים חדשים בארצנו, שמרוב שהם חלק בלתי נפרד מהמטבח המקומי של היום, איש אינו זוכר שעד לפני זמן מה, הם לא היו פה בכלל. אל המנגו, שמגיע במקור מהודו, שידכתי עגבניה ופלפל חריף שמגיעים מאמריקה, עם עלי כובע נזיר שפלשו מדרום אמריקה, ועלי רוקט וצנוברים מקומיים. התוצאה, סלט קיצי שמשלב בשלמות חריפות, מתיקות ורעננות ירוקה.

לעוד מתכוני סלטי קיץ מרעננים: סלט אטריות זכוכית, סלט עגבניות, סלט חומוס מרענן
סלט מנגו ועגבניות חריף וקיצי
בשוק
- 1 מנגו מיה בשל אך מוצק
- 2 עגבניות יפות ומוצקות (עדיף מזן מגי אבל לא חובה)
- 10 עגבניות שרי תמר
- 1/4 בצל סגול או 1 קטן
- 1/4-1/2 פלפל ירוק חריף
- חופן עלי כובע נזיר (להשיג אצל משק ירוק'לה או בחנויות המתמחות בירוקים)
- חופן עלי רוקט
- 4 כפות צנוברים
- שמן זית
- לימון
- מלח ופלפל גרוס טרי
במטבח
- קולפים את המנגו בעזרת קולפן ירקות וחותכים לקוביות.
- חותכים את העגביות לקוביות ואת עגבניות השרי לחצי לאורכן.
- פורסים את הבצל הסגול והפלפל החריף לפרוסות דקיקות. שחקו עם הכמויות לפי אהבתכם לחריפות ולטעם הבצל.
- קולים את הצנוברים במחבת יבשה עד שהם מזהיבים מעט.
- בקערה רחבה עורמים את המנגו, העגבניות, הבצל והפלפל החריף, מוסיפים את הירוקים והצנוברים. מתבלים בשמן זית ולימון בנדיבות, ממליחים ומפלפלים. אוכלים מיד ופוצחים בקריאות עונג.
הארות
- ניתן להחליף את עלי כובע הנזיר והרוקט בכוסברה, עלי גרגיר הנחלים, או כל עלה אחר שאתם אוהבים.
- ניתן להוסיף לסלט גם פאקוס או מלפפון מאוד טרי וקראנצ'י.
שם המתכון
סלט מנגו ועגבניות קיצי
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג