ראג'מה. תבשיל שעועית אדומה צפון הודי בקארי עגבניות ותבלינים ארומטי ומחמם. לרגל הסתיו המתרגש ובא. תבשיל הקטניות החביב עלי היישר מצפון הודו. עשיר בתבלינים מחממים ובקארי ארומטי במיוחד.
פוסט ישן מחודש…
לפני שבועיים מכונת הכביסה שלנו החזירה נשמתה לבורא, והותירה אותנו המומים ועם ערימות כביסה מטורפות. מאז אנחנו חוצים את הכביש כמעט מדי יום, סלינו על כתפינו, אל מכונת הכביסה של השכנים, ואילו הם צועדים, סליהם על ראשם לעבר המייבש שלנו. וכך הדבר כמעט עם כל דבר, הם שולחים לנו פלפלים ממולאים, ומקבלים את הצלחת עם בראוניז טריים, מרק קוסקוס מצד אחד מוחזר תמורת כדורי שוקולד מעולים, הילד שלנו משכים קום, ומיד נשלח לשחק עם המשכים הפרטי שלהם, ואנחנו, נפגשים כעבור שעתיים, טרוטי עיניים, לקפה בגינה, מודים לאל על כך שיש שכנים.

וכך קרה שכשהשכן כתב השבוע בקבוצת הוואצאפ של הג׳מעה "בישלתי מלא שעועית אדומה. מה עושים איתה עכשיו?" מיד השבתי לו "ראג׳מה". ובאותו רגע הבנתי שזה בדיוק מה שאני רוצה לאכול היום אז הוספתי "יאללה תביא לפה ותבואו לאכול אחר כך". וכך היה.
תודה שכנים מתוקים!
מכל תבשילי הקטניות ההודיים, הראג׳מה היא החביבה עלי ביותר. היא אדומה בצבעה, קטיפתית במרקמה, עדינה בטעמה ומנחמת מאין כמותה.
המתכון שלפניכם מורכב ממתכון שקיבלתי מחברתי האלופה רעות פילד, שקיבלה אותו מחברתה ההודית פראהצ'י ובשינויים קלים שלי. רעות, חוץ מהיותה אחת מחברות הנפש שלי, היא גם הבעלים והמקימה של ידיים פשוטות, כל כולה עשייה חיובית, ואם תשאלו אותה, יש לה בשלוף ארסנל מתכונים הודיים מטורפים שלמדה בהודו, אי שם במה שנראה לנו היום כמו חיים אחרים.
פתיחת תבלינים שלמים
הראג'מה, כמו רבים מהתבשילים ההודיים בנויה מקארי, כלומר רוטב, ובתוכו קטניות או ירקות. משמעות המילה קארי בהינדי היא רוטב. את הקארי בונים על פי סדר קבוע: פתיחת תבלינים שלמים במעט שמן, הוספת בצל קצוץ ואידוי, הוספת ג'ינג'ר ושום, הוספת עגבניות ותבלינים טחונים. לכל קארי יהיו שינויים קטנים, תבלינים שונים, אך הסדר לרוב יהיה זהה.

למען הסדר הטוב – אין שום קשר בין התבלין קארי שמוצאים בחנויות לבין תבשיל קארי. גם קארי תאילנדי הוא שונה, כאן מדובר במשחת תבלינים שיוצרת את טעמי התבשיל. עלי קארי או בפלה הם עלים ארומטיים הגדלים בדרום הודו באקלים חם (בארץ ניתן למצוא אותם במושבי העולים מהודו או בחנויות אסייתיות והודיות).
רוצים ללמוד עוד מתכוני קארי הודיים? הכנסו גם לדאל כתום, מלאי כופתה או פטריות טיקה מסאלה.
ראג'מה – תבשיל שעועית אדומה צפון הודי
מה צריך
חצי קילו שעועית אדומה מושרה ומבושלת
תבלינים שלמים
- 2 מקלות קינמון
- 5-6 תרמילי הל ירוק מעוכים מעט
- כף וחצי זרעי כמון שלמים (ג׳ירה)
- 2-3 מסמרי ציפורן
- 6 פלפל שחור שלם (או לגרוס כחצי כפית)
תבלינים טחונים ושאר מצרכים
- 1 כף כורכום
- 3 בצלים קצוצים דק
- 10 עגבניות בשלות טחונות בבלנדר לרסק
- 2 כפות משחת ג'ינג'ר-שום (פירוט בהוראות הכנה)
- מלח לפי הטעם
- 1 כף קסורי מטהי (עלי חילבה מיובשים)
- 1 כף גאראם מסאלה
- חצי כוס שמנת אורז של ויטריז או חלב קוקוס ללא חומרים משמרים
לעבודה
- בסיר רחב מחממים מעט שמן ומטגנים בו את התבלינים השלמים עד שניחוחם מתפשט באוויר.
- מוסיפים בצלים ומאדים כמה דקות עד שקיפות.
- מוסיפים משחת ג׳ינג׳ר-שום וממשיכים לאדות עד שהארומה החזקה שלהם מעט מתפוגגת (כדקה). להכנת המשחה – טוחנים בבלנדר סטיק או מעבד מזון כמות שווה של שום וג'ינג'ר עם טיפה מים עד למרקם משחתי. שווה להכין כמות גדולה ולשמור במקרר בצנצנת סגורה או בתבנית קרח במקפיא.
- מוסיפים את העגבניות המרוסקות, כורכום ומלח. מערבבים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ-10 דקות.
- מוסיפים שעועית מבושלת, מלח ושמנת/חלב קוקוס, מערבבים ומבשלים עוד כ-5 דקות.
- מתבלים בעלי חילבה (קסורי מטהי), גאראם מסאלה ומלח. מערבבים היטב ומכבים את האש.
הארות
שם המתכון
ראג'מה תבשיל שעועית אדומה צפון הודי
מאת
נורית הרץ
פורסם בתאריך
משך הכנה
משך אפייה
זמן כולל
דירוג