עלי סלק בר וחוביזה ממולאים ברוטב לימוני ⋆ נורה - מטבח שף מקומי
נורה - מטבח מקומי - לוגו

עלי סלק בר וחוביזה ממולאים ברוטב לימוני

מנגולד וחוביזה ממולאים ברוטב לימוני

עלי סלק מצוי או סלק בר וחוביזה ממולאים ברוטב לימוני. טבעוניים, ללא גלוטן. אפויים בתנור ברוטב לימוני עדין ומהמם, מנוקדים בחמוציות ופיסטוקים. בכל ביס תהיה לכם הפתעה. הכל מקומי, עונתי, ועכשיו זה הזמן לצאת וללקט.

מתכון חגיגי במיוחד לכבוד טו' בשבט. החג שיותר מכל החגים הוא ביטוי לקשר שלנו עם האדמה. הקשר עתיק היומין בין החקלאי לאדמתו. הציפייה לגשם, האושר האדיר לכשהוא מגיע סוף סוף, משקה ומיטיב עם הרגבים. מצמיח יבול חדש.

היום, אנחנו רחוקים מהאדמה. מזכירים אותה בהקשרים פוליטיים במקום להתחבר למהותה הנשית, האימהית, החובקת כל. אי אז בימים רחוקים, טו' בשבט היה החג בו שילמו החקלאים מס על פירות גידולם. מעשר מהיבול, הלך לבית המקדש. אחר כך מצא האר"י הקדוש את ניצוצות האור האבודים בעצים ובפירות. והיום, במקום להנות מהשפע הטוב, אנחנו חוגגים על פירות יבשים מיובאים מטורקיה ומפוצצים בסוכר. והנה אנחנו פה… והירוק היום ירוק מאוד… והנה הזמנה לחגיגת טו' בשבט קצת אחרת.

סלק בר וחוביזה ממולאים

כמה קצרה העונה הזו. וכל כך יפה. והכל מתפוצץ מחיות ומיופי. שילובי צבעים שמכחול אנושי לעולם לא יצליח ליצור, והירוק…. הירוק הזה… בכל מקום… לכל רוחב העין מרבד ירוק ופורח, מנצנץ בשמש קרירה של אחר הצהרים. העלים הירוקים אוספים אליהם טיפות של טל או של גשם חולף, הם מבהיקים ברעננותם, קוראים ליצירתיות.

קיץ אצל נורה

הקיץ בפתח. לעת עתה סיורי הליקוט יוצאים לחופש, עד הסתיו. זה לא אומר שאין פה פעילות בקיץ. הנה כמה דברים טובים שמתחילים ממש תכף…

טרואר – סדרת מפגשים על יין, אוכל ומקום
נורה מטבח מקומי מארחת את יקבי אפלסיון יהודה לסדרת מפגשי יינן.ית וארוחות שף.
בכל ערב יתארח אצלנו היינן.ית של אחד היקבים שאנחנו הכי אוהבות, לערב שכולו יין מעולה וארוחת שף המותאמת ליינות.
הערב יישלב טעימה מודרכת של יינות היקב, עם הסיפור של היקב ושל כל אחד מהיינות, לצד האוכל, שכתמיד, נוצר מתוך הקשר עם האדמה ועם מה שהיא מביאה.
ימי שלישי במהלך יוני-יולי. 19:30-22:00
– שלישי 4.6 אייל דרורי. יקב עגור
– חמישי 20.6 דרור אנגלשטיין. יקב אנדרדוג
– שלישי 25.6 דורון רבהון. יקב ספרה
– שלישי 2.7 יקב קסטל ורזיאל
– שלישי 9.7 לורי לנדר. יקב צפרירים
– שלישי 16.7 זאב דוניה. יקב סוסון ים
– שלישי 23.7 נבו חזן. יקב נבו
מתחת לעץ התות" ערבי קיץ בגינה של נורה חוזרים!
ימי חמישי החל מה-30.5.
תפריט קיץ מבוסס על מיטב התוצרת המקומית, ועל מה שייתנו לנו היער והמעיינות, לצד תפריט יין מיקבי הרי יהודה וקוקטיילים מקומיים.
בהזמנה מראש. לעוד פרטים, כתבו לנו

פרטים והזמנת מקום בקישור ניתן גם לקבוע אירועים וסיורים פרטיים

ממלאים ומגלגלים

סלק מצוי Beta Vulgaris או בשמו הנפוץ, סלק בר הוא האב הקדמון של כמה מינים שאנחנו מכירים היום: עלי המנגולד, שורש הסלק הסגול, עלי סלק וסלק סוכר. עליו ירוקים כהים ומבריקים וצורתם כדלתון המתחבר אל הגבעול ממש בתחתיתו. יש בהם חמיצות טבעית עדינה והם טעימים להפליא. היתן לאכול אותם טריים בסלט, מוקפצים קלות עם בצל מטוגן, והם נפלאים גם למילוי.

החוביזה או בשמותיה העבריים מעוג וחלמית (שני מינים שונים של חוביזה), באה מהמילה הערבית חובז, לחם. ייתכן כי מקור השם בצורתו של הפרי שמזכיר כיכר לחם עגולה, אך ייתכן כי הכוונה היא דווקא להיותו הלחם של העניים. למה של העניים? החוביזה, כמו גם הסלק המצוי, מצויים בקרבת משכנות האדם, בשדות ובשטחים פתוחים. הם נפוצים בעונה הזו בכל מקום, והם בחינם. הלחם של העניים.

סלק בר וחוביזה ממולאים

זה הזמן, לפני שהכל מתייבש ומצהיב, לצאת החוצה, לאסוף את כל הטוב הזה, לחלום טעמים, וריחות, וצבעים. לצייר אותם לתוך סיר של שפע. לגלגל, לתבל, לטעום, לתת לעושר הזה להתפוצץ בפה באינסוף טעמים.

חוביזה וסלק בר ממולאים באורז, לימון כבוש, משמשים מיובשים ושפע של עלים ירוקים, מתובל בעדינות ברוטב לימוני חמצמץ, אפוי בתנור עד למיצוי הטעמים.

אל תשארו בבית. צאו החוצה, לקטו עלים מכל השפע המהמם שיצר הטבע. זוהי הזמנה לחזור לקשר הישיר עם האדמה. לתת לה לדבר, ולהקשיב.

המתכון בהשראת לימור לניאדו תירוש מהבלוג המהמם מטבח מקומי ובשינויים שלי.

קיץ אצל נורה

הקיץ בפתח. לעת עתה סיורי הליקוט יוצאים לחופש, עד הסתיו. זה לא אומר שאין פה פעילות בקיץ. הנה כמה דברים טובים שמתחילים ממש תכף…

טרואר – סדרת מפגשים על יין, אוכל ומקום
נורה מטבח מקומי מארחת את יקבי אפלסיון יהודה לסדרת מפגשי יינן.ית וארוחות שף.
בכל ערב יתארח אצלנו היינן.ית של אחד היקבים שאנחנו הכי אוהבות, לערב שכולו יין מעולה וארוחת שף המותאמת ליינות.
הערב יישלב טעימה מודרכת של יינות היקב, עם הסיפור של היקב ושל כל אחד מהיינות, לצד האוכל, שכתמיד, נוצר מתוך הקשר עם האדמה ועם מה שהיא מביאה.
ימי שלישי במהלך יוני-יולי. 19:30-22:00
– שלישי 4.6 אייל דרורי. יקב עגור
– חמישי 20.6 דרור אנגלשטיין. יקב אנדרדוג
– שלישי 25.6 דורון רבהון. יקב ספרה
– שלישי 2.7 יקב קסטל ורזיאל
– שלישי 9.7 לורי לנדר. יקב צפרירים
– שלישי 16.7 זאב דוניה. יקב סוסון ים
– שלישי 23.7 נבו חזן. יקב נבו
מתחת לעץ התות" ערבי קיץ בגינה של נורה חוזרים!
ימי חמישי החל מה-30.5.
תפריט קיץ מבוסס על מיטב התוצרת המקומית, ועל מה שייתנו לנו היער והמעיינות, לצד תפריט יין מיקבי הרי יהודה וקוקטיילים מקומיים.
בהזמנה מראש. לעוד פרטים, כתבו לנו

פרטים והזמנת מקום בקישור ניתן גם לקבוע אירועים וסיורים פרטיים

סלק בר וחוביזה ממולאים ברוטב לימוני טבעוני וללא גלוטן

מה צריך

  • 25 עלי סלק בר גדולים או חוביזה (או גם וגם) צעירים ללא חורים
  • 8 עגבניות שרי, חצויות
  • 4 שיני שום, חצויות
  • 2 כפות חמוציות זרשק פרסיות (ואם אין אז לא, אל תשתמשו בחמוציות רגילות, הן מתוקות מדי)

למילוי

  • 1/2 כוס אורז מבושל למחצה
  • 1/4 כוס עדשים חומות מבושלות
  • רבע כוס דחוסה משמש מיובש אורגני קצוץ דק
  • רבע כוס לימון כבוש קצוץ דק
  • רבע כוס פטרוזיליה/עלי שומר/שמיר קצוצים
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • חופן פיסטוקים קלופים וקצוצים גס

לרוטב

  • 1/4 כוס מים
  • 3 כפות שמן זית
  • חצי כוס מיץ לימון
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/4 כפית פלפל שחור
  • 1 כפית סילאן/ דיבס ענבים

מה עושים

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  2. בסיר רחב מרתיחים שפע של מים. חולטים את העלים ללא הגבעול 30-60 שניות ולא יותר. מסננים ומקררים בקערת מים קרים. מסננים ומניחים בצד.
  3. מכינים את המילוי: בקערה מערבבים את כל הרכיבים, טועמים ומתקנים תיבול אם צריך.
  4. ממלאים ומגלגלים: על משטח עבודה נקי מניחים עלה כשחלקו התחתון קרוב אליכם. מניחים כפית מילוי בקצה התחתון של העלה. מקפלים את שני צידי העלה פנימה על המילוי ומגלגלים במהודק כלפי קצה העלה. חוזרים על הפעולה עם שאר העלים.
  5. משמנים מעט תבנית עגולה ועמוקה או סיר שנכנס לתנור ומסדרים שכבה של עלי סלק או חוביזה גדולים.בוזקים מעליהם מעט שמן זית ומסדרים את הממולאים בצפיפות כשצד ה"תפר" כלפי מטה. אם מילאתם שכבה התחילו עוד שכבה וכן הלאה.
  6. מפזרים בין הממולאים עגבניות שרי חצויות, שיני שום חצויות וחמוציות.
  7. מערבבים את חומרי הרוטב ויוצקים מעל. מניחים צלחת מעט קטנה מקוטר התבנית/סיר מעל הממולאים כדי שלא יתפרקו באפיה. סוגרים את התבנית עם מכסה או נייר כסף.
  8. אופים 40 דקות.
דרגו את המתכון!
recipe image
שם המתכון
סלק בר וחוביזה ממולאים ברוטב לימוני
מאת
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

איך לשמור את המתכון?

פרסום בפייסבוק
לשלוח לוואצאפ
לשלוח באימייל
להדפיס
לשמור בפינטרסט

16 תגובות

  1. הכנתי היום יצא יפה וטעים תודה נורה על מתכונייך היצירתיים

    1. זה לא חובה, הכוונה היא לשמור על הנייר אפיה סגור מעל הממולאים כך שהנוזלים לא יברחו.

  2. עוד מתכון נפלא שלך, נורה, פשוט אליפות. בפעם השנייה הכפלתי את הרוטב ויצא עוד יותר נימוח . תודה !!!

  3. שאלה: אם רוצים להכין מראש ולהקפיא, באיזה שלב מקפיאים וכמה זמן לבשל ? תודה רבה. 🌷

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לא תפספסו יותר מתכונים חדשים!