קדירה של שעועית לבנה חורפית בניחוח טוסקני. ארוחה שלמה בקדירה אחת נעימה וארומטית. ירקות שורש עונתיים, שעועית לבנה, עשבי תיבול מקומיים, שמן זית איכותי והרבה אהבה.
"אוכל של אמא". מושג כה שגור ועם זאת טומן בחובו כל כך הרבה. מעולם לא הכרתי אדם שלא התגעגע לאוכל של אמו. יש בהם משהו בגעגועים הללו שהם מעבר לזמן ולמקום. זוכרת את עצמי בהודו, מתענגת על מלאי קופטה קטיפתי, ועם הצ'אי שאחריו, מתגעגעת לעוגת השמרים של אמא שלי. זוכרת גם את העונג שפשט בי כשקיבלתי חבילה עטופה היטב שחצתה חצי עולם היישר ממטבחה הקיבוצי הקטן, עם אותה עוגת שמרים נכספת.
כי כזה הוא אוכל של אמא, חוצה גבולות ויבשות ואינו עוסק בטכניקות בישול או אפיה מורכבות, מן ההכרח שאינו עוסק בחומרי גלם נדירים בטעמם, אלא הוא נוגע בה באותה נקודה של געגוע. הגעגוע לליטוף רך על הראש, לניגוב של דמעה סוררת שמתגלגלת על הלחי, לחיבוק מנחם. ביס מאוכל של אמא הוא כזה הנוגע בכל נימי נפשך ומביא באחת דמעות לעיניך.
כזה הוא גם האוכל של חמותי.
ידיה קוצצות במהירות, מעט גסות בעבודתן. היא תמיד ממהרת. מכינה ארוחה לכל ששת ילדיה ו-14 נכדיה. לכל אחד צריך להיות משהו שהוא אוהב. חולטת עלי תרד ומטגנת גזרים קצוצים, לקציצות האהובות על בנצ'וק, מקפיצה טופו בעשבי תיבול לטשי, מטגנת שניצלים, ומקפידה להכין גם גירסה טבעונית עבור ילדיי. היא מרחפת במטבח ודיבורה נשמע לי כמו שירה עדינה. "רק אעשה עוד את זה ואת זה ואת זה ואז אספר סיפור לטשי. טוב?". "אני רק רוצה שלכל אחד יהיה משהו שהוא אוהב. שכולם ירגישו פה בבית".

היא מטגנת, מאדה, מתבלת במהירות. לפעמים חסר קצת מלח אבל תמיד יש טעם של אהבה. מכניסה לתנור תבנית קציצות ירוקות, התנור לא נח לרגע וקולט אליו עוגת שוקולד צ׳יפס שככככל הנכדים אוהבים, בנתיים עד שתהיה מוכנה היא מתחילה לאדות בסוטאז׳ ירקות חורף. שומרים יפים, גזרים, קצת עלי חורף, רוטב עגבניות עדין. "שיהיה גם לך משהו" היא אומרת, כאילו לא קורס כבר השולחן מעומס המנות שהכינה.

המתכון הזה נוצר בהשראת סבתא פנינה האחת והיחידה, האמא, הסבתא והחותנת המופלאה שלנו.
הוספתי לו ניחוח איטלקי בעזרת עשבי תיבול מקומיים, שעועית לבנה המאפיינת את המטבח הטוסקני ואפיה בתנור המחברת בין הטעמים והופכת את הכל לקדירה חורפית, חמימה ומנחמת, וטעימה להפליא.
מומלץ להגיש עם חלה טריה של יום שישי.
בעוד שבועיים מתחיל פסטיבל האוכל הכפרי של מטה יהודה, במהלכו אפתח את ביתי לארבע שבתות וארבע ארוחות. הנושא השנתי של הפסטיבל הוא אמא. ואין כמו מתכון בהשראת אמא פנינה לפתוח איתו.

קדירת שעועית לבנה בניחוח טוסקני
להכנת הקדירה יש צורך בסיר חסין חום שנכנס גם לתנור, או קדירת חרס לאפיה בתנור.
מה צריך
- 1 בצל סגול פרוס לשמיניות
- 2 ראשי שומר פרוסים לאורך ואז לשלוש כל אחד
- 1 ראש שום קלוף
- 1.5 כוסות דלורית חתוכה לפרוסות בעובי ס"מ
- 1 חציל קטן קלוף וחתוך לקוביות
- 2 זוקיני חתוכים ל-2 ואז פרוסים לאורך ל-4
- חצי כוס יין לבן יבש
- 2 כוסות שעועית לבנה אחרי השריה ובישול
- 1 פחית עגבניות איטלקיות משומרות חתוכות
- 4-5 ענפי טימין טרי
- 5-6 עלי מרווה טריים
- 1 ענף רוזמרין
- מלח אטלנטי ופלפל גרוס טרי
- 1 כוס עלי תרד (מכל סוג)
- 3 כפות שמן זית
מה עושים
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- בסיר רחב שיכול להיכנס לתנור מחממים 1 כף שמן זית ומוסיפים בצל. מאדים עד שקיפות ומוסיפים את שאר הירקות (למעט עשבי התיבול והתרד). ממשיכים לאדות לפחות 10 דקות, תוך ערבוב מדי פעם.
- מוזגים את היין הלבן ומניחים לאלכוהול להתאדות. זה לוקח כדקה.
- מוסיפים שעועית לבנה מבושלת, עגבניות חתוכות, טימין ומרווה. מערבבים בעדינות. מתבלים במלח ופלפל ומכסים את הסיר.
- מכניסים את הסיר לתנור ואופים במשך 45 דקות.
- מוציאים בזהירות את הסיר מהתנור. מוסיפים עלי תרד, 2 כפות שמן זית וענף רוזמרין. רק מניחים לא מערבבים. סוגרים ומכניסים לתנור לעוד 10 דקות.
- מגישים על אורז בסמטי או קינואה והכי כיף להגיש עם חלה טריה של יום שישי.
הארות
- ניתן להחליף את הירקות בירקות שורש אחרים הזמינים עבורכם ואתם אוהבים.
- ניתן להשתמש בעגבניות טריות חתוכות ולא משומרות.
- אפשר להכין יום לפני ורק לחמם לפני ההגשה. הטעמים רק יתעצמו וישתבחו.
שם המתכון
קדירת שעועית לבנה בניחוח טוסקני
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל