קרפצ'יו קולרבי ותאנים, פרוסות דקיקות ופריכות, מתובלות בשמן זית איכותי, צ'ילי אדום, לימון, מלח גס עם "סוכריות" פרחי שומר מתקתקים. מנה קלילה, פשוטה, מרשימה ומלאת טעמים. זה הזמן לצאת ללקט פרחי שומר נהדרים.
הקיץ הזה היה חייב להסתיים כבר. החום הכבד ניכר על ענפי העצים שהשתוחחו מפניו, הירקות בגינה, לא עמדו בפניו והצהיבו בטרם עת, התאנים מיהרו להבשיל באחת, ומעל הכל ריחפה עננת אבק אפורה. ספק זו המחכה כבר לגשם הראשון, ספק עננת הקורונה המכבידה. כך או כך הכבידה העננה על הנשימה, האטה את מקצב החיים, הקיץ מסרב להתפנות מפה. ובתוך עננת האבק וקוצר הנשימה, כאילו לרמוז שהחיים חזקים מהכל, זרחו להם פרחי השומר בצהוב בוהק. ברעננות ומתקתקות שאין כמותה. פרחי סוף הקיץ.

עונת הקולרבי אמנם עוד לא הגיעה, אך ניתן כבר למצוא קולרבי צעירים וטריים בשווקים. קליפתם דקה וחלקה, בניגוד לחבריהם שהוצאו מהקרור.
בצהרי החג השני של ראש השנה, המקרר כבר היה כמעט ריק. ארוחות החג הקודמות נתנו את אותותיהן ורק כמה ראשי קולרבי טריים חיכו להם בסבלנות בסלסילה. רומזים לי מה עלי להכין.
וזוהי למעשה עצם הענין, נראה שנאלץ לאלתר לא מעט בתקופה הקרובה. ואם כבר לאלתר, אז שיהיה צבעוני, וטעים, ובריא ומשמח.

מה עשיתי? פרסתי אותם דק דק במנדולינה, קטפתי את אחרונות התאנים מהעץ ופרסתי גם אותן, תיבלתי, הוספתי קצת צ'ילי אדום פרוס אף הוא ומעל הכל פיזרתי פרחי שומר נהדרים הגדלים בכל מקום. הצלחתי עוד לשמור על הצלחת לצילומים, שלאחריהם היא נעלמה כהרף עין. בדיוק השילוב הקליל והמרענן שעוד יום של קיץ שאיננו נגמר צריך לו.
ניתן להחליף את הקולרבי גם בגילופי זוקיני טרי, זה נפלא. אל תוותרו על השילוב עם התאנים, המתיקות הקטנה פה עושה את כל ההבדל. גם פרחי השומר הנפלאים. רעיונות למה לשים במקום תמצאו בסוף המתכון.

איפה ניתן למצוא פרחי שומר? השומר הפשוט הוא צמח בר נפוץ מאוד בכל הארץ. ניתן למצוא אותו בשולי העיר, שולי היישוב ואף בתוכו. תזהו אותו על נקלה בעונה זו בזכות הפריחה הצהובה העדינה בראש גבעוליו הגבוהים. בעוד כמה שבועות יחליפו את הפרחים זרעי השומר הנהדרים. ניתן ללקט ולשמור אותם. הם נפלאים לעיכול ונהדרים בבישול.
מחפשים עוד רעיונות מהירים לסוף הקיץ? נסו את סלט האטריות האסייתי הזה, או את סלט החומוס הים תיכוני, וגם את סלט הפנצנלה המקומי.
צילום: דן פרץ
קרפצ'יו קולרבי, תאנים ופרחי שומר
בשוק ובחוץ
- 2 קולרבי קטנים וטריים או: 2 זוקיני בינוניים טריים מאוד
- 2 תאנים פרוסות דק
- 1/2-1 פלפל צי'לי אדום טרי פרוס דק ללא גרעינים
- 6-7 עלי כובע נזיר קטנים/ חופן עלי כוסברה שלמים/ עלי נענע שלמים
- 1/4 כוס פרחי שומר
- כף שמן זית איכותי
- 2 כפות מיץ ליים או לימון
- מלח אטלנטי
- כמה טיפות בלסמי תאנים או בלסמי מצומצם
- אופציונלי: מעט אבן יוגורט מגוררת או "שלג" קשיו (הסבר בהמשך)
במטבח
- פורסים את הקולרבי דק דק במנדולינה או קולפן ומניחים בקערה עם מי קרח.
- פורסים את שאר הרכיבים.
- בצלחת גדולה מסדרים את הקולרבי (או הזוקיני) בשכבה אחת, כאשר חלק קטן מהעיגולים יכול לחפוף מעט. מסדרים מעל תאנים, צ'ילי, עלים ופרחי שומר. מתבלים בנדיבות בשמן זית, לימון, בלסמי ומלח.
- מפזרים מעל מעט "שלג" קשיו (במטחנת תבלינים טוחנים 1/2 כוס אגוזי קשיו לא קלויים, 1/2 כפית שמרי בירה ו1/4 כפית מלח אטלנטי עד ליצירת פירורים לבנים טעימים ומלוחים מעט. ניתן לשמור בצנצנת אטומה) או מגרדים אבן יוגורט, ומגישים.
הארות
- ניתן להחליף את הקולרבי בזוקיני.
- ניתן להחליף את התאנים בנקטרינה פרוסה דק דק או אפילו תפוח או אגס.
- שחקו עם המרכיבים שיש לכם בבית. אין כובע נזיר? השתמשו בירוק מרענן אחר שאתם אוהבים.
- את "שלג" הקשיו אפשר להכין באותה צורה גם משקדים מולבנים, או שילוב של קשיו/שקדים/צנוברים. זה נשמר המון זמן ומשדרג מלא מנות.
- איפה משיגים אבן יוגורט? אבן היוגורט, ידועה באזור ירושלים והגדה בשם קישק, בירדן בתור ג'אמיד ובנגב בתור עפיק. מדובר למעשה ביוגורט עזים מיובש עם הרבה מלח עד למצב של אבן ממש. זהו החלבון אותו לקחו הנוודים בנדודיהם הארוכים במדבר, ועד היום ניתן למצוא אותו בשמות שונים במרחב המדברי של ארץ ישראל ואפילו במונגוליה. ניתן להשיגן בשוק של שער שכם למשל.
שם המתכון
קרפצ'יו קולרבי תאנים ופרחי שומר
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
זמן כולל