על שומר וסומאק - הזוג המושלם ⋆ נורה - מטבח שף מקומי
נורה - מטבח מקומי - לוגו

על שומר וסומאק – הזוג המושלם

סלט שומר צלוי וסומאק

התחילה עונת השומר. הירק המקומי שאין לטעות בריחו ובטעמו. הוא גדל פרא בכל הארץ, בעונה זו תוכלו להנות מסוף הפריחה שלו, פרחים קטנטנים וצהובים, מרעננים את החיך ומשמחי לבב, זרעים ראשונים כבר הפציעו וניתן לאוספם ולהכין מהם תה מרפא. בהודו משתמשים בזרעי השומר כממתק בסוף הארוחה. השילוב של ריח טוב והקלה על העיכול הופכים אותם לגיבורי על כמעט. השומר המתורבת מגדל גבעול מעובה, הוא הוא השומר שאתם מכירים בוודאי מדוכני הירקות והסופר. בסוף הסתיו אפשר כבר להנות משומר צעיר וטרי שזה עתה התעבה והבשיל.

סלט שומר צלוי וסומאק

פרחי שומר זרעי שומר
פרחי שומר וזרעים ירוקים
זרעי שומר
זרעי שומר יבשים

לקראת סוף הקיץ, כשההר עוד היה מכוסה בשכבת אבק, כזו של חום כבד, וימים ארוכים, יצאנו לחלקה האהובה עלינו, ללקט סומאק. הילדים כבר מכירים. יורדים דרך חלקת התאנים, מנשנשים קצת צימוקי ענבים משיח הגפן, על הדרך מושכים יד קטנטנה ומלקטים פרחי שומר צהבהבים ישר אל הפה. או אז מתגלים עצי אוג הבורסקאי. ירוקים כאילו הקיץ אינו יכול להם, ואשכולות אשכולות של סומאק מקשטים אותם באדום עז. אוספים בעדינות. מחזיקים בקצה האשכול וחותכים מתחתיו עם סכין חדה. מכל עץ מלקטים כמה אשכולות ולא יותר, כדי להשאיר לבאים אחרינו ולא לכלות את הכל. יש בו בליקוט אלמנט של צניעות. קח כמידת צורכך אך אל תכלה את הכל. השאר תמיד לבאים אחריך, השאר לצמח יכולת להמשיך ולגדול, להמשיך ולהתרבות. מידה זו של צניעות נלמדת כאשר מתחברים לאדמה, למעגל העונות, לידיעה, שמה שלא תשאיר אחריך, יכלה.

סלט שומר צלוי וסומאק

הסומאק דורש עבודה וסבלנות. תחילה יש לייבש את פירותיו במשך כמה שבועות. כדאי לייבש בצל. לאחר מכן, יש להפריד את הפירות מהאשכול האוחז אותם, לטחון ולהפריד את הגרעינים הקשים לשיניים. לא בכדי, קשה למצוא סומאק אמיתי בשווקים. מקור השם "סומאק" בערבית, מהמילה אדום. על פי אורי מאיר צ'יזיק שמצטט את הרמב"ם: "הרמב”ם כותב על שימוש באוג להרגעת שלשול. חומץ אוג מרוכז משמש לחיזוק הקיבה ולריפוי טחורים. הרפואה המסורתית המקומית משתמשת באוג לטיפול בשלשולים ולטיפול בכאבי שיניים וחניכיים. העלים משמשים לעצירת דימומים מהחניכיים."

סלט שומר צלוי וסומאק

הזהרו מחיקויים! איך תדעו כי לפניכם סומאק אמיתי? צבעו אדום כהה ועז (לא סגול), טחינתו גסה ולא אבקתית (זאת מכיוון שתמיד נשארת בו דביקות מה, המונעת טחינה דקה), ריחו כריח של פירות יער. הסומאק המזויף צבעו סגול, הוא טחון דק ואחיד וריחו כריח מלח לימון… זאת כי הוא עשוי ממלח לימון ואבקת סלק ואין בינו ובין סומאק דבר וחצי דבר.

סלט שומר צלוי וסומאק

את השילוב של שומר וסומאק אני אוהבת מאוד, בסלט טרי, כאנטי פסטי צלוי או אפילו בקוקטייל. אפשר לאוכלו טרי, מבושל או צלוי, אפשר לצלות בתנור או על מחבת כבדה ולוהטת, הוא משתלב נפלא עם פירות הדר, עם צנונית וגם עם אבוקדו. מגש של שומרים צלויים בסומאק נעלם עוד בטרם הוא מגיע לשולחן אצלנו בבית, שלמות.

לפניכם סלט מושלם של שומר צלוי עם אשכולית אדומה, שמחמיאה ומשלימה את טעמי השומר, עלי רוקט ומיזונה, צנוברים שובבים וסומאק טרי ומלוקט. הוא ממכר ראו הוזהרתם!

קיץ אצל נורה

הקיץ כבר פה במלוא עוזו. לעת עתה סיורי הליקוט יוצאים לחופש, עד הסתיו. זה לא אומר שאין פה פעילות בקיץ. הנה כמה דברים טובים שקורים פה גם בקיץ.

טרואר – סדרת מפגשים על יין, אוכל ומקום
נורה מטבח מקומי מארחת את יקבי אפלסיון יהודה לסדרת מפגשי יינן.ית וארוחות שף.
בכל ערב יתארח אצלנו היינן.ית של אחד היקבים שאנחנו הכי אוהבות, לערב שכולו יין מעולה וארוחת שף המותאמת ליינות.
הערב יישלב טעימה מודרכת של יינות היקב, עם הסיפור של היקב ושל כל אחד מהיינות, לצד האוכל, שכתמיד, נוצר מתוך הקשר עם האדמה ועם מה שהיא מביאה.
ימי שלישי במהלך יוני-יולי. 19:30-22:00
– שלישי 4.6 אייל דרורי. יקב עגור
– חמישי 20.6 דרור אנגלשטיין. יקב אנדרדוג
– שלישי 25.6 יעל נוח. יקב קסטל-רזיאל
– שלישי 2.7 דורון רבהון. יקב ספרה
– שלישי 9.7 לורי לנדר. יקב צפרירים
– שלישי 16.7 זאב דוניה. יקב סוסון ים
– שלישי 23.7 נבו חזן. יקב נבו
"מתחת לעץ התות" ערבי קיץ בגינה של נורה
ימי חמישי החל מה-30.5.
תפריט קיץ מבוסס על מיטב התוצרת המקומית, ועל מה שייתנו לנו היער והמעיינות, לצד תפריט יין מיקבי הרי יהודה וקוקטיילים מקומיים.
בהזמנה מראש. לעוד פרטים, כתבו לנו

פרטים והזמנת מקום בקישור ניתן גם לקבוע אירועים וסיורים פרטיים

לפוסט נפלא של יתיר שדה, לקט על ומורה לליקוט ובתוכו מתכון נהדר לתבשיל עדשים שחורות ושומר .

עוד סלטי חורף? סלט חורף ירוק צבעונילימון כבוש וסלט פריקי מפתיעסלט ליקוטים צבעוני ופרחוני של סוף החורף

אם עוד לא התחלתם לעקוב אחריי באינסטגרם זה הזמן.

סלט שומר צלוי וסומאק

סלט שומר צלוי הדרים וסומאק

לשומר צלוי בסומאק

  • 5-6 שומרים צעירים חתוכים לרבעים או שישיות לאורכם
  • שמן זית בנדיבות
  • מלח לפי הטעם
  • חופן סומאק קטן
  • אופציונלי: פרוסות תפוז

מה עושים

  1. מחממים תנור ל-200 מעלות.
  2. בקערת ערבוב מערבבים את פלחי השומר עם שאר החומרים.
  3. מסדרים בתבנית וצולים בתנור עד השחמה יפה.
  4. שומרים חלק מהשומרים לסלט ומנשנשים את כל השאר.

לסלט שומר צלוי וסומאק

  • 2 שומרים צלויים (ראו מתכון ממש כאן למעלה)
  • חצי אשכולית אדומה מפולטת לפלחים ללא הקליפה הפנימית
  • כוס עלי רוקט טרי
  • כוס עלי מיזונה (או כל עלה אחר שאתם אוהבים)
  • 1/4 כוס צנובר קלוי על מחבת יבשה
  • חופן עלי שומר מופרדים מהגבעול
  • 2 כפות סומאק אמיתי
  • 1 כף דיבס – דבש ענבים/ או סילאן
  • מלח
  • 1 כף מיץ לימון
  • שמן זית

מה עושים

  1. בקערה רחבה מסדרים את עלי הרוקט והמיזונה, מעליהם עורמים את פלחי השומר הצלויים, פלחי האשכולית, ועלי השומר. מוסיפים צנוברים קלויים, וסומאק ומתבלים בדיבס, שמן זית, לימון ומלח.
  2. מערבבים בעדינות ומגישים.

הארות

  • ניתן להשתמש גם בשומר טרי. זה יצא נפלא גם כן.
  • ניתן להחליף את העלים הרשומים בכל עלה זמין ואהוב עליכם.
  • אבוקדו ישתלב בסלט הזה בצורה מושלמת.
  • את האשכולית אפשר להחליף בתפוז או פומלה.
  • השתמשו בשומרים צעירים וטריים. הגדולים הופכים לסיביים וקשים ללעיסה.

 

 

 

 

דרגו את המתכון!
recipe image
שם המתכון
סלט שומר צלוי וסומאק
מאת
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

איך לשמור את המתכון?

פרסום בפייסבוק
לשלוח לוואצאפ
לשלוח באימייל
להדפיס
לשמור בפינטרסט

תגובה אחת

  1. היי נורה.
    אשמח לדעת היכן אפשר לקנות סומק אמיתי. לא כל שבוע יוצא לי לצאת ללקט בשדות😉

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לא תפספסו יותר מתכונים חדשים!