קציצות חוביזה וסרפד של המצור החדש ⋆ נורה - מטבח שף מקומי
נורה - מטבח מקומי - לוגו

קציצות חוביזה וסרפד של המצור החדש

קציצות חוביזה וסרפד

עכשיו כשסוף סוף הכל ירוק, זה הזמן לצאת לליקוט חורף. בשולי יישובים, בשדות בור ואפילו בשטחים בתוך העיר תמצאו שפע של עלי חוביזה, סרפד, חרדל ועוד מינים רבים. מה אפשר לעשות איתם?

אולי עכשיו זה הזמן להעלות מהאוב את המתכון של סבתא לקציצות החוביזה מימי המצור?

קציצות חוביזה וסרפד

קצת פחות משבוע לתוך הסגר שנפל עלינו. כמעט חודש ליום שנפלו עלינו השמיים ונותרנו ללא עבודה (מורי הדרך שבינינו). ככה ביום אחד. אלו ימים משונים. ימים של חוסר ידיעה. פתאום הביטוי לחיות את הרגע מקבל משמעות חדשה. בתוך חוסר הידיעה הכללי, פתאום ממש ברור, שהעולם כפי שהכרנו אותו, כבר לא יהיה אותו דבר. והאמת? שזה קשה. ממש.

בימים האלה אני מודה על הבחירה שלנו לגור ממש בטבע. בפתחו של היער. מספר צעדים במעלה המדרגות ואנחנו לבדנו ביער. וזהו הזמן ביום שבו אני נושמת כרגע. הזמן שנותן לי רגע של התרחבות, בתוך הכיווץ הכללי.

קציצות חוביזה וסרפד

אז אולי בסופרים המדפים ריקים, אבל בטבע, ממש זה הסובב אותנו וצמוד לבתינו, החיים חוגגים ויש שפע מטורף. לא צריך להרחיק ללכת, אפילו בתוך הערים יש שטחי בור, לא מעובדים, בהם צומח כל השפע הזה. והשפע הזה אכיל, ומזין בכל כך הרבה מובנים.

קציצות חוביזה וסרפד

לכל מי שגדל בירושלים, יש את המתכון המשפחתי של קציצות החוביזה מימי המצור. מכיוון שאין לנו מתכון משפחתי כזה, המצאתי אחד משלי, למצור הזה החדש. הוא פשוט מאוד, ודורש בעיקר לצאת וללקט המון עלי חוביזה וסרפד.

עונתה של החוביזה מתחילה להגמר, משמתחילים להופיע פרחים ואחריהם הפירות הקטנים, המזכירים כיכרות לחם זעירות (ואולי מכאן השם הערבי חוביזה, מהמילה חובייז בערבית, לחם), העלים כבר אינם נעימים וטעימים למאכל. על כן, חפשו את העלים הטריים והקטנים יותר, שפרחיהם עוד לא התחילו לפרוח.

קציצות חוביזה וסרפד

הסרפד נחשב למזון על בעולם רפואת הצמחים. יש בו ריכוז אדיר של ברזל ומינרלים נוספים שספיגתם בגוף טובה. גם אם תבשלו אותו או תייבשו אותו, הוא עדיין ישמור על איכויותיו. אל תפחדו מן הסרפד, גם צריבותיו טובות לנו, ואם תבואו אליו עם לב פתוח ואוהב, הוא לא יצרוב אתכם. ואם כבר נצרבתם, הרי שהצריבה תעבור לה חיש מהר. אם בכל זאת אתם חוששים מללקט אותו, עטו כפפות על ידיכם וגשו למלאכה. מבחינה קולינרית, לסרפד יש טעם דומיננטי, ברזלי משהו, שהופך לטעם ימי מעט לאחר בישול. אני אוהבת לשלב אותו במרקים, ממש בדקות הבישול האחרונות, להכין ממנו צ'יפס בתנור או לשלבו בקציצות כמו פה. לאחר הרתחה או צלייה בתנור, תעלם הצריבה של עליו. עוד על הסרפד תוכלו לקרוא באתר של יתיר שדה, מדריך ליקוט נפלא ומלא ידע בפני עצמו.

קציצות חוביזה וסרפד

קציצות חוביזה וסרפד, קלות להכנה, מהצומח, ללא גלוטן, עשירות בטעם ובבריאות ומצמחים הגדלים בכל מקום. בתוספת פטה שקדים טבעונית, זרעי כוסברה ועוד דברים טובים.

בתקווה ובתפילה שישובו ימים טובים.

והכי כיף, לצאת ולהצטרף לסיור ליקוט. לגלות את כל מה שהטבע נותן לנו בעונה הנפלאה הזו.

לעוד מתכונים מלוקטים: קציצות גדילן וחוביזה, פטאייר ממולא סלק מצוי וסומאק, סלט מצליבים.

קיץ אצל נורה

הקיץ בפתח. לעת עתה סיורי הליקוט יוצאים לחופש, עד הסתיו. זה לא אומר שאין פה פעילות בקיץ. הנה כמה דברים טובים שמתחילים ממש תכף…

טרואר – סדרת מפגשים על יין, אוכל ומקום
נורה מטבח מקומי מארחת את יקבי אפלסיון יהודה לסדרת מפגשי יינן.ית וארוחות שף.
בכל ערב יתארח אצלנו היינן.ית של אחד היקבים שאנחנו הכי אוהבות, לערב שכולו יין מעולה וארוחת שף המותאמת ליינות.
הערב יישלב טעימה מודרכת של יינות היקב, עם הסיפור של היקב ושל כל אחד מהיינות, לצד האוכל, שכתמיד, נוצר מתוך הקשר עם האדמה ועם מה שהיא מביאה.
ימי שלישי במהלך יוני-יולי. 19:30-22:00
– שלישי 4.6 אייל דרורי. יקב עגור
– חמישי 20.6 דרור אנגלשטיין. יקב אנדרדוג
– שלישי 25.6 דורון רבהון. יקב ספרה
– שלישי 2.7 יקב קסטל ורזיאל
– שלישי 9.7 לורי לנדר. יקב צפרירים
– שלישי 16.7 זאב דוניה. יקב סוסון ים
– שלישי 23.7 נבו חזן. יקב נבו
מתחת לעץ התות" ערבי קיץ בגינה של נורה חוזרים!
ימי חמישי החל מה-30.5.
תפריט קיץ מבוסס על מיטב התוצרת המקומית, ועל מה שייתנו לנו היער והמעיינות, לצד תפריט יין מיקבי הרי יהודה וקוקטיילים מקומיים.
בהזמנה מראש. לעוד פרטים, כתבו לנו

פרטים והזמנת מקום בקישור ניתן גם לקבוע אירועים וסיורים פרטיים

עוד מלא דברים טובים עולים כל יום לאינסטגרם. עדיין לא עוקבים? ממש כדאי!

קציצות חוביזה וסרפד

מהשדה והמזווה

  • חצי שק כמו של סופר מלא עלי חוביזה וסרפד
  • 1 בצל גדול קצוץ דק
  • 1 כוס פטה שקדים או כל פטה אחרת שיש לכם
  • 1 כף זרעי כוסברה מעוכים מעט
  • מלח ופלפל
  • 2-3 כפות טחינה גולמית
  • מים להרתחת העלים
  • שמן זית לשימון הידיים

במטבח

  1. מנקים את העלים. מרתיחים סיר עם מים ומכניסים את העלים לכדקה. מסננים וסוחטים את העלים מנוזלים. קוצצים אותם ומניחים בצד.
  2. במחבת רחבה מאדים בצל עם שמן זית עד הזהבה.
  3. מכבים את האש ומוסיפים למחבת את העלים הקצוצים, פטה, זרעי כוסברה, מלח ופלפל גרוס טרי, טחינה. מערבבים בעזרת הידיים ועד ליצירת עיסה דביקה. מניחים לה להתקרר מעט.
  4. מחממים תנור ל-200 מעלות.
  5. בעזרת ידיים משומנות יוצרים קציצות בגודל של כדור פינג פונג ומשטחים על נייר אפיה על גבי תבנית אפייה.
  6. אופים כרבע שעה או עד שנוצר קרום מעט קריספי.
  7. זוללים חם ישר מהתבנית.

הארות

  • אם אין לכם בהישג יד חוביזה או סרפד, הרגישו חופשי להחליף לעלי מנגולד, תרד וכד'.
  • אני משתמשת בפטה שקדים טבעונית שאני מכינה בבית, אבל אפשר להמיר בפטה קנויה שאתם אוהבים. הפטה מעניקה גם מליחות לתערובת אז היו זהירים עם המלח.
  • העלים מתכווצים מאוד אחרי ההרתחה, קחו זאת בחשבון.

 

דרגו את המתכון!
recipe image
שם המתכון
קציצות חוביזה וסרפד
מאת
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

איך לשמור את המתכון?

פרסום בפייסבוק
לשלוח לוואצאפ
לשלוח באימייל
להדפיס
לשמור בפינטרסט

11 תגובות

  1. הי, הקציצות היו בתנור קרוב לשעה, איך אצלך הן מוכנות תוך רבע שעה?

    1. מניחה שזה תלוי בתנור, וכל תנור עובד קצת אחרת. על כמה מעלות הוא היה מכוון?

    1. יש המון מתכונים ברשת. המתכון הבסיסי שלי:
      145 גרם שקדים קלופים
      1/2 כוס מים
      1/4 כוס מיץ לימון
      1 כפית מלח
      1.5 כפות שמן זית
      את הכל בבלנדר עד מרקם חלק מאוד!
      מעבירים לחיתול בד מעל מסננת למשך הלילה, להגרת נוזלים.
      בשלב הזה אפשר לאפסן במקרר בקופסה אטומה או לאפות בתנור על 150 מעלות עד שנוצרת קליפה מעט קשה.

  2. בדיוק המוטיבציה שהייתי צריכה כדי להכין פטה שקדים. המצרכים עומדים פה על השיש כבר 3 ימים…
    כיף לגלות מתכונים חדשים! הכנתי אתמול את עוגת התפוחים ההפוכה 🙂

  3. מצויין.
    עשיתי עם שקדיה כי לא היה לי פטה
    ורק עלי חוביזה ומנגולד אחד
    פשוט טעיממממ
    תודה

  4. תודה נורה. כיף גדול לעקוב אחריך ולהנות מהמתכונים הנהדרים שאת מציעה.
    אני מניחה שאפשר להחליף עם עלי תרד?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לא תפספסו יותר מתכונים חדשים!