התחילה עונת השומר. הירק המקומי שאין לטעות בריחו ובטעמו. הוא גדל פרא בכל הארץ, בעונה זו תוכלו להנות מסוף הפריחה שלו, פרחים קטנטנים וצהובים, מרעננים את החיך ומשמחי לבב, זרעים ראשונים כבר הפציעו וניתן לאוספם ולהכין מהם תה מרפא. בהודו משתמשים בזרעי השומר כממתק בסוף הארוחה. השילוב של ריח טוב והקלה על העיכול הופכים אותם לגיבורי על כמעט. השומר המתורבת מגדל גבעול מעובה, הוא הוא השומר שאתם מכירים בוודאי מדוכני הירקות והסופר. בסוף הסתיו אפשר כבר להנות משומר צעיר וטרי שזה עתה התעבה והבשיל.

פרחי שומר וזרעים ירוקים
זרעי שומר יבשים
לקראת סוף הקיץ, כשההר עוד היה מכוסה בשכבת אבק, כזו של חום כבד, וימים ארוכים, יצאנו לחלקה האהובה עלינו, ללקט סומאק. הילדים כבר מכירים. יורדים דרך חלקת התאנים, מנשנשים קצת צימוקי ענבים משיח הגפן, על הדרך מושכים יד קטנטנה ומלקטים פרחי שומר צהבהבים ישר אל הפה. או אז מתגלים עצי אוג הבורסקאי. ירוקים כאילו הקיץ אינו יכול להם, ואשכולות אשכולות של סומאק מקשטים אותם באדום עז. אוספים בעדינות. מחזיקים בקצה האשכול וחותכים מתחתיו עם סכין חדה. מכל עץ מלקטים כמה אשכולות ולא יותר, כדי להשאיר לבאים אחרינו ולא לכלות את הכל. יש בו בליקוט אלמנט של צניעות. קח כמידת צורכך אך אל תכלה את הכל. השאר תמיד לבאים אחריך, השאר לצמח יכולת להמשיך ולגדול, להמשיך ולהתרבות. מידה זו של צניעות נלמדת כאשר מתחברים לאדמה, למעגל העונות, לידיעה, שמה שלא תשאיר אחריך, יכלה.

הסומאק דורש עבודה וסבלנות. תחילה יש לייבש את פירותיו במשך כמה שבועות. כדאי לייבש בצל. לאחר מכן, יש להפריד את הפירות מהאשכול האוחז אותם, לטחון ולהפריד את הגרעינים הקשים לשיניים. לא בכדי, קשה למצוא סומאק אמיתי בשווקים. מקור השם "סומאק" בערבית, מהמילה אדום. על פי אורי מאיר צ'יזיק שמצטט את הרמב"ם: "הרמב”ם כותב על שימוש באוג להרגעת שלשול. חומץ אוג מרוכז משמש לחיזוק הקיבה ולריפוי טחורים. הרפואה המסורתית המקומית משתמשת באוג לטיפול בשלשולים ולטיפול בכאבי שיניים וחניכיים. העלים משמשים לעצירת דימומים מהחניכיים."

הזהרו מחיקויים! איך תדעו כי לפניכם סומאק אמיתי? צבעו אדום כהה ועז (לא סגול), טחינתו גסה ולא אבקתית (זאת מכיוון שתמיד נשארת בו דביקות מה, המונעת טחינה דקה), ריחו כריח של פירות יער. הסומאק המזויף צבעו סגול, הוא טחון דק ואחיד וריחו כריח מלח לימון… זאת כי הוא עשוי ממלח לימון ואבקת סלק ואין בינו ובין סומאק דבר וחצי דבר.

את השילוב של שומר וסומאק אני אוהבת מאוד, בסלט טרי, כאנטי פסטי צלוי או אפילו בקוקטייל. אפשר לאוכלו טרי, מבושל או צלוי, אפשר לצלות בתנור או על מחבת כבדה ולוהטת, הוא משתלב נפלא עם פירות הדר, עם צנונית וגם עם אבוקדו. מגש של שומרים צלויים בסומאק נעלם עוד בטרם הוא מגיע לשולחן אצלנו בבית, שלמות.
לפניכם סלט מושלם של שומר צלוי עם אשכולית אדומה, שמחמיאה ומשלימה את טעמי השומר, עלי רוקט ומיזונה, צנוברים שובבים וסומאק טרי ומלוקט. הוא ממכר ראו הוזהרתם!
לפוסט נפלא של יתיר שדה, לקט על ומורה לליקוט ובתוכו מתכון נהדר לתבשיל עדשים שחורות ושומר .
עוד סלטי חורף? סלט חורף ירוק צבעוני, לימון כבוש וסלט פריקי מפתיע, סלט ליקוטים צבעוני ופרחוני של סוף החורף
אם עוד לא התחלתם לעקוב אחריי באינסטגרם זה הזמן.

סלט שומר צלוי הדרים וסומאק
לשומר צלוי בסומאק
- 5-6 שומרים צעירים חתוכים לרבעים או שישיות לאורכם
- שמן זית בנדיבות
- מלח לפי הטעם
- חופן סומאק קטן
- אופציונלי: פרוסות תפוז
מה עושים
- מחממים תנור ל-200 מעלות.
- בקערת ערבוב מערבבים את פלחי השומר עם שאר החומרים.
- מסדרים בתבנית וצולים בתנור עד השחמה יפה.
- שומרים חלק מהשומרים לסלט ומנשנשים את כל השאר.
לסלט שומר צלוי וסומאק
- 2 שומרים צלויים (ראו מתכון ממש כאן למעלה)
- חצי אשכולית אדומה מפולטת לפלחים ללא הקליפה הפנימית
- כוס עלי רוקט טרי
- כוס עלי מיזונה (או כל עלה אחר שאתם אוהבים)
- 1/4 כוס צנובר קלוי על מחבת יבשה
- חופן עלי שומר מופרדים מהגבעול
- 2 כפות סומאק אמיתי
- 1 כף דיבס – דבש ענבים/ או סילאן
- מלח
- 1 כף מיץ לימון
- שמן זית
מה עושים
- בקערה רחבה מסדרים את עלי הרוקט והמיזונה, מעליהם עורמים את פלחי השומר הצלויים, פלחי האשכולית, ועלי השומר. מוסיפים צנוברים קלויים, וסומאק ומתבלים בדיבס, שמן זית, לימון ומלח.
- מערבבים בעדינות ומגישים.
הארות
- ניתן להשתמש גם בשומר טרי. זה יצא נפלא גם כן.
- ניתן להחליף את העלים הרשומים בכל עלה זמין ואהוב עליכם.
- אבוקדו ישתלב בסלט הזה בצורה מושלמת.
- את האשכולית אפשר להחליף בתפוז או פומלה.
- השתמשו בשומרים צעירים וטריים. הגדולים הופכים לסיביים וקשים ללעיסה.
שם המתכון
סלט שומר צלוי וסומאק
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג