קארי דלעת וכתומים דרום הודי טבעוני, קוקוסי, ללא גלוטן. מתובל בעלי קארי וזרעי חרדל. קארי דרום הודי קליל ומתאים לימות הקיץ החמים.
מדהים כיצד המטבח המקומי תמיד קשור למקום ממנו הוא צומח. בעולם בו אנו חיים היום, ניתן להשיג כמעט כל חומר גלם, בכל עונה. לעגבניות כבר אין עונה והן צומחות במקררים לאורך כל השנה, תפוזים כבר מזמן לא רק בחורף ובכל סופר היום ניתן למצוא מוצרים ממזרח וממערב, מדרום אמריקה ועד דרום הודו.
עלי קארי. הקוצ'ינים קוראים להם בפלה
כל כך נכנסו לחיינו המוצרים שהובאו מרחוק עד כי נדמה כי תמיד היו פה תפוחי האדמה, העגבניות והפלפלים. כשלמעשה, עד לפני 500 שנה אפילו סוכר לא היה כאן.
כשמטיילים בהודו, המקומיות וחומרי הגלם הייחודיים בולטים במיוחד. בצפון הודו, בהרי ההימליה נמצא מגוון קטן יחסית של ירקות, ושימוש בתבלינים מחממים כמו הל, קינמון, ציפורן ופלפל שחור. העלים המאפיינים את הקארי הצפון הודי הם עלי חילבה – קסורי מטהי בהינדי. התבשילים בצפון יהיו כבדים יותר ולרוב יוגשו על אורז או על צ'אפטי או נאן.
לעומת המטבח הצפון הודי, כשמגיעים לדרום, מיד מרגישים בהשפעתו של האקלים החם על המטבח. התבשילים הופכים קלילים יותר. הקוקוס מככב בכל מנה וגם גדל בכל פינה, עלי הקארי תופסים את מקומם של עלי החילבה, וזרעי חרדל שחור מנקדים את המנות. המטבח הדרום הודי, מתאים לאקלים חם. לכן ישתמשו פה הרבה בטכניקה של התססה של אורז ועדשים, טכניקה שמתאפשרת הודות לחום. כך נוצרה המסאלה דוסה, קרפ דרום הודי מאורז ועדשים שעובר התססה בחום. ארוחת הבוקר הדרום הודית תכלול לרוב אידלי, וסמבר – כופתאות אורז ועדשים מאודות ומרק חמצמץ מתובל בתמרהינדי וירקות אופייניים לדרום הודו.

בטהאלי הדרום הודי לעולם נמצא מנות סבג'י (ירקות) קלילות מוקפצות בקוקוס ותבלינים בשיטה שנקראת porial. אם מבשלים את הירקות בקארי (רוטב בהינדי), תמיד יהיה זה קארי על בסיס חלב קוקוס, לרוב טרי. את הארוחה יתבלו מיני צ'אטני חריפים, עוקצניים ומרעננים כמו הצ'אטני כוסברה והצ'אטני קוקוס.

קארי דלעת דרום הודי, טבעוני, בטעמי קוקוס, עלי קארי וזרעי חרדל. עדין ופשוט. מתחילים בטיגון התבלינים, מוסיפים דלעות או בטטות, חלב קוקוס ותבלינים טחונים, מבשלים עד ריכוך. מגישים לצד אורז בסמטי הודי וצ'אטני חריף ומרענן.
את המתכון המופלא הזה למדתי מאיתי אפרת המוכשר, השף מאחורי spicy nature, שף הודי בעצמו, עורך סדנאות וארוחות נפלאות ומבין את המטבח ההודי לעומקו.
בצל וקשיו מתקרמלים
איפה משיגים עלי קארי? קודם כל, לא להתבלבל עם אבקת קארי, שאין לה שום קשר לבישול הודי אמיתי, אלא היא תערובת שיצרו הבריטים. עלי קארי הם עלים ירוקים כהים בעלי ניחוח חזק ואופייני. ניתן להשיגם מיובשים כמעט בכל חנות תבלינים או טריים בחנויות הודיות וחנויות אסייתיות. הכי טוב להשיג שתיל ולגדל בגינה.

קארי דלעת דרום הודי טבעוני
מה צריך
- 4 כוסות דלעת/דלורית/בטטה חתוכות לקוביות של 2X2 ס"מ
- 2 כפות שמן צמחי
- 1 כף זרעי חרדל שחור
- 20-30 עלי קארי (עדיף טריים)
- 3-4 פלפל צ'ילי אדום יבש (לא חובה)
- 2 כפות ג'ינג'ר מגורר/טחון
- 2 כפות שום כתוש
- 2 כוסות חלב קוקוס ללא חומר משמר (Aroy D למשל)
- מלח לפי הטעם
- 1 כפית כורכום
- 1 כף זרעי כוסברה טחונים
- חצי כוס קוקוס טחון
לקישוט ושדרוג (לא חובה אבל ממש מומלץ)
- 2 כפות שמן
- חצי כוס קשיו
- 1 בצל פרוס לרצועות דקות
מה עושים
- בסיר רחב ונמוך או ווק מחממים 2 כפות שמן. מוסיפים זרעי חרדל שחור ומטגנים עד שקולות פצפוץ עולים והזרעים מתחילים לקפוץ. מוסיפים מיד את עלי הקארי ואת הצ'ילי האדום ומטגנים עוד כ-10 שניות.
- מוסיפים ג'ינג'ר ושום ומטגנים עוד כ-20 שניות. נזהרים שלא יישרף.
- מוסיפים את קוביות הדלעת/בטטה, מערבבים היטב עד שכל הקוביות עטופות בתבלינים.
- מוסיפים חלב קוקוס בהדרגה. זה לא אמור להיות מרק, אפשר להתחיל בכוס אחת ובהמשך להוסיף במידת הצורך.
- מתבלים בכורכום וזרעי כוסברה טחונים, מערבבים ומכסים. מבשלים כ-20 דקות או עד שהדלעת נהיית רכה.
- ממליחים, בודקים תיבול ואם צריך מתקנים.
- קולים את הקוקוס הטחון על מחבת יבשה עד שמזהיב, ומוסיפים לקארי.
- במחבת נפרדת מחממים שמן ומוסיפים בצל וקשיו. מאדים אותם הרבה זמן יחד, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהבצל והקשיו מזהיבים ומתקרמלים.
- מוסיפים את תערובת הבצל-קשיו עם התבשיל, מערבבים ומגישים על אורז.
שם המתכון
קארי דלעת דרום הודי טבעוני
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג