עוגת תפוזים ותותים בחושה וקלה להכנה, עם שמן זית ארומטי וטעמים שמתאימים בדיוק לעונת החורף. מעוטרת בקראמבל שמן זית מפנק ומתפורר, מושלמת עם הקפה ומשמחת לבב אנוש.
עוגת תפוזים היא עניין של התבגרות. כמו ויסקי, כמו עראק, כמו חצילים. כמו פרג, כמו שוקולד מריר 70%, כמו נשיקות רכות ועדינות.

בתור ילדה, לא אהבתי עוגות תפוזים. למעשה, לא הצלחתי להבין למה שמישהו ישקיע ויכין עוגה בטעם תפוז. הניחו לעוגה והניחו לתפוז, מה הם עשו רע שהם צריכים לשבת יחד? ואז זה קרה. עת נכנסתי לשנתי ה-40 התחיל לשלוט בי דחף בלתי נשלט לעוגות תפוזים. מכיוון שאני ילדת חורף, לשמחתי, אלה בדיוק הפירות הנכונים להשתוקק אליהם בעת הזו של השנה.
ובלילה הקצתי וראיתי אותה, הרחתי את ניחוחה המשכר, עמוס בטעמי הדר ושמן זית, תותים ורדרדים מנקדים אותה וקראמבל מתפורר ופריך מעליה.
התבגרות.

חורף הוא עונה לא פשוטה לפירות. אם נסתובב בין מדפי הסופר, נוכל לטעות ולחשוב שעולם כמנהגו וכל הפירות גדלים ממש עכשיו, אלא שלא כך הוא. רוב הפירות שמגיעים אלינו לסופר, כבר בילו זמן מה במקרר, רבים מהם צופו בשכבת שעווה שמאריכה חיי מדף וחונקת את האנרגיה החבויה בפרי. אילו פירות בכל זאת גדלים בחורף? הדרים כמובן. ותותים.
בימי קדם שימר האדם את פירות הקיץ כך שיתנו לו אנרגיה גם בימים הקרים, כך נקטפו ויובשו ענבים, תאנים, שזיפים ומשמשים. בחברות מסורתיות, גם פה בארץ, ניתן עדיין לראות ולמצוא את מלאכת השימור העתיקה. בתקופה הפרסית הגיעו לארצנו עצי ההדר. מזג האויר הים תיכוני מיטיב עימם והם מניבים פירות נפלאים בימות החורף, מלאים בויטמין סי ובטעמים חזקים. את פירות ההדר ניתן לנצל לאכילת הפרי כמות שהוא, או להשתמש בהם על קליפתם להכנת ריבות ומרקחות שונות, גרידת תפוז או לימון תשדרג כמעט כל מנה.
בפירות החורף, התפוזים והתותים אנו עוסקים היום. ובעוגה בחושה מהממת וקלילה, בניחוח עדין של שמן זית וניחוח עז של גרידת תפוז. הקפידו על שימוש בתפוזים אורגניים, או שפשפו היטב את קליפתם בסקוצ' כדי להסיר שאריות שעווה וריסוסים. לעוגה הוספתי גם קראמבל שמן זית שהופך אותה למענגת עוד יותר, אך אפשר גם בלעדיו.
ואם כבר דיברנו על תותים, הנה עוד כמה: טארט שוקולד תותים או: טארט שקדים ותותים.
עוגת תפוזים ותותים עם שמן זית
תבנית פאי מתפרקת קוטר 20 או אינגליש קייק גדולה
לעוגה
- 1/2-3/4 כוס (120-150 גרם) סוכר
- 1/2 כוס (125 מ"ל) שמן זית
- 1.5 כוסות (375 מ"ל) מיץ תפוזים סחוט אמיתי
- גרידה מ-2 תפוזים
- 1/2 כוס (125 מ"ל) יוגורט סויה (חלב סויה לא ממותק + כף חומץ תפוחים מעורבבים)
- 2 כוסות קמח
- 1 כפית אבקת אפיה
- 1 כפית סודה לשתיה
- 1 כף חומץ תפוחים
- 1 כוס תותים חתוכים
- 1/8 כפית אבקת וניל אמיתי או 1 כפית תמצית וניל איכותית
לקראמבל
- 1/3 כוס (70 גרם) סוכר
- 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית
- 1.5 כוסות (210 גרם) קמח
- 1/2 כפית (3 גרם) מלח
- מעט קינמון לפיזור מעל הקראמבל
מה עושים
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מכינים את הקראמבל: בקערה מערבבים סוכר, שמן ומלח. מוסיפים קמח, מערבבים מעט וממשיכים עם הידיים בתנועות פירור, לא לישה, עד ליצירת בצק פירורי. אם הבצק רטוב מדי מוסיפים מעט קמח. שמים למנוחה במקרר.
- בקערה גדולה: סוכר, שמן זית, מיץ תפוזים, גרידת תפוז ויוגורט סויה. טורפים לתערובת אוורירית.
- מוסיפים: קמח, אבקת אפיה, סודה לשתיה, וניל ומערבבים מעט רק עד איחוד.
- מוסיפים כף חומץ, מערבבים לאיחוד ושופכים לתבנית. מפזרים את התותים, מעליהם מפוררים את הקראמבל ומפדרים במעט קינמון. אם יש שאריות קראמבל אפשר לאפות בנפרד בתבנית נפרדת ולהשתמש לקינוח אחר.
- אופים כ-35 דקות עד שקיסם יוצא עם פירורים לחים אך לא רטוב ממש.
שם המתכון
עוגת תפוזים תותים שמן זית
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל