פטריות טיקה מסאלה – פטריות צלויות במרינדה בקארי משוגע של עגבניות וקשיו. מנה עיקרית לחגיגית במיוחד לליל הסדר. היא טבעונית, נטולת גלוטן ואפילו מתאימה לאשכנזים (או לפחות לאלה מהם שמוכנים לאכול אוכל מתובלן בכל טוב). הפטריות מחכות בסבלנות במרינדה מטורפת, נצלות בתנור ולאחר מכן משתדכות עם קארי הודי עשיר של עגבניות וקשיו.

וברור שיש סיפור…
בשוק של רישיקש אפשר למצוא הכל. ברחוב הבדים יפרסו לכם המוכרים בדי משי צבעוניים לתפירת סארי או מצעים מפנקים. בין חנויות הכלים תוכלו למצוא כוסות צ׳אי, מתקן לאידוי אידלי, צלחות טאלי מנירוסטה או סירי נחושת עצומים לחתונות.

ברחוב הצורפים תוכלו להתרכז במלאכת המחשבת העדינה של עיבוד הזהב והפיכתו לתכשיטים ענוגים.

ככל שתתקדמו אל הנהר (הגנגה הקדוש) תראו יותר פרחים. מוכרי הפרחים יציעו לכם לרכוש סידורי פרחים יפהפיים כדי להשיטם בפוג׳ה על הנהר. ובשוק הירקות, לצד התמרהינדי והקרלה, שם מצאתי את שהתגעגעתי אליו בכל חודשי הטיולים הארוכים בהודו – חסה מסולסלת ירקרקה וטריה, בטטות צהבהבות, אבוקדו, ופטריות טריות. לבנבנות קטנטנות.

מוצאת את עצמי ממלאת את שקיותיי (המקופלות מנייר עיתון של ה-India times). עולה על הריקשה ללאקסמן ג׳ולה וצועדת אל מוקש.
יורדת בשביל הצר המתפתל, בין מאות עולי רגל הינדים שיורדים לטבול בנהר, מפלסת דרכי בין הפרות והקבצנים. ושם על דרך עולי הרגל נמצאת הדהאבה החביבה עלי. סירים גדולים בחזיתה, כמו רומזים על הטעמים שחבויים בתוכה. בכל סיר מסתתר תבשיל אחר. בכל יום מכינים את הכל מחדש. כשנגמר האוכל, נשטפים הסירים ומועמדים מחדש בחזית. מצפים לתבשיל שימלא אותם מחר.
ומאחורי הסירים מחייך אלי מוקש. "האו אר יו ג׳י?"

המטבח בדהאבה פשוט. פונקציונלי. לא מצועצע ולא מעוצב. ובו מתרחשים קסמים. קסמים שהופכים חומרי גלם פשוטים למאכלים מלאי טעמים וריחות.
אצל מוקש למדתי את סוד הקארי ההודי. אותו רוטב פלאים שאיתו אפשר לעשות הכל.
רוטב הקארי (ולא תבלין קארי, לא להתבלבל) עשוי מ-4 רכיבים: בצל, שום ג׳ינג׳ר ועגבניות. מאדים בשמן ולאחר מכן טוחנים למשחה חלקה. והנה לכם הבסיס לכל המטבח ההודי כולו.
על גבי הבסיס הזה מוסיפים תבלינים, שלמים וטחונים, שמנת שעשויה קשיו (או זרעי מלון, מאגאג׳) וירקות או גבינת פניר. מכל הבא ליד.
ארוחה הודית שלמה כשרה לפסח. הפיתות נקראות פאפאדם ועשויות מקמח חומוס
מוכנים לעשות קסמים?
במתכון המקורי יש יוגורט. אני החלפתי אותו בקרם/חלב קוקוס עם קצת לימון. אפשר להמיר גם ביוגורט טבעוני.
את הפטריות נשרה במרינדה מדהימה ונצלה בתנור. במקביל נבשל את רוטב הקארי הארומטי, ולבסוף- נחבר ביניהם. מומלץ להגיש עם אורז בסמתי הודי משובח או נאן, פיתה הודית, אבל את המתכון לזה כבר נעלה אחרי החג.

אל תבהלו מרשימת המצרכים הארוכה, רובה תבלינים. קפיצה קטנה לחנות התבלינים הקרובה לביתכם מסדרת אתכם.
לעוד מתכונים הודים (המתאימים גם לפסח) ראו גם: מלאי כופתה טבעוני, אלו גובי, פאלאק טופו, דאל הודי עשיר ויש עוד.
שיהיה חג חרות ואביב שמח!
פטריות טיקה מסאלה – פטריות צלויות במרינדה בקארי משוגע של עגבניות וקשיו
ל-8 מנות
למרינדת הפטריות
- 500 גרם פטריות טריות (שמפניון/יער/חורש/ירדן)
- 8 כפות יוגורט טבעוני/ חלב קוקוס
- 1/4 כפית כורכום
- 1 כפית גאראם מסאלה (להשיג בחנויות התבלינים)
- 1 כפית צ'ילי אדום טחון או פפריקה חריפה (או מתוקה למאותגרים)
- 2 כפיות משחת ג'ינג'ר-שום (מכינים לבד מכמות שווה של שניהם וטיפה מים. טוחנים)
- 1/2 כפית מיץ לימון (במקרה של שימוש בחלב קוקוס במקום יוגורט ניתן להכפיל את כמות המיץ לימון)
- 1 כף שמן
- 1 כף קמח חומוס הודי (צ'אנה דאל או בייסן) – לשומרי קטניות ניתן להשמיט או להחליף בקמח תפוחי אדמה
- מלח אטלנטי לפי הטעם
לרוטב טיקה מסאלה
- 6 עגבניות בינוניות בשלות
- 30 אגוזי קשיו
- מים חמים לפי הצורך
- 2 בצלים גדולים קצוצים או מגוררים מסוננים ממים
- 2 כפיות משחת ג'ינג'ר-שום
- 1-2 פלפל אדום חריף קצוץ (לא חובה)
- 1-2 צ'ילי ירוק קצוץ (לא חובה)
- 5-6 תרמילי הל ירוק מעוכים קלות
- 1/2 כפית כורכום
- 1 כפית צ'ילי אדום טחון
- 1 כפית זרעי כוסברה טחונים
- 1/2 כפית גאראם מסאלה
- קורט אגוז מוסקט מגורר
- 6 כפות שמנת מתוקה/ שמנת קשיו (לאוהבי החמיצות ניתן להחליף חצי מהכמות ביוגורט)
- 4 כפות כוסברה קצוצה
- 2 כפיות עלי חילבה "קסורי מטהי" (להשיג בחנויות הודיות או פרסיות)
להכנת הפטריות
- מערבבים בקערה רחבה את חומרי המרינדה. מוסיפים את הפטריות ומניחים לספיגת הטעמים כחצי שעה.
- מחממים תנור ל-200 מעלות וצולים את הפטריות כ-15-20 דק' עד להשחמה של הפטריות. מוציאים מהתנור ושומרים את הרוטב.
לקארי עגבניות קשיו
- בבלנדר או מעבד מזון טוחנים עגבניות, קשיו ומעט מים למשחה חלקה.
- במחבת רחבה ועמוקה מחממים שמן ומכניסים את תרמילי ההל. מטגנים כדקה עד שניחוח מדהים מתפשט בחלל. מוסיפים את הבצל. מאדים על להבה בינונית עד הזהבה קלה.
- מוסיפים את משחת הג'ינג'ר-שום והפלפלים החריפים ומאדים עוד כדקה או שתיים.
- מוסיפים תבלינים יבשים טחונים: כורכום, אבקת צ'ילי וזרעי כוסברה, מערבבים היטב.
- מוסיפים את משחת העגבניות-קשיו ומה שנשאר מהמרינדה ומערבבים היטב. מאדים 4-5 דק'.
- מוסיפים 1-2 כוסות מים ומערבבים. הוסיפו בהדרגה לפי מידת הסמיכות הרצויה עבורכם.
- מוסיפים מלח וסוכר לאיזון הטעמים. מביאים לרתיחה ומבשלים עוד כ-5 דק'.
- מוסיפים את הפטריות הצלויות, גאראם מסאלה ,אגוז מוסקט וקסורי מטהי מעוך.
- מוסיפים שמנת/שמנת קשיו מערבבים היטב ומכבים.
הארות
- מגישים עם אורז בסמתי או פיתת נאן. בהגשה מקשטים עם עלי כוסברה קצוצים.
- ניתן להחליף את הפטריות בקוביות טופו. במקרה זה ההשריה במרינדה תהיה לפחות שעה ואחריה צליה בתנור.
שם המתכון
פטריות טיקה מסאלה
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג